Ķekavā atklāta Ēras Zalcmanes izstāde

No 9.marta  Ķekavas novadpētniecības muzejā skatāma Ēras Zalcmanes grafikas un zīda apgleznojumu izstāde “Gaismas atspulgi”, kas veltīta gaismai un tās meklējumiem. Ziedu un gaismas saspēli mākslinieces darbos varēs aplūkot līdz 31.martam.

Izstādes galvenais simbols ir zieds un gaismas spēles uz ziedlapām. Sākumā gleznās redzamie ziedi tiek rūpīgi studēti un zīmēti no dabas, taču darba procesā tie pārtop un kļūst stilizēti un simboliski. Zieds ir kā dvēseles simbols un gaismas pieskāriens tai. Gaisma kā saule, gaisma kā mīlestība, cilvēcība, zināšanas, evolūcija un gara atmoda.

 

Gleznojot uz zīda, māksliniece veido daudzus slāņus. Vispirms krāsa tiek pludināta kā akvarelis. Pēc tam tiek lazēti vairāki krāsu slāņi. Ļoti svarīga ir arī grafiskā līnija un tās ritmi, ko veido kontūrkrāsa. Īpaša nozīme tiek pievērsta krāsām gan no mākslinieciskā, gan no psihofizioloģiskā aspekta.

 

Vairāki darbi šajā izstādē tika veidoti kā mandalas, jeb sakrālās cirkulārās kompozīcijas, kurās centrs ir kā psihiskās enerģijas un patības organizējošais kodols. K.G. Jungs uzskatīja, ka mandalas simboliski tēlainā kompozīcija attēlo garīgo, kosmisko vai psihisko kārtību. Šajās mandalu kompozīcijās katrs zieds simbolizē kādu cilvēka dvēseles aspektu, ko apspīd un izgaismo dievišķā gaisma.

 

 

Ķekavas novadpētniecības muzejs

09.03.2017.

 

 

  Drukāt