Grafiķes un gleznotājas Elīnas Alkas Rikmanes izstāde "Māja" Ķekavas Mākslas skolas izstāžu zālē

No 12. aprīļa līdz 31. maijam Ķekavas Mākslas skolas izstāžu zālē būs apskatāma grafiķes un gleznotājas Elīnas Alkas Rikmanes izstādi "Māja". Šobrīd pulcēšanās ierobežojumu dēļ izstādi varēs aplūkot pa izstāžu zāles logiem.  

 

Elīna Alka Rikmane (1986) ir grafiķe un gleznotāja. Ieguvusi bakalaura grādu grafikā (2010) un maģistra grādu glezniecībā (2012), absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju. Aktīvi piedalās izstādēs, starp kurām nozīmīgākās ir „Grafika-S” (2014, Rīgas Mākslas telpa), XI Baltijas jūras valstu grafikas mākslas biennāle „Kaļiņingrada–Kēnigsberga” (2013, Kaļiņingrada, Krievija), „Migrācija” (2012, Latvijas Mākslas akadēmija).



Izstādē ir apskatāmas Elīnas Alkas Rikmanes gleznas, akvareļi un litogrāfijas. Darbiem ir raksturīgs minimāls krāsu pielietojums. Māksliniece meklē ļoti tuvas attiecības starp krāsām, lai tās savā starpā saskanētu un apmierinātu pašas autores redzējumu. Tas ir liels un grūts uzdevums. Ir jādomā plaši, ir jārada skaista sakārtota un ideāla telpa ar ļoti maz līdzekļiem. Tas velk uz minimālismu.
Elīnas Alkas Rikmanes galvenā vērtība ir krāsa. Krāsu kā izteiksmi vienmēr nostādot priekšplānā, pēc tam seko stāsts, jo māksliniecei ir uzskats, ka ar kolorītu var pateikt tik daudz, lai būtu pietiekami. Mākslinieces darbos atklājas mierīgums, tīrība un vienkāršība. Caur krāsu laukumiem un niansētajām krāsu attiecībām rodas nosvērtība un saticība, kurā nebūtu vietas satricinājumam, kas autores gleznās būtu krāsa, kas neiederas vai rada dinamiku un satraukumu.

 


Kāpēc māja? Tas notika trīspadsmit gadus atpakaļ, braucot uz Spānijas pilsētu Lloret de Mar. Atpakaļceļā piestājot Austrijas galvaspilsētā Vīnē, dodoties nelielā pastaigā es ievēroju ko neparastu. Uz lielās Austrijas Parlamenta ēkas jumta atradās maza mājiņa. Neparastais skats tik ļoti piesaistīja manu uzmanību, ka es to iemūžināju fotogrāfijā. Ar laiku šī fotogrāfija kļuva par manu iedvesmas avotu. Painteresējoties dziļāk, noskaidroju, ka šajā mājiņā restauratori atjaunoja uz ēkas esošās bronzas statujas. Šī māja ir mana pils.

 

Ķekavas Mākslas skola

06.04.2021.

 

  Drukāt