"My voice matters" projekta Polijas nometnes dienasgrāmata

 

 

 

2014. gada 13. - 20.jūlijā četri Ķekavas novada jaunieši - Irma Edīte Ģirupniece, Jānis Stūris, Lauris Kalvišs un Laima Plēpe, piedalījas Eiropas jauniešu projekta "My voice matters" nometnē, kas norisinājās Polijā, Sorkwyti, jauniešu kempingā "Rodowo".

 

Projekts tapis sadarbojoties 8 jauniešu orgaizācijām, ar projektu programmas "Jaunatne darbībā" abalstu. Šajā internacionāla mēroga projektā piedalījās jaunieši no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas, kopā 30 jaunieši vecumā no 14 - 25 gadiem. Projekta galvenais organizators "Sveikatingumo idejos".

 

13.jūlija naktī 2:55, mūsu lieliskais četrinieks izbrauca no Rīgas autoostas un pēc pārsēšanās Viļņā ap plkst. 11 bijām veikuši 316 km garo un nogurdinošo ceļu un ieradušies Marijampolē. Kad bijām sagaidījuši pārējos projekta dalībniekus, kas ieradās no Igaunijas un Lietuvas, visi kopīgi turpinājām ceļu uz Rodowo jauniešu kempingu, kur pavadījām šo nedēļu.

 

Jau satiekoties ar lielāko daļu dalībnieku, sapratām, ka mums ir pievienojušies daudz jaunu dalībnieku. No pirmās projekta daļas, bija palikuši tikai daži.

 

Pirmajā vakarā, pēc vakariņām izpētījām apkārtni un iekārtojāmies savās istabās, kopā ar citiem jauniešiem. Vieta, kur mēs dzīvojām ir patiešām skaista un tur bija patīkami uzturēties. Blakus nometnei ir ezers par kuru šajās karstajās dienās netika aizmirsts.

 

Pirmais vakars projektā sākās ar ātro iepazīšanos un projekta mērķu izklāstu.

 

14.jūlijs sākās jau ar pamatīgāku iepazīšanos, kam sekoja dažādās komandu saliedēšanas aktivitātēs.

 

Pēc pusdienām, darbnīcās iepazināmies ar dažādu Eiropas Savienības kultūru atšķirībām. Pētījām atsevišķu tautu stereotipus un uzzinājām, kā citu tautu pārstāvji  redz mūsu valsti.

 

Darbnīcām sekoja atpūta ar mūziku, dejām un karaoke vakaru.

 

15.jūlijā mūs iepazīstināja ar ECI (European Citizens initiative) - tas ir oficiāls dokuments, ko iesniedz ES parlamentā ar kādu pieprasījumu, par konkrētas lietas vai likuma legalizāciju. Lai dokuments tiktu apstiprināts, šis pieprasījums ir jāparaksta vismaz vienam miljonam cilvēku no 7 dažādām Eiropas Savienības valstīm.

 

Visaptverošā otrās dienas tēma bija vairāk kā jautājums - "Kāpēc Eiropas Savienībai nav stipra vadītāja? ". Šī tēma izvērtās par nozīmīgu diskusiju, kur katram bija savs viedoklis.

 

Ik vakara atpūtas daļu organizēja Lietuvieši un Igauņi, rādot tradicionālas spēles un iesaistot dalībniekus citās aktivitātēs.

 

16.jūlija un 17. jūlija rīta pusē strādājām pie savām izvēlētajām tēmām priekš ECI. Tas prasīja daudz laika un diezgan lielu darbu, lai pareizi uzrakstītu šo dokumentu un arī to pareizi noprezentētu.

 

Trešdienas diena tika veltīta grupu darbam, kura galvenā tēma bija, “Kā 28 ES valstis varētu izveidot vēl ciešāku kontaktu, kas rezultētos ar lielāku pilsoņu atbalstu un atsaucību savienības valstu starpā?”.

 

Vakara programmā bija komandu spēle, kas veicināja kontaktu starp komandas biedriem.

 

Ceturtdienas dienas tēma - “ES nākotne”. Vislielākās diskusijas bija ap tēmu “Vai jauniešiem ir vieta politiskajā sfēra un vai vispār ir labs laiks, lai jaunieši iesaistītos politikā?”. Uz šo jautājumu atbildēt bija patiešām grūti. Jo stipri atšķīrās projekta dalībnieku vecumi, tāpat kā viedokļi par šo tēmu. Politika vispār, ir viena no tām tēmām par kuru diskutēt var ļoti ilgi.

 

Ceturtdiena bija mūsu vakars, kad Latvieši un Poļi varēja rādīt, ko mēs mākam. Likām Lietuviešiem un Igauņiem kārtīgi izskrieties spēlējot spēles ar krietnu jautrības, atjautības un smieklu devu!

 

18.jūlijā Notika ECI darbu prezentēšana.

 

19.jūliju Devāmies 12 km pārgājienā apkārt ezeram. Savukārt pēcpusdienu pavadījām sportojot. Visjautrākā no aktivitātēm bija ūdens balonu spēle ar balonu mešanu pāri volejbola tīklam, ko komandām bija jānoķer ar segām, tie kas nenoķēra - izmirka cauri slapji. Šajā vakarā mūs gaidīja vadītāju sagatavota viktorīna - tests par dažādam tēmām (piem. mūziku, filmām utt.).

 

20.jūlijā agrā rīta stundā ap plkst. 6:00 izbraucām no Rodowo. Pēc aizraujošās nedēļas visi bijām ļoti noguruši, kad plkst. 11:00 ieradāmies Marijampolē, kur līdz 14.00 gaidījām autobusu atpakaļ uz mājām. Viss jau būtu beidzies labi, ja vien mūsu autobuss nebūtu salūzis un palicis uz ceļa, kad līdz mājām bija palikušas mazāk par 2 stundām. Tā mēs 3 stundas gaidījām rezerves autobusu un Latvijā bijām tikai ap pusnakti. Taču tas viss bija šī piedzīvojuma vērts!!!

 

Kopumā projekts bija patiešām izdevies. Paldies projekta vadītājiem un organizatoriem, jo bez viņiem nebūtu tā kā bija. Daudz pozitīvu emocīju, lieliska kompānija, un protams vērtīga pieredze, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku un liks par daudz ko aizdomāties. Noderīga un neaizmirstama pieredze!!!

 

Visu informāciju par šo projektu var atrast projekta mājas lapā: http://www.myvoicematters.eu/

 

Laima Plēpe,

Projekta dalībniece,

Baložu pilsētas Jauniešu padome

11.08.2014.

  Drukāt