Ķekavas Māksla skola 25 gadu jubilejas gaidās

Ķekavas Mākslas skolas 2019./2020. mācību gads iezīmējas skolas 25 gadu jubilejas gaidās, kas spilgti atspoguļosies skolas izstāžu zāles piedāvājumā Ķekavas  novada iedzīvotājiem, visiem interesentiem, mākslas mīļotājiem. Izstāžu zāle darbojas jau ceturto gadu un līdz šim esam organizējuši profesionālu mākslinieku  darbu izstādes.

 
Par to, cik esam radoši un dažādi,  kas būs arī izstāžu cikla vadmotīvs, stāstīsim ar audzēkņu, skolas absolventu, kā arī skolas esošo un bijušo mācībspēku - profesionālu mākslinieku darbiem. Aicināsim uz izstādēm visu mācību gadu. Ekspozīcijas, kurās atspoguļosies skolā visos mācību priekšmetos radītais, mīsies ar izstādēm, kuru autori ir profesionāli mākslinieki, kas šo gadu laikā ir bijuši ”mūsējie”- kā audzēkņi vai kā skolotāji.


Izstāžu cikls tiks aizsākts 31.oktobrī  Ķekavas Mākslas skolas izstāžu zālē atklājot izstādi, kurā būs redzami audzēkņu darbi tekstilā, veidošanā, dizaina pamatos un foto. Visus šos mācību priekšmetus skolā māca skolotāji – profesionāli mākslinieki, kuri arī paši darbojas savā specialitātē.


Tekstilā audzēkņi strādā dažādās tehnikās-veido darbus zīda apgleznošanā, filcēšanā, vilnas velšanā, auduma apdrukā u.c., attīstot arī šūšanas un izšūšanas iemaņas. Audzēkņi veic uzdevumus, kas saistīti ar tērpa vai priekšmetu ( rotaslietu, rotaļlietu, sadzīves priekšmetu u.c.) dizainu.


Veidošana ir viens no programmas pamatpriekšmetiem, kur darbojoties ar dažādiem materiāliem- mālu, plastilīnu, akmens masu, porcelānu, ģipsi un dažādiem netradicionāliem materiāliem, audzēkņi attīsta telpisko uztveri un domāšanu, mācās izprast formas uzbūvi, proporcijas, plastiku un apjoma veidošanas- tēlniecības pamatprincipus. Jau vairāk kā divdesmit gadus skolas audzēkņi piedalās arī smilšu skulptoru festivālos ”Zelta smilšu grauds” sākotnēji Pāvilostā, tad Ventspilī gūstot godalgotas vietas.  2019.gada vasarā Ķekavas Mākslas skolas skolotāji organizēja savu 1.smilšu skulptūru simpoziju “Smilšu rausis”, kas norisinājās Mārupē, kur liela apjoma smilšu tēlniecības darbus veidoja ne tikai mūsu skolas audzēkņi, bet arī citu Latvijas mākslas skolu jaunie talanti.


Dizaina pamatos, ko skolā apgūst jau 8 gadus,  audzēkņi gūst izpratni par mūsdienīgu dizainu, dizaina daudzveidību, tā lomu cilvēka dzīvē agrāk un tagad. Audzēkņi mācās saskatīt apkārtējās vides vajadzības un problēmas, meklē netradicionālus risinājumus veicot savus radošos darbus, prezentē savas idejas, attīstot dizaina domāšanu, kas nākotnē dod daudzpusīgāku skatu uz lietām, risinājumiem, lai kāda arī būtu izvēlētā specialitāte. Viens no mācību uzdevumiem spilgti parādās Ziemassvētku noformējumā skolas logos, kur konkursa kārtā uzvarētāja ideja tiek realizēta dabā- sižetiskā vai dekoratīvā “stāstā” par ziemas un Ziemassvētku tēmu. Procesā ir skolas jaunā logo izstrāde, kuram pamatā arī ir skolas audzēknes – nu jau absolventes K.Veismanes ideja.


Mākslas skolas audzēkņi ir izstrādājuši un piedāvājuši ideju skices vairākiem Ķekavas novada pašvaldības, novada uzņēmēju un ražotāju projektiem, konkursiem, piem.,  objekts Ķekavas vidē, objekts pie mūzikas skolas, sadarbībā ar putnu fabriku-grila parka pie Daugavas ieejas daļas ideju risinājums. Neviens no šiem projektiem finansiālu apsvērumu dēļ nav realizēts. Tomēr īstenots materiālā ir E.Ziediņas ideju mets Ķekavas novada Gada uzņēmēju balvai, kura pagājušā gadā tika pasniegta arī Agnesei Pundiņai, kas ir mūsu skolas absolvente, beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un turpina mākslas un dizaina izglītību realizēt savā uzņēmējdarbībā mūsu novadā. Tāpat realizēta ir Ildzes Jurkovskas skice dizaina pamatos- sienas gleznojums Ķekavas sākumskolas ēdamzālē, ko dabā veidoja skolotāja Liene Ratnika.


Foto mācība skolā jau 5 gadus, kur teorētiski apskatot fotokameras darbības principus, izzinot tās darbības īpašības un iespējas, kā arī praktiski darbojoties ar foto kameru, audzēkņi apgūst fotogrāfijas uzņemšanas pamatprincipus, mācās izcelt nepieciešamās un vēlamās nianses, apgūst kadrējumu un kompozīciju, iepazīst melnbaltās fotogrāfijas priekšrocības. Interesanti un darbietilpīgi ir dzimtas un sociālie pētnieciskie projekti, kuri top sadarbībā ar audzēkņu ģimeni un ir ārkārtīgi svarīgi audzēkņiem, domājot par savas eksistences vietu, nozīmību un atbildību šajā pasaulē.


Izstādē varēs aplūkot skolotāju Ilonas Korņilko, Zīles Ozoliņas-Šneideres, Lienes Ratnikas, Velgas Kūkumas un Lienes Henčeles audzēkņu mācību darbus.


Tas, ka izstādē pārstāvētie mācību priekšmeti skolā tiek apgūti labā līmenī, liecina iegūtās atzinības, godalgas starptautiskos un Latvijas mēroga konkursos. Pēdējās piecgades rezultāti:
 

  • Starptautiskās bērnu un jauniešu šķiedrmākslas darbu konkurss ”Skaņu palete 2018’’( Latvija): 1.vieta- grupas darbs (sk.L.Ratnika), 3.vieta-Sintija Markeviča, atzinības- Mariss Zušs, Samanta Saliete (sk.Z.Ozoliņa-Šneidere);
  • 18. Starptautiskais vizuālās mākslas konkurss “Es dzīvoju pie jūras”- “Vētra” (Latvija): zelta medaļa – Alise Grīna (sk.L.Ratnika), atzinības – Karlīna Kreica, Zete Lisovska (sk.L.Ratnika), Otto Donis (sk.V.Kūkuma);
  • 43. Starptautiskais bērnu tēlotājmākslas konkurss “Lidice 2015” (Čehija):  atzinība Santa Filipsone , Linda Auziņa (sk.Z.Ozoliņa-Šneidere);
  • Smilšu skulptoru festivāls “Zelta Smilšu grauds” 2016 (Latvija): 1. vieta – Madara Tīģere, Stefans Pavlovskais, Annija Vītola (sk.Z.Ozoliņa-Šneidere); 
  • 45. Starptautiskais bērnu tēlotājmākslas konkurss “Lidice 2017”(Čehija):  atzinība Elza Ziediņa (sk.V.Kūkuma);
  • 46. Starptautiskais bērnu tēlotājmākslas konkurss “Lidice 2018” (Čehija): medaļa ”Lidices roze“ Mariss Zušs , atzinības- Dāvis Upenieks, Sintija Markeviča  (sk.V.Kūkuma), atzinība – Ance Grīnvalde (sk.Z.Ozoliņa-Šneidere);
  •  20. starptautiskajai jauniešu mākslas izstādei Nova Zagorā (Bulgārija):  atzinība Mariss Zušs (sk.V.Kūkuma);
  •  Mizyal Gallery Museum 30. Starptautiskais bērnu vizuālās mākslas konkurss (Turcija): atzinība E.Ziediņa (sk.Z.Ozoliņa-Šneidere);
  •  Konkurss “Dizaina darbi” (Latvija): atzinība Otto Donis (sk. L.Ratnika) ;
  • 47. Starptautiskais bērnu tēlotājmākslas konkurss “Lidice 2019”(Čehija): atzinības- Gundega Vītola, Laura Strode, Letīcija Sakne (sk.Velga Kūkuma).

 

Ķekavas Māksla skolas direktores vietniece
Zīle Ozoliņa - Šneidere
31.10.2019.

 

 

 

 

  Drukāt