Ķekavas koris "Daugaviete" dzied un zied jau 35.gadu

 

 

 

7.maija pievakarē Ķekavas sieviešu koris „Daugaviete” Ķekavas kultūras namā ar skanīgu un sirsnīgu koncertu „Es ziedu” atzīmēja savu 35. jubilejas gadu.

 

Koncertā tika atskaņotas vairāk kā 20 daugavietēm tuvas un mīļas dziesmas. Gaviļniecēm talkā nāca viņu muzikālie bērni un mazbērni, un tautas deju ansamblis „Zīle”. Koncerta repertuārs aizkustināja, sasmīdināja, lika dziedāt līdzi, un noteikti – neatstāja vienaldzīgu nevienu no klausītājiem – bijušās kora dziedātājas, tuviniekus un draugus.

 

Kora māksliniecisko vadītāju Ritu Platperi, diriģenti Lindu Matveju un daugavietes ar muzikālu velti sveica bērnu vokālais ansamblis „Cīrulītis”, ziedus un veltes sniedza vīru koris no Igaunijas, vīru koris no Krimuldas „Vecie draugi”, Ķekavas vīru koris „Ķekava”, Valmieras vīru kora „Imanta” diriģente un Talsu sieviešu kora „Vaive” pārstāves. Savukārt, Ķekavas novada pašvaldības Domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Krūmiņš, sveicot kori atzina: „Es jūs mīlu un cienu jau kopš 1978.gada!”, un dalījās savās atmiņās par kora panākumiem tā pastāvēšanas sākumā.

 

Kas un kādas tad ir daugavietes? Šobrīd viņas ir ap trīsdesmit dažādu profesiju un vecuma kundzes un jaunkundzes. „Uz kori katru sezonu atnāk jaunas dziedātājas, bet paliek tikai tās, kurām ne tikai patīk dziedāt, bet kuras spēj savienot dziesmu ar savu ikdienu, ģimeni un, kurām dziesma dod spēku un enerģiju.Viens no daudzu koru un arī mūsējā kora virzītājspēkiem ir Latviešu Vispārējie Dziesmu svētki, kas ir vienreizējs pasākums katra korista dzīvē, tādēļ, tuvojoties šiem svētkiem, koristu rindas kļūst pilnākas,” stāsta kora prezidente Ingrīda Nokalna. Viņa mīļi nosaka: „Uzskatu, ka mūsu kori varētu nosaukt arī par sava veida  ģimenisku dāmu klubiņu, ar savām tradīcijām, ikgadējiem pasākumiem, kopīgiem priekiem un dalītām bēdām.”

 

Visas Daugavietes kopā - gan esošās, gan bijušās dziedātājas.

 

Kori 1975.gada 7.oktobrī izveidoja Elga Auziņa, kopš tā laika kori vadījuši un veidojuši četri kora mākslinieciskie vadītāji. Kā atklāja kora prezidente, katrs kori veidojis kā mālu, katrs savādāk. Ārija Grigule (1975.-1984.) – nolikusi kori uz kājām un devusi fundamentālu pamatu. Romāns Vanags (1984.-1995.) – iepazīstinājis ar mūzikas teoriju, garīgo un akadēmisko mūziku, Edgars Linde (1995.-1999.) – saliedējis kolektīvu. Tomēr īsto sievišķību korim piešķirusi Rita Platpere, kura korī darbojas jau no 1977.gada kā kormeistare, bet pēdējos 13 gadus ir kora galvenā diriģente. „Kopā ar Ritu esam sievišķīgas un maigas, arī repertuārs ir tāds.”

 

 

Sagatavoja:

 

Arta Platace
Ķekavas novada kultūras aģentūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: arta.platace@kekava.lv
Mob.tālrunis: +371 29475634

 

 

  Drukāt