Katlakalna baznīcas 220. jubilejas nedēļa aizvadīta (foto un video)

Katlakalna baznīcā par godu 220. jubilejai nedēļas garumā norisinājās dažādi pasākumi gan pieaugušajiem, gan bērniem un jauniešiem, kulmināciju sasniedzot sestdien, 23. augustā, ar jubilejas dievkalpojumu, piedaloties vīru korim “Ķekava”, un piemiņas plāksnes atklāšanu dzejniekam Fricim Bārdam ar grupas "Harmonija Rīga" muzikālo pavadījumu.

 

22. augustā Katlakalna bibliotēkas telpās tika atklāta Ķekavas novadpētniecības muzeja sarūpēta izstāde, kas atspoguļo Katlakalna vēsturi 220 gadu garumā. 

 

Taču noslēguma pasākumi sestdien, 23. augustā pulcēja viesus ne vien no Katlakalna un pašu novada, bet arī kaimiņu - Olaines un Mežaparka - draudzēm, kā arī ārvalstu sadraudzības pilsētām. 

 

Katlakalna baznīca, kas ir vienīgā kupolveidīgā luteriskā baznīca Latvijā ar dendroloģisko parku, kurā sastopami vairāk kā 300 reti augi, no 18. līdz 23. augustam svinēja 220. gadu jubileju.

 

Dzejnieks Fricis Bārda pēc skolotāju semināra pabeigšanas no 1901. līdz 1905. gadam bija Katlakalna baznīcas draudzes skolas skolotājs, vadījis draudzes kori vairāk kā 40 cilvēku sastāvā, kā arī reizēm mācītāja prombūtnē pat noturējis liturģiskos lasījumus. Piemiņas plāksne novietota pie draudzes nama ”Ozolkalni”, netālu no Katlakalna baznīcas, kurā dzīvojis latviešu dzejnieks.

 

Katlakalna baznīcu sāka projektēt 1792. gadā Rīgas pilsētas galvenais būvmeistars un arhitekts Kristofs Hāberlands, kurš vēlāk vadīja arī tās celtniecības darbus. Jaunuzcelto baznīcu iesvētīja 1794. gadā. Katlakalna baznīcas draudzes mācītājs 41 gadu bija profesors Roberts Feldmanis, kurš apbedīts paša izlolotajā, stādītajā un tik ļoti mīlētajā baznīcas dārzā, kurā ir vairāk nekā 300 retu augu sugu.

 

Savā 220. gadu jubilejā baznīca no savas draudzes saņem brīnišķīgu dāvanu – ir uzsākta valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa restaurācija, kuras ietvaros kā pirmais savu vēsturisko izskatu atgūs baznīcas jumts ar jaunu kapara segumu un laternu augšgalā. Pēc jubilejas pasākumiem restaurācijas darbi turpināsies, atjaunojot baznīcas fasādi un iekštelpas. 

 

 

FOTO no svētku nedēļas-

 

Katlakalna baznīcai 220- atklāšana

 

Katlakalna baznīcai 220- muzikāli vēsturiskais vakars

 

Katlakalna baznīcai 220- bērnu un jauniešu diena

 

Katlakalna baznīcai 220- muzikāls uzvedums "Kaiju kalns"

 

Katlakalna baznīcai 220- izstādes atklāšana un diskusija

 

Katlakalna baznīcai 220- noslēgums

 

Par Katlakalna baznīcas 220. jubileju raksta portāls www.aprinkis.lv:

 

 

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

25.08.2014.

  Drukāt