Putnu gripa ir tuvu – vai zini kā pasargāt savus mājputnus?

Pagājušā gada nogalē Slovākijā konstatēts augsti patogēnās putnu gripas (H5N8 apakštipa) uzliesmojums mājputniem vienā piemājas saimniecībā. Kopš decembra putnu gripa plosās jau sešās valstīs (Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Rumānijā, Čehijā un Ukrainā inficējot vairāk kā 500 000 putnu


Lai gan šobrīd Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav konstatējis mājputnu saslimšanu ar putnu gripu Latvijā, tomēr, šis jautājums kļūs arvien aktuālāks pavasarī, kad  migrēs gājputni, kas ir galvenie vīrusa pārnēsātājiem. Tāpēc  ikvienam mājputnu turētājam ir jābūt modram  un zinošam, kā rīkoties, lai pasargātu savus mājputnus no saslimšanas.


Tāpēc A/S “Putnu fabrika “Ķekava” sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību aicina ikvienu uz informatīvu tikšanos  – 20. februārī plkst. 19.00 Ķekavas kultūras namā Viesību zālē.
 

Putnu gripa ir viena no bīstamākajām putnu infekcijas slimībām. Ja putns saslimst – tas 100% mirst! Atceries, ka tu  esi atbildīgs  par savu putnu veselību  un dzīvību gan no ētikas puses gan no likumdošanas puses.


Trīs soļi, kā pasargāt savu mājuputnu:

  1. Reģistrēt mājputnus lauksaimniecības datu centrā (LDC). Mājputnu reģistrācija vienotā lauksamniecības dzīvnieku datu reģistrā ir vajadzīga ne tikai Valstij bet arī tev! Ja neesi reģistrējis savus mājputnus , tad zini, ja ar putnu gripu inficēsies tavi mājputni, naudas kompensāciju  no valsts par radītiem zaudējumiem tu nevarēsi saņemt.
     
  2. Ievērot biodrošības pasākumus. Zemkopības ministrijas noteiktajā periodā nodrošini putniem slēgtas telpas vai arī radi apstākļus, lai tie nesaskaras ar potenciālajiem slimības ierosinātājiem – savvaļas putniem, svešiem cilvēkiem, apģērbu un sadzīves priekšmetiem, kas ir ticis pakļauts riskam tikt inficētam.
     
  3. Neesi vienaldzīgs. Ja  putnu brīvas pārvietošanas ierobežojumu laikā tu redzi, ka mājputni brīvi pastaigājas pa apkārtni, lūdzu izstāsti putnu īpašniekam, kas viņam ir jādara putnu aizsardzībai no putnu gripas-varbūt viņš vēl nav dzirdējis. Ja zina, kas jādara un  neņem vērā aizrādījumu, tad  ziņo Pārtikas veterinārajam dienestam.


Vai zini kā atpazīt putnu gripu?  Kūtī putni slikti ēd un dzer, samazinās olu dējība un strauji pieaug putnu mirstība.
 

Neslēp informāciju par aizdomām par  putnu gripu! Putnu gripa H5N8 ir ļoti bīstama, strauji izplatās un 48h laikā var nogalināt visus mājputnus, kas ar to ir inficējušies. Slēpjot informāciju tu apdraudi ne tikai sava kaimiņa vai drauga  mājputnu dzīvību, bet mājputnu dzīvību valsts mērogā.
 

Ja redzi mirušus putnus, nekādā gadījumā neaiztiec šos dzīvniekus un nepārvieto, kā arī ziņo savam tuvākajam Pārtikas veterinārā dienesta inspektoram.
 

Ievēro vienkāršus noteikumus:

  • glabā putnu barību un ūdeni savvaļas putniem un citiem dzīvniekiem nepieejamā vietā
  • sargā pašus putnus no kontakta ar savvaļas putniem un dzīvniekiem,
  • sargā putnus arī no kontakta ar citiem mājdzīvniekiem un istabas mīluļiem,
  • dezinficē apavus ieejot kūtī kā arī lieto atsevišķu apģērbu darbā ar putniem
  • nelaid putniem klāt  svešus cilvēkus (kaimiņu arī nē!),
  • jautā veterinārārstam, kas vel ir jādara papildus,  lai Tavi putni būtu drošībā.

 

Administratīvā pārvalde
11.02.2020.

 

  Drukāt