Aicina savlaicīgi reģistrēt nekustamo īpašumu kadastra informācijas sistēmā

Ķekavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus savlaicīgi sakārtot ar īpašumu saistīto dokumentāciju un reģistrēt uzbūvētās ēkas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

 

Valsts ieņēmumu dienests no Ekonomikas ministrijas regulāri saņem informāciju par pašvaldību izsniegtajām būvatļaujām, to saņēmējiem, kā arī informāciju par būvobjekta nodošanu ekspluatācijā. Izmantojot šos datus, VID ir sagatavojis sarakstu, pēc kura pašvaldība veiks pārbaudes objektos, kuri pēc būvatļaujas termiņa beigām nav nodoti ekspluatācijā. Iepriekšējā pieredze liecina, ka iespējams daļa no sarakstā esošajām dzīvojamajām ēkām ir pabeigtas un tiek apdzīvotas, taču nav reģistrētas Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajā termiņā.

 

 

Pašvaldībai konstatējot, ka netiek ievērotas būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, ir tiesības piemērot administratīvo atbildību saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 152.pantu „Būvniecības noteikumu pārkāpšana” 3.daļu „Par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā” un 152.6 pantu - „Būvju un telpu grupu nereģistrēšana Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā”.

 

Bez tam saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 24.panta trešo daļu pašvaldībai ir tiesības ierosināt nekustamā īpašuma objekta noteikšanu, iesniedzot Valsts zemes dienesta attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā ēkas datu deklarāciju, kas apstiprināta ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 263 „Kadastra objekta reģistrācija un kadastra datu aktualizācijas noteikumi”. Tādējādi šādu nekustamā īpašuma objektu saskaņā ar likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli” varētu aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli.  

 

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13.panta otrajā daļā ir noteikts, ka kadastra subjektam ir pienākums sešu mēnešu laikā pēc būvatļaujas derīguma termiņa izbeigšanās ierosināt kadastra objektu reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju.

 

Saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 20.panta 3.punktu nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldības atbilstoši likumam „Par nekustamā īpašuma nodokli”. Pamatojoties uz likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 3.pantā noteikto, pašvaldība aprēķina un 6.pantā noteiktā termiņā paziņo nekustamā īpašuma nodokļu maksātājam vai tā pilnvarotai personai par nekustamā īpašuma nodokļa apmēru kārtējam gadam, nosūtot maksāšanas paziņojumu, kā arī iekasē nekustamā īpašuma nodokli no tā maksātāja.

 

Savukārt saskaņā ar Būvniecības likumu pašvaldību kompetencē ir izsniegt un reģistrēt būvatļaujas par savā administratīvajā teritorijā plānotajiem būvdarbiem, kā arī kontrolēt, kā būvniecības dalībnieki ievēro Būvniecības likuma un citu būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, un nodrošināt būvniecības procesa tiesiskumu savā administratīvajā teritorijā.

           

Atgādinām, ka Nekustamā īpašuma nodoklis ir pašvaldību budžeta ieņēmumu ievērojama sastāvdaļa un tas tiek aprēķināts, izmantojot Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus par nekustamo īpašumu. Tādējādi aprēķināto un samaksāto nekustamā īpašuma nodokļa apjomu ietekmē būvju reģistrēšana Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

 

Ķekavas novada pašvaldība

09.09.2014.

  Drukāt