Pagarināti termiņi zemes izpirkšanai

 

Ķekavas novada pašvaldība atgādina visiem zemes lietotājiem, kuriem piešķirta zeme pastāvīgā lietošanā, par termiņu pagarinājumu zemes izpirkšanai.
 
Ja zemes lietotājs veicis priekšapmaksu līdz 2008. gada 1. septembrim par lietošanā esošo zemi, zemes robežu plānu šobrīd var iesniegt reģistrācijai Kadastra informācijas sistēmā līdz 2010. gada 31. augustam.
 
Termiņu pagarinājums noteikts saskaņā ar izmaiņām Valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā un likumā Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos.
 
 
Termiņi zemes izpirkšanai
 
Iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu zemes lietotājam jāiesniedz Valsts zemes dienesta (VZD) reģionālajai nodaļai šādos termiņos:
·         Līdz 2010. gada 31. maijam - ja faktiskajā lietošanā esošā zemesgabala robežu plāns iesniegts reģistrācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā līdz 2009.gada 31.augustam.
·         Līdz 2010. gada 31. augustam - ja zemes lietotājs līdz 2008. gada 1. septembrim veicis priekšapmaksu par tās faktiskajā lietošanā esošo zemi un zemesgabala robežu plāns iesniegts reģistrācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā pēc 2009. gada 31. augusta.
·         Līdz 2010. gada 31. augustam - ja zemes izpirkšanas pieprasījumā norādītais zemesgabals iekļauts Lauku zemes izpirkšanas reģistrā ar nosacījumu.
 
Savukārt zemes izpirkuma līgumam ar Latvijas Hipotēku un zemes banku jābūt noslēgtam līdz 2010.gada 30.decembrim.
Ja kādu no termiņiem nokavē, zemes lietotājs zaudē zemes lietošanas tiesības un iespēju izpirkt zemi par kadastrālo vērtību arī tajā gadījumā, ja par zemi veikta priekšapmaksa. Turpmāk šo zemi viņš varēs nomāt no pašvaldības.
Šis izmaiņas neskar bijušos zemes īpašniekus vai viņu mantiniekus, kuriem pēc zemes kadastrālās uzmērīšanas noteiktā zemesgabala kopējā platība ir lielāka par to zemes platību, uz kuru atjaunojamas īpašuma tiesības un kas pārsniedz zemes kadastrālajā uzmērīšanā pieļaujamās nesaistes robežas. Tāpat šīs izmaiņas neattiecas uz tiem gadījumiem, kad zemesgabalam ir vairāki koplietotāji un kāds no tiem līdz 2009. gada 31. augustam iesniedzis iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu.
 
Samaksa par izpērkamo zemi
 
Saskaņā ar noteikumiem par maksājumiem, izpērkot vai pērkot lauku apvidus zemi, un samaksas apmēra samazinājuma aprēķināšanas kārtību, zemes lietotājiem ir iespēja izmantot un pieprasīt pašvaldībai samaksas par izpērkamo zemi samazinājumu. Tā apmērs var būt līdz pat 75% no aprēķinātās summas atkarībā no nekustamā īpašuma lietošanas mērķa, zemes lietošanas ilguma, pieprasītāja ģimenes sastāva, kā arī darba stāža lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā.
Pieņemot lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu līdz       2009. gada 30. decembrim, VZD reģionālā nodaļa salīdzina zemesgabala           kadastrālo vērtību ar 2010. gadam prognozēto kadastrālo vērtību.  Samaksas apmēru par izpērkamo zemi aprēķina, ņemot vērā skaitliski zemāko vērtību.
 
Ja VZD reģionālā nodaļa pieņēmusi lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu līdz 2009. gada 15. oktobrim un zemes lietotājs nav noslēdzis zemes izpirkšanas līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku, zemes lietotājam ir tiesības izpirkt viņam faktiskajā lietošanā esošo zemi par 2010. gadam prognozēto kadastrālo vērtību, ja tā ir zemāka salīdzinājumā ar VZD lēmumā par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu noteikto summu.
 
Samaksas apmēra maiņai Latvijas Hipotēku un zemes bankā ir jāiesniedz VZD izziņa par 2010. gada prognozēto kadastrālo vērtību. Savukārt, ja zemes izpirkuma līgumu slēdz pēc 2009. gada 30. decembra, samaksas apmēra maiņai Latvijas Hipotēku un zemes bankā ir jāiesniedz Kadastra izziņa par nekustamo īpašumu.
 
 
Īpašumu pārraudzības daļa
 
  Drukāt