Informācija par radioaktīvo atkritumu glabātavu "Radons" 2021.gadā

Radioaktīvo atkritumu pārvaldība Latvijā tiek īstenota saskaņā ar likumu "Par radiācijas drošību un kodoldrošību", no tā izrietošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī Ministru kabinetā apstiprināto Radioaktīvo atkritumu glabāšanas koncepciju. Tiesību aktos ir noteikti kritēriji par to, kā ir jāapsaimnieko radioaktīvie atkritumi.


Visi radioaktīvie atkritumi Latvijā tiek apglabāti vienā objektā — radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons”. Glabātava "Radons" darbojas kopš 1962. gada un tas ir vienīgais radioaktīvo atkritumu apglabāšanas un pārvaldības objekts Latvijā, kas  nodrošina radioaktīvo atkritumu apstrādi, pārstrādi, ilgtermiņa glabāšanu un apglabāšanu kontrolētos apstākļos.


Glabātavu "Radons" valsts budžeta ietvaros apsaimnieko VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”. Visu veidu Latvijā radītie radioaktīvie atkritumi tiek apsaimniekoti atbilstoši normatīvajiem aktiem un drošas pārvaldības principiem. Pēdējos gados Latvijā radītais radioaktīvo atkritumu apjoms ir neliels. 2021.gadā radioaktīvo atkritumu glabātavā tika pieņemti 1,3 m3 radioaktīvo atkritumu ar kopējo radioaktivitāti 27,2 TBq.


Pašreizējais radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" tehniskais un institucionālais statuss ļauj nodrošināt tās drošu ekspluatāciju saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, eksistējošās infrastruktūras fiziskās barjeras ir adekvātas, lai nodrošinātu ilgtermiņa radioloģisko drošību.


Ievērojot likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" nosacījumus un normatīvos aktus par prasībām attiecībā uz darbībām ar radioaktīvajiem atkritumiem un ar tiem saistītajiem materiāliem, glabātava "Radons" nodrošina pieņemto radioaktīvo atkritumu un ar radioaktīvajiem atkritumiem saistīto materiālu uzskaiti.


Saskaņā ar likuma “Par radiācijas drošību un kodoldrošību” 13. panta pirmo daļu operators atbild par radiācijas drošību un kodoldrošību tā kontrolētajā zonā. Vides radioaktīvā piesārņojuma monitorings ir viens no veidiem kā tiek kontrolēts un novērtēts radiācijas drošības stāvoklis operatora darbības zonā. Atbilstoši Ministru kabineta 2002. gada 9. aprīļa noteikumiem Nr.149 “Noteikumi par aizsardzību pret jonizējošo starojumu”, radioaktīvo atkritumu glabātava izstrādājusi un  saskaņojusi ar Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centru vides radiācijas monitoringa programmu. 2021.gadā vides radiācijas monitoringa programma izpildīta pilnā apjomā, nodrošinot jonizējošā starojuma dozas jaudas mērījumus glabātavas teritorijā un telpās, alfa un beta radioaktīvā piesārņojuma mērījumus  darba telpās un  radionuklīdu īpatnējās radioaktivitātes kontroli ūdens, gaisa, augsnes un augu paraugos.


2021.gadā veikta 7.tvertnes tehniskā apsekošana un sagatavots atzinums celtnes ilgstošas ekspluatācijas nodrošināšanai, sagatavots projektēšanas uzdevums dezaktivācijas ēkas  būvprojekta izstrādei, uzsākta jaunas apglabāšanas tvertnes, ilgtermiņa glabātavas un pārklājuma virs piepildītajām radioaktīvo atkritumu tvertnēm būvprojekta izstrāde.


Ievērojot normatīvo aktu prasības par jonizējošā starojuma avotu fizisko aizsardzību, 2021.gadā uzsākti fiziskās drošības sistēmu modernizācijas darbi kiberdrošības nodrošināšanai.

 

PĀRSKATS par valsts nozīmes jonizējošā starojuma objekta VSIA LVĢMC radioaktīvo atkritumu glabātavas „Radons” vides monitoringa rezultātiem 2021.gadā.

 

 

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”
09.02.2022.

 

 

  Drukāt