Dzīvnieks mājās – ne tikai prieks, bet arī atbildība

 

 

Lēmums ģimenē pieņemt kādu mīluli – suni vai kaķi, ir nopietni jāizsver, jo dzīvnieki ne tikai sniedz pozitīvo enerģijas lādiņu, bet ģimenei uzliek arī pienākumus un atbildību.

Kā novērojuši dzīvnieku aizsardzības aktīvisti, tieši pavasarī cilvēki visbiežāk izšķiras par dzīvnieka iegādi. Līdz ar to Ķekavas novada pašvaldība apkopojusi īsu informāciju, kas jāzina dzīvnieku īpašniekiem.

 

Pirms iegādājies, pajautā sev

Pieņemot lēmumu par dzīvnieka uzņemšanu savā ģimenē, visupirms labi apdomājiet un noskaidrojiet, kādas ir dzīvnieka rakstura īpašības un vajadzības, vai tās saskanēs ar jūsu raksturu; kas ģimenē uzņemsies atbildību par dzīvnieku; cik daudz laika varēsiet veltīt savam mīlulim un vai spēsiet nodrošināt dzīvnieka turēšanas apstākļus atbilstoši tā fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām.

   

Mīlulis ar pasi

Dzīvnieku mazuļi ir ne tikai ļoti jūtīgi, bet viņiem arī ir nepieciešams apgūt pirmās suņu dzīves iemaņas, kuras apgūst saskarsmē ar saviem mazajiem sugas brāļiem audzētāja ģimenē. Tādēļ kucēnus iegādājieties ne agrāk kā sākot no astoņu nedēļu vecuma un divas nedēļas pēc pēdējās veiktās vakcinācijas. Savukārt kaķēnus - tikai no 10 nedēļu vecuma un divas nedēļas pēc pēdējās veiktās vakcinācijas.

Pārliecinieties, ka plānoto mājdzīvnieku jūs saņemat kopā ar dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, kurā norādītas veiktās vakcinācijas. Šādas prasības nosaka MK noteikumi Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai.

 

 

Vakcinācija un čips

Dzīvnieka veselība ir cieši saistīta ar jūsu ģimenes veselību. Lai dzīvniekam nebūtu parazītu (iekšējo un ārējo) noteikti divas reizes gadā jāveic dzīvnieku attārpošana, jo slikta tā medicīniskā aprūpe var apdraudēt arī jūs un jūsu ģimenes locekļu veselību.   

Atbilstoši Veterinārmedicīnas likumam saimnieka pienākums ir katru gadu vakcinēt savu mīluli - suni vai kaķi (ne vēlāk kā no triju mēnešu vecuma) pret trakumsērgu. Ja šo prasību neievēro, var piemērot sodu dzīvnieku īpašniekam vai turētājam - no Ls 5 līdz 50 fiziskajām personām, bet juridiskajām – no Ls 10 līdz 500, konfiscējot dzīvniekus vai bez to konfiskācijas.

Savukārt, ja vēlaties ar savu dzīvnieku piedalīties izstādē vai uz laiku izbraukt ārpus Latvijas, tam jābūt mikročipētam un reģistrētam datu bāzē, kā to paredz Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība. Sākot ar šo gadu mājas dzīvnieku reģistrācija ir maksas pakalpojums: par reģistrāciju – Ls 5, par dzīvnieka īpašnieka maiņu – Ls 3,50. Šo reģistrāciju var veikt arī Ķekavas novada pašvaldībā.

 

Labi audzināts suns

Iegādājoties dzīvnieku, jūs uzņematies atbildību par šo dzīvo radību. Tādēļ jāatceras, ka neaudzināts un agresīvs dzīvnieks var radīt nopietnus draudus gan pašam, gan sabiedrībai, tāpēc ir nepieciešama apmācība.

Apmācot suni, jāievēro treniņa slodzes atbilstība dzīvnieka adaptācijas spējām un nedrīkst izmantot tādas fiziskas ietekmēšanas metodes, kas izraisa bailes un rada apstākļus, kuri var kaitēt dzīvnieka psihiskajai un fiziskajai veselībai. Nosacījumus dzīvnieku apmācībām regulē Labturības prasības sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijās.

 

Lai neiekāptu mīnās

Ejot pastaigāties apdzīvotu vietu tuvumā, līdzi jāņem piederumus, lai varētu savākt sava dzīvnieka atstātos izkārnījumus. Tas ir viens no saimnieka pienākumiem. Vai šo prasību izpilda, to, patrulējot ikdienā, kontrolē arī pašvaldības policija.

 

Atkārtošana – zināšanu māte
Dzīvnieku aizsardzības likums skaidri definē dzīvnieka īpašnieka pienākumus, un (kā galvenie) ir:

  • rūpēties par dzīvnieka veselību, labturību un izmantošanu atbilstoši tā sugai, vecumam un fizioloģijai;
  • nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus;
  • nepieļaut nekontrolētu dzīvnieka vairošanos;
  • nodrošināt dzīvnieka turēšanas apstākļu, aprīkojuma, barības un ūdens atbilstību tā fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām, ņemot vērā attiecīgā dzīvnieka sugu, attīstības, adaptācijas un pieradināšanas pakāpi;
  • nepakļaut dzīvnieku sāpēm un ciešanām, kā arī novērst tā savainošanās iespējas;
  • ņemot vērā dzīvnieka fizioloģiskās un etoloģiskās vajadzības, nodrošināt dzīvniekam fizisko aktivitāti, bet dzīvniekam, kura pārvietošanās ir ierobežota, — pietiekamu turēšanas platību;
  • nodrošināt sterilizēta kaķa apzīmēšanu, ja kaķis uzturas pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā.

Ja īpašnieks nespēj pildīt šos pienākumus, atsavina dzīvnieku un to nodod personai, kas spēj parūpēties par dzīvo radību, dzīvnieku patversmei vai nogalina normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

 

Nodeva par suņa un kaķa turēšanu

Saskaņā ar Ķekavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Pašvaldības nodeva par suņu un kaķu turēšanu, dzīvnieka īpašniekam katru gadu jāsamaksā nodeva par suņa un kaķa turēšanu Ķekavas novada administratīvajā teritorijā - Ls 2 par vienu suni un Ls 1 - par kaķi.

Līdzekļi, kas iegūti no suņu un kaķu turēšanas nodevas, pašvaldība izlieto klaiņojošo suņu un kaķu izolācijas pasākumu finansēšanai, suņu reģistrācijas organizēšanai un vienota parauga žetonu iegādei. Dzīvnieka saimniekam, samaksājot nodevu, tiks izsniegts žetons, ko jāpieliek pie sava mīluļa kakla siksniņas.

 

Padomā par dzīvnieka atpazīšanu

Saimniekam jānodrošina dzīvnieka piederības atpazīšana. Arī tiem dzīvniekiem, kurus to īpašnieki ir reģistrējuši Lauksaimniecības datu centra reģistrācijas bāzē, būtu vēlama identifikācijas zīme (kakla siksniņa, kapsula vai cits atpazīšanas elements, kurā norādīts īpašnieka tālruņa numurs vai adrese). Šāda atpazīšanas prasība attiecas arī uz saimniekam piederošiem sterilizētiem kaķiem.

Ja dzīvnieka piederību nav iespējams noskaidrot, tas tiek uzskatīts kā bezsaimnieka dzīvnieks. Par klaiņojošo izolāciju Ķekavas novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar dzīvnieku patversmi Mežavairogi. Klaiņojošo suņu vai kaķu izķeršanu jāpiesaka Reģionālai pašvaldības policijai, darba dienās zvanot pa tālr. 67937102, bet brīvdienās un nakts stundās – pa tālr. 110. Noķertie suņi tiek nogādāti patversmē, bet kaķi – pie vetārsta, kur tiek veikta dzīvnieka sterilizācija, tad tie palaisti brīvībā. 

 

Agita Eizenberga,

Vineta Bērziņa

 

  Drukāt