Mūzika sirdij

 

 

Jauniešu ansambļa meitenes kopā ar Marutu un Ilgvaru Ikasiem.

 

Šī gada 16. aprīlī Siguldas koncertzālē Baltais Flīģelis notika koncerts, kas bija veltīts Ilgvaram Ikasam, talantīgam mūziķim, aranžētājam un Ķekavas kultūras nama jauniešu vokālais ansambļa dziesmu aranžētājam un aktīvam līdzdalībniekam repertuāra izvēlē.

 

Koncertā skanēja pašmāju komponistu radītās dziesmas, kā arī pasaules džeza klasika – dziesmas sirdij un labam garastāvoklim. Par koncerta īstenošanu un tā norisi tieši Siguldā lielā mērā jāpateicas Andrim Muižniekam – Siguldas Mākslu skolas Baltais Flīģelis pūtēju orķestra Sudrabskaņa vadītājam, atzīst ansambļa dalībnieces.

 

Ķekavas kultūras nama jauniešu vokālais ansamblis kopā muzicē jau vismaz 20 gadus. Īpaši par to ansambļa dziedātājas vēlas pateikties Marutai Ikasai, kura no mazām bērnu dienām ievedusi mūzikas pasaulē un iemācījusi muzicēt un mīlēt mūziku. Maruta ir bijusi arī starpniece, kura meitenes iepazīstinājusi ar Ilgvaru Ikasu – savu dzīvesbiedru un sirdsdraugu –, kā rezultātā izveidojusies brīnišķīga sadarbība.

 

Ansambļa dalībnieces stāsta: „Mūsu ansambļa sadarbība ar Ilgvaru notikusi ne tikai kā ar mūsu ansambļa vadītājas Marutas vīru, bet Ilgvars, īpaši pēdējos gados, ir arī aktīvi iesaistījies ansambļa repertuāra izvēlē un izveidē, proti, mūsu ansamblim viņš ir izveidojis ap 50 dziesmu aranžējumus – gan latviešu tautasdziesmām, gan citām Latvijā un pasaulē zināmām dziesmām, rakstot gan to, kas pašam sirdij ir tuvs, gan arī daudzkārt pēc mūsu lūguma. Mums pašām īpaši tuva ir latviešu tautas dziesma „Tumša nakte, zaļa zāle”, ar kuru arī atklājām koncertu, arī Ulda Marhilēviča „Lūgums” un Imanta Kalniņa „Karalienes dziesma”, patīkami bija arī izpildīt Marutai un Ilgvaram tik īpašo Raimonda Paula dziesmu „Daugavas bērzs”.”

 

Skolotāja Maruta atzīst, ka tieši „Tumša nakte, zaļa zāle” Ilgvara aranžējumā izskanējusi dzidri, silti un profesionāli augstā līmenī. Jo īpašākas šīs pieminētās dziesmas ir padarījis tieši Ilgvara kungs, jo tās ir dziesmas, ko meitenes izjūtot kā savas un tajās viņas izpauž sevi un to, kādas viņas patiesi ir. Ilgvara dziesmas esot arī tās, kuras ir visvieglāk nodot klausītājiem: „Iespējams, tāpēc, ka kāds tās ir veidojis, domājot par mums, par to, kā tās skanēs mūsu izpildījumā!”

 

I.Ikass kopā ar savu dvēseles instrumentu - klarneti.

 

„Mūsu Aleksandrs Borodins” – tā meitenes mīļi raksturo Ilgvaru, jo gan Aleksandram Borodinam, gan Ilgvaram dzīvē izveidojušās divas šķietami diametrāli pretējas aizraušanās – ķīmija un mūzika. Gluži kā ķīmija, kur tiek radītas jaunas vielas, arī mūzikā Ilgvara kungs ir radījis jaunas apdares jau esošām dziesmām. Tiesa, šeit arī ir jāpiemin muzikālā ķīmija, kas izveidojusies starp Ilgvara uzrakstīto noti un meiteņu izdziedāto skaņu. „Šo ķīmiju mēs baudījām Ilgvara jubilejas koncertā. Tā bija iespēja patiešām izdziedāties no sirds, dziedot „savējiem”, dziedot sev par prieku. Ne velti, pēc pirmās koncerta daļas mēs, astoņas dziedošas meitenes, sajūsmā samainījāmies smaidiem un emocijām – cik lieliski mums šodien skan!”

 

 Koncertā skanējumu paspilgtināja vēl viens ansamblim svarīgs cilvēks – Inga Lagzdiņa, kura jūt ansambļa dziesmas tāpat kā klavieru taustiņus. „Vēl jo vairāk mūzika izskanēja, kad dziesmām pievienojās pats Ilgvars, spēlējot saksofonu un klarneti – viņa dvēseles instrumentus. Tā mums bija īsta muzicēšana! Tās bija neaizmirstamas četrdesmit minūtes mūsu dziedošajā atmiņu kladītē, kuras mēs no sirds veltījām Ilgvaram un Marutai.”

 

 

Ķekavas kultūras nama jauniešu vokālā ansambļa meitenes savam Ilgvaram novēl veselību: „Lai izdodas arī turpmāk izpaust sevi mūzikā, lai notis atrod neaizmirstamas kombinācijas uz nošu līnijām un atskan arī līdz mūsu un pārējo klausītāju sirdīm!”

 

Ķekavas kultūras nama jauniešu vokālais ansamblis

 

 „Liels paldies meitenēm par sadarbību un visu muzikālo ieceru piepildījumu. Ķekavas jauniešu vokālais ansamblis jau sen ir pelnījis skanēt tālu pāri Ķekavai. No sirds apsveicam ar iegūto godpilno 5. vietu Latvijas vokālo ansambļu konkursa finālā, kas kopvērtējumā ļāva būt 5. labākajam sieviešu vokālajam ansamblim 80 sieviešu ansambļu konkurencē.”

 

Maruta Ikasa

 

 

Ziņu ievietoja:

Arta Platace
Ķekavas novada kultūras aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tālrunis: +37129475634

 

  Drukāt