Novadnieces Zentas Veisas krustdūrienu gleznu izstāde apskatāma Jaunu ideju centra skatlogos

No 12. līdz 30. martam Ķekavas novada Jaunu ideju centra skatlogos ir apskatāma rokdarbnieces Zentas Veisas krustdūrienu gleznu izstāde, kura veltīta rokdarbnieces 90 gadu jubilejai.

 

Rokdarbnieci Zentu Veisu šodien, 12. martā, tieši viņas dzimšanas dienā - 90 gadu jubilejā -   sveica Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, kā arī Ķekavas pagasta centra kultūras direktore Vēsma Ozoliņa, pasniedzot Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinības rakstu par tautas lietišķās mākslas saglabāšanu un radīšanu.

 

Ar rokdarbiem Zenta Veisa sākusi nodarboties jau bērnībā. Patika zīmēt un darboties ar otu, bet dzīves ceļi neļāva iegūt profesionālu mākslinieces izglītību. Tikai 1988. gadā Zenta sāka mācīties pulciņā pie mākslinieces Lilitas Postažas, kur apguva gobelēna darināšanas tehniku. Pirmajā darbā, attēlojot sējēju un divus zirgus tīrumā, iegūta Lilitas un Pētera Postažu atzinība. Kopš tā laika izausti daudzi gobelēni, daļa aizceļojusi arī ārpus Latvijas robežām – uz Vāciju, Austriju, pat Ķīnu.

 

Par darbu tapšanas procesu māksliniece stāsta: “Kad sāku, tad ir kāds zīmējums un uzmetumi, bet darba gaitā zīmējumi kļūst lieki, iecere mainās arī četras un piecas reizes arī. Gobelēnu jau auž ilgu laiku, tad viss, kas notiek, dažādas domas pa galvu grozās, cilvēks ietekmējas no šā un tā. Ir bijis, ka uzsāku kaut ko aust, it kā pelēcīgos toņos, bet nāk kāds priecīgs pārsteigums, saulaina diena vai vēl kas, gribas arī darbā ko saulainu ielikt un tad tas arī parasti tiek izdarīts. Sižetiskā ziņā man vienmēr patikuši dabas skati, ziedi, reizēm kaut ko no klusās dabas uzaužu, arī bībeliskas ainas.”


Kopš 1990. gada Zenta darbojas Ķekavas kultūras nama rokdarbu pulciņā “Labieši”. Kopā būts Dziesmu svētkos, skatēs, ekskursijās. Ir uzausts “Labiešu” karogs ar Austraskoku.

 

Zenta ne tikai auž gobelēnus, bet arī tamborē – apģērbu, sedziņas, galdautus. Ļoti daudz ir tā saucamo sīktamborējumu, kurus viņa piestiprinājusi pie sietiem, izveidojot dažādas kompozīcijas. Vēl viena aizraušanās – vairāki desmit krustdūrienā izšūtas gleznas, kas šobrīd ir aplūkojamas Ķekavas Jaunu ideju centra logos un Ķekavas novadpētniecības muzeja virtuālajā izstādē.

 

Vasarā Zentas dārzā zied visdažādākie ziedi, kādreiz bija pat 200 šķirņu dālijas, tagad podos aug eņģeļtaures. Nav miera arī 90 gados – jau top jauns mākslas darbs.

 

 

 

Administratīvā pārvalde
12.03.2021.

 

  Drukāt