Mākslas skolā izstāde "Radoši un dažādi"

No 7.janvāra līdz 12.februārim Ķekavas Mākslas skolas izstāžu zālē būs apskatāma skolas 25 gadu jubilejas izstāžu cikla otrā izstāde, kas veltīta mācību priekšmetiem zīmēšana, gleznošana, keramika un metālmāksla.


Izstāde attaisno cikla kopējo devīzi ”RADOŠI un DAŽĀDI”, jo pat tādos akadēmiskos priekšmetos kā zīmēšana un gleznošana mācību procesā audzēkņi iepazīstas ar dažādām tehnikām, izteiksmes līdzekļiem- paņēmieniem, “knifiņiem”, kas ir kā labi iemācīts ”reizrēķins “ radošu darbu “vienādojuma risināšanā”.


Zīmēšanā, iepazīstot dažādas grafiskas tehnikas, materiālus un izteiksmes līdzekļus, audzēkņi mācās parādīt citiem, kā uztver apkārtējo pasauli. Audzēkņi uzkrāj pieredzi izpaust sevi radošos darbos caur dažādām tēmām, tēliem, vizuāliem stāstiem. Sākot ar vienkāršiem vingrinājumiem, iztēles un fantāzijas zīmējumiem, dabas studijām, pamazām tiek apgūta klasiskā zīmējuma ābece- priekšmetu uzbūve, proporcijas, iekomponējums lapā, gaismēna, telpiskums, materialitāte, lineārā perspektīva u.c. Paralēli klasiskajam zīmēšanas līdzeklim parastajam zīmulim, darbi tiek veidoti ar tušu, pasteļkrītiņiem, flomāsteriem, krāsainiem zīmuļiem, sangīnu, ogli, pildspalvu, nereti tehnikas apvienojot viena darba ietvaros radošās idejas realizācijai.


Gleznošanā darbojoties ar krāsām, apgūstot krāsu mācības pamatus, iepazīstot gleznošanas tehnikas, paņēmienus un izteiksmes līdzekļus, izmantojot krāsu tumši gaišās attiecības, atveidojot gaismēnas, telpiskumu, strādājot gan pie mākslīga, gan dabīga apgaismojuma, audzēkņi veido ne tikai klasiskos un dekoratīvos klusās dabas gleznojumus, bet arī iztēles, fantāzijas un sižetiskos darbus, kā arī dabas studijas. Līdztekus audzēkņi mācās saskatīt gleznieciski izteiksmīgo mākslā un apkārtējā vidē.


Keramikā audzēkņi apgūst pamatiemaņas sīkplastikas formu un trauku veidošanā, attīstot formas, plastikas un proporciju izjūtu. Audzēkņi iepazīst un izzina keramiskos materiālus, kas nav tikai tradicionālais māls, bet dažādas keramiskās masas, angobas, glazūras. Audzēkņi iepazīstas ar virsglazūras un zemglazūras apgleznošanas tehnikām, apgūst dažādu priekšmetu grupu veidošanas, dekorēšanas  un  formu stilizācijas pamatprincipus. Tikai retais zina, cik sarežģīts ir keramikas veidošanas process, kur darba izveidošana ir tikai visa procesa pirmais posms, kam seko kārtīga žāvēšana un divi dedzinājumi pie 1040 grādiem speciālā keramikas krāsnī. Darba procesā pieļautās kļūdas neatgriezeniski krāsnī paveiks savu- darbs var saplaisāt vai pat sasprāgt mazos gabaliņos, ja procesā iemīcījies gaiss vai kāda detaļa ir nekvalitatīvi pieveidota. Tikai brīdī, kad gatavais darbs ir izņemts no krāns, var teikt, ka cikls ir noslēdzies.


Metālmāksla skolā ir tikai 2 gadus, bet tā ieguvusi audzēkņu patiesu interesi. Metālapstrādes process ir pietiekoši komplicēts, tāpēc nepieciešama nepārtraukta skolotāja palīdzība un konsultēšana. Šo mācību priekšmetu pasniedz Ķekavas Mākslas skolas absolvente, māksliniece I.Egle, kas pati ir aktīva savā arodā un tagad nodod zināšanas un prasmes skolas audzēkņiem. Praktiski darbojoties kopā ar skolotāju audzēkņi iemācās ne tikai terminus - vīšana, valcēšana, zāģēšana, locīšana, urbšana, metāla faktūrēšana, slīpēšana, bet dara to visu arī veidojot savus darbus- gredzenus, kulonus, dekoratīvus darbus izmantojot metāla sagataves- stieples, plāksnes. Darbošanās ar metālu prasa daudz laika, pacietības un precizitāti. Veicot uzdevumus audzēkņiem, ir iespēja izmēģināt vismaz 3 metālapstrādes tehnoloģijas.

Tas, ka priekšmeti skolā tiek apgūti labā līmenī, liecina iegūtās godalgas un atzinības starptautiskos un Latvijas mēroga konkursos, kuros lielākoties audzēkņi startē ar zīmēšanas un gleznošanas darbiem. Prestižākie no tiem ir –

Starptautiskais bērnu zīmējumu konkurss Japānā, Starptautiskais bērnu tēlotājmākslas konkurss “Lidice”, Čehijā, Starptautiskā jauniešu mākslas izstāde Nova Zagora, Bulgārijā, Mizyal Gallery Museum Starptautiskais bērnu vizuālās mākslas konkurss Turcijā, Starptautiskais skolēnu mākslas konkurss Taivāna, Ķīnā, Starptautiskais bērnu un jauniešu mākslas konkurss "Always green, always blue" Toruna, Polijā, Starptautiskais vizuālās mākslas konkurss "Mākslinieka Ģederta Eliasa mīklu minot", Jelgava, Latvijā, kur daudzu tūkstošu iesūtīto darbu no visas pasaules klāstā, mūsu audzēkņu darbi tiek pamanīti un atzinīgi novērtēti.


Šīs izstādes apmeklētājus gaidīs arī neliels pārsteigums- veicot nelielu uzdevumu tur pat uz vietas, savā īpašumā varēs iegūt skolas izdoto kalendāru 2020. gadam, kurš diemžēl būs ierobežotā skaitā. Tāpēc neatlieciet izstādes apmeklējumu uz pēdējo dienu. Gaidīsim ciemos!

 

Ķekavas Mākslas skola
02.01.2020.

 

  Drukāt