Jūsu veselībai - profilaktiskās apskates un potes

Ģimenes ārsti Ķekavas novadā savā praksē bieži vien saskaras ar to, ka pacienti nav pietiekami informēti par iespējām savas veselības uzlabošanai. Šoreiz runa būs par valsts apmaksātajām profilaktiskajām apskatēm un potēm gan mazajiem, gan lielajiem pacientiem. 

 

Grūtniecība

 

Valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu veic ģimenes ārsts, vecmāte vai ginekologs, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo Veselības dienestu (NVD). Grūtniecības novērošanas shēmu var aplūkot interneta vietnē www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” “Grūtniecības novērošana un dzemdības”.  

Grūtniecības trešajā trimestrī pacientēm jāizvēlas ģimenes ārsts vai primārās aprūpes pediatrs, kas veiks jaundzimušā bērna veselības aprūpi pēc piedzimšanas. Pacientei jāpiesakās uz vizīti pie ģimenes ārsta, kurš izskaidros profilaktiskos pasākumus, kādus veiks jaundzimušajam dzemdību iestādē un patronāžas pieteikšanas kārtību. Vizītes noslēgumā ģimenes ārsts izsniegs izziņu ar savas prakses datiem (adresi, tālruņa numuru, faksu, e-pastu) un informāciju par pieņemšanas laikiem.

 

Jaundzimušajiem (0-28 dienas)

 

Dzemdību iestādē

0-12 stundas – vakcinācija pret B hepatītu tikai riska grupas jaundzimušajiem, kuru mātēm analīzēs ir pozitīvs B hepatīta virsmas antigēns (HBsAg) vai nav veikta pārbaude.

 

1. dienā - K vitamīns perorāli (pilienus iekšķīgi) vai intramuskulāri (injekcija muskulī). Gadījumā, ja K vitamīns saņemts, lietojot pilienus iekšķīgi,  tas jāsaņem 1 nedēļas un 1 mēneša vecumā. K vitamīna injekcija muskulī jāsaņem vienu reizi. Attiecīgu K vitamīna ievadīšanas formu izvēlas dzemdību iestāde un atspoguļo medicīnas dokumentos.

 

2.-5. dienā tiek veikta vakcinācija pret tuberkulozi (BCG), kreisajā pleciņā ar ļoti smalku adatu ādā tiek ievadīts 0,05 ml vakcīnas šķīdums.

 

3.-4. dienā tiek veikta dzirdes pārbaude ar otoakustiskās emisijas metodi (OAE).

 

3.-5. dienā tiek veikta pārbaude iedzimtām vielmaiņas slimībām – jaundzimušajam noņem asins paraugu (dūriens papēdī vai kājas īkšķī) un nosaka fenilalanīnu un tireotropo hormonu. Fenilalanīns ir neaizstājamā aminoskābe, kuru cilvēkam obligāti jāuzņem ar pārtiku, tā bioķīmisko procesu traucējumi izraisa iedzimtu slimību fenilketonūriju (FKU), kad nekavējoties nepieciešama speciāla diētterapija – uzturs bez fenilalanīna. Paaugstināts tireotropais hormons (TSH) norāda uz iedzimtu vairogdziedzera mazspēju un nekavējoties nepieciešama bērnu endokrinologa konsultācija. Ja analīzes ir normas robežās, speciāls paziņojums no ģenētiskās laboratorijas nesekos. Atkārtoti veic pārbaudi līdz 28. dzīves dienai, ja pirmais izmeklējums veikts pirms trešās dzīves dienas.

 

Ambulatori pēc izrakstīšanas no dzemdību iestādes

 

Ģimenes ārsta veikta apskate mājās – vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanas no dzemdību iestādes vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās ārpusstacionāra dzemdībās (mājdzemdībās) un vienu reizi trešajā nedēļā.

 

Vecmātes vai ģimenes ārsta praksē strādājošas medmāsas vai ārsta palīga (feldšera) veikta apskate mājās – vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanas no dzemdību iestādes vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās ārpusstacionāra dzemdībās un turpmāk vienu reizi 10 dienās.

 

Zīdaiņiem no 1 līdz 12 mēnešu vecumam profilaktiskās apskates ģimenes ārsta praksē paredzētas vienu reizi mēnesī pirmajā pusgadā un vienu reizi divos mēnešos otrajā pusgadā. Ja vizīte nenotiek – medmāsa vai ārsta palīgs apskata bērnu mājās (tas attiecas uz vizītēm līdz 12 mēnešu vecumam). Bērnu profilaktiskās apskates 13-24 mēnešu vecumā divas reizes gadā (15 un 18 mēnešu vecumā). No trīs gadu vecuma profilaktiskās apskates ģimenes ārsta praksē paredzētas vienu reizi gadā.

 

1 mēnesis – ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana (svars, augums, galvas un krūšu apkārtmēri), kas tiek atzīmēts augšanas līknē un klīniskā izmeklēšana (vispārējais stāvoklis, āda, refleksi, elpošana, sirdsdarbība, avotiņi, gūžas locītavas, muskuļu tonuss, acs sārtais reflekss, ārējie dzimumorgāni, zēniem sēklinieku palpācija un citi fizikālie parametri). Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Tiek uzsākta D3 vitamīna profilakse (400-800 SV – 1-2 pilieni vienreiz dienā). Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas par barošanu, bērna attīstību, drošību, traumu profilaksi, uzvedību un ģimenes jautājumiem, režīmu, veselību, higiēnu, sociāliem jautājumiem, pasīvās smēķēšanas kaitīgumu, vecāku pielāgošanās, padomi.

 

2 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu (DTaP1), poliomielītu (IPV1), B tipa Haemophilus influenzae infekciju (Hib1)  un B hepatītu (HB1) injekcija muskulī un pneimokoku infekciju (PCV1) injekcija muskulī. Papildus tiek rekomendēta vakcinācija pret rotavīrusu infekciju (RV1) ar 50% kompensāciju perorāli (pilieni iekšķīgi). Rotavīrusa vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. Informāciju par veiktajām potēm (nosaukumu, sērijas numuru, derīguma termiņu) ieraksta pošu pasē (pošu pase atrodas pie bērna vecākiem), kuru izsniedz dzemdību iestāde vai ģimenes ārsts, un tā nepieciešama vienmēr, kad tiek veikta vakcinācija. Turpina D3 vitamīna profilaksi.

 

3 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Turpina D3 vitamīna profilaksi.

 

4 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu (DTaP2), poliomielītu (IPV2), B tipa Haemophilus influenzae infekciju (Hib2)  un B hepatītu (HB2) injekcija muskulī un pneimokoku infekciju (PCV2) injekcija muskulī. Papildus tiek rekomendēta vakcinācija pret rotavīrusu infekciju (RV2) ar 50% kompensāciju perorāli (pilieni iekšķīgi). Rotavīrusa vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. Turpina D3 vitamīna profilaksi.

 

5 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Turpina D3 vitamīna profilaksi.

 

6 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu (DTaP3), poliomielītu (IPV3), B tipa Haemophilus influenzae infekciju (Hib3)  un B hepatītu (HB3) injekcija muskulī.  Zīdaiņiem no 6 līdz 23 mēnešiem var uzsākt vakcināciju pret gripu ar 50% atlaidi  - vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. Turpina D3 vitamīna profilaksi. Zobu struktūras pilnvērtīgai izveidei un kariesa profilaksei papildus var tikt nozīmēts fluors pilienos pa 0,5mg (atbilst 0,25mg fluora).

 

8 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Turpina D3 vitamīna un fluora (0,25mg) profilaksi.

 

10 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Turpina D3 vitamīna un fluora (0,25mg) profilaksi.

 

12 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tiek veikts tuberkulozes (BCG) rētas novērtējums. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai (bieži slimojoši bērni ar akūtām respiratorām vīrusu infekcijām, bērniem ar hroniskām elpceļu slimībām, pneimonijām, bērni ar īpašām vajadzībām, bērni no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, bērni, kuri pēdējā laikā bieži mainījuši dzīvesvietu u.c.) un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta pēc BCG vakcīnas ievadīšanas.

 

Obligāti oftalmologs (acu ārsts) visiem bērniem! Ieteicams stomatologs. Nepieciešams noteikt hemoglobīna līmeni asinīs. Pārējie izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. 12-15 mēnešu vecumā tiek veikta vakcinācija   kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu (DTaP4), poliomielītu (IPV4), B tipa Haemophilus influenzae infekciju (Hib4) un B hepatītu (HB4) injekcija muskulī un pneimokoku infekciju (PCV3) injekcija muskulī. Bērnam no 1 gada vecuma var uzsākt vakcināciju pret ērču encefalītu (ĒE), ar 50% atlaidi līdz divu gadu vecumam  vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. Pirmajā gadā nepieciešamas divas vakcīnas devas ar 1-3 mēnešu intervālu (divas nedēļas pēc paātrinātās shēmas), trešā deva pēc 6-12 mēnešiem pēc pirmās devas, pirmā revakcinācija pēc trīs gadiem, un tad sekojoši veic revakcināciju vienu reizi piecos gados. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Turpina fluora (0,25mg) profilaksi.

 

Bērnus, kuru dzīvesvieta deklarēta teritorijās, kur ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu (saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem), bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus vakcinē pret ērču encefalītu (valsts apmaksātu).

 

15 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Rekomendēta oftalmologa konsultācija, ja nav bijusi 12 mēnešu vecumā, un stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. 12-15 mēnešu vecumā tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret masalām, epidēmisko parotītu (cūciņām) un masaliņām (MPR1) subkutāni (injekcija zem ādas). Iespējams lietot kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām un vējbakām (Varicella1). Var veikt vakcināciju pret gripu un ērču encefalītu ar 50% atlaidi. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Turpina fluora (0,25mg) profilaksi.

 

15 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Rekomendēta oftalmologa konsultācija, ja nav bijusi 12 mēnešu vecumā, un stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. 12-15 mēnešu vecumā tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret masalām, epidēmisko parotītu (cūciņām) un masaliņām (MPR1) subkutāni (injekcija zem ādas s/c). Iespējams lietot kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām un vējbakām (Varicella1). Var veikt vakcināciju pret gripu un ērču encefalītu ar 50% atlaidi. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Turpina fluora (0,25mg) profilaksi.

 

18 mēneši - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Rekomendēta oftalmologa konsultācija, ja nav bijusi 12 mēnešu vecumā, un stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu un ērču encefalītu ar 50% atlaidi. 17-24 mēnešu vecumā var veikt revakcināciju pret vējbakām (Varicella2) ar 50% atlaidi - vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Turpina fluora (0,25mg) profilaksi.

 

2 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Sāk lietot fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  0,25mg.

 

3 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Obligāti oftalmologs (acu ārsts) visiem bērniem! Stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Lieto fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  0,5mg.

 

4-6 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Stomatologa konsultācija divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Lieto fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  0,5mg.

 

7 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Obligāti oftalmologs (acu ārsts) un stomatologs visiem bērniem! Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Tiek veikta vakcinācija - kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu (DTaP5), poliomielītu (IPV5) i/m un kombinēta vakcīna pret masalām, epidēmisko parotītu (cūciņām) un masaliņām (MPR2) s/c. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Lieto fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  1mg.

 

8-11 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Oftalmologs vienu reizi gadā, stomatologs divas reizes gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Lieto fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  1mg.

 

12 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Oftalmologs un stomatologa konsultācija vienu reizi gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Meitenēm, kas dzimušas pēc 1997. gada 1. septembra tiek veikta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju (CPV1, pēc viena mēneša CPV2, pēc 6-12 mēnešiem CPV3). Tiek veikta vakcinācija pret masaliņām nevakcinētām vai nerevakcinētām meitenēm, izņemot tās, kuras pārslimojušas masaliņas un kurām diagnoze “masaliņas” apstiprināta seroloģiski (asins analīzē laboratorijā). Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās. Lieto fluoru saturošu zobu pastu vai fluoru tabletēs pa  1mg.

 

14 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Oftalmologs un stomatologa konsultācija vienu reizi gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Tiek veikta vakcinācija  - kombinēta vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem (Td 6) un poliomielītu (IPV6) i/m. Tiek veikta vakcinācija pret B hepatītu (HB) tikai tiem bērniem, kuri agrāk nav vakcinēti (HB1, pēc viena mēneša HB2, pēc 6-12 mēnešiem HB3). Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vit. lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās.

 

15-18 gadi - ģimenes ārsta apskate praksē – fiziskās attīstības novērtēšana un klīniskā izmeklēšana. Tuberkulīna tests (Mantū reakcija) jāveic vienu reizi gadā riska grupai un bērniem, kuriem nav izveidojusies rēta. Oftalmologs un stomatologa konsultācija vienu reizi gadā. Izmeklējumi un speciālistu konsultācijas pēc vajadzības. Pārrunas un padomi. Var veikt vakcināciju pret gripu, ērču encefalītu, A hepatītu. D3 vitamīnu lieto gada tumšajos mēnešos pilienos vai kopā ar zivju eļļu kapsulās.

 

Sporta ārsta profilaktiskās pārbaudes – bērniem ar paaugstinātu fizisko slodzi, ja bērni papildus pirmsskolas, pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu apguvei apmeklē sporta treniņus (nodarbības) sporta izglītības iestādēs, sporta klubos vai sporta federācijās un nepiedalās sporta sacensībās.

 

Bērnam, uzsākot apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi, nepieciešams noformēt medicīnisko karti (veidlapa 026/u) pie sava ģimenes ārsta. Ja bērnam nav veikta profilaktiskā apskate, jāplāno vizīte pie ģimenes ārsta un medicīnas kartes noformēšana tiek veikta vizītes laikā. Medicīnas kartei pievieno potēšanas kartes (veidlapas 063/u) kopiju, kurā atspoguļota informācija par veiktajām potēm. Noformētu medicīnas karti iesniedz pirmsskolas medicīnas iestādē un tā tiek nodota medmāsai. Gadījumā, ja bērns nesāk apmeklēt bērnudārzu uzreiz pēc medicīnas kartes iesniegšanas, bērnam būs nepieciešama izziņa, ka bērns ir vesels, kas derīga trīs dienas. Bērna medicīnas karte tiek noformēta vienu reizi un tiek nodota bērnam līdzi uz citu pirmsskolas izglītības iestādi gadījumā, ja notiek iestādes maiņa, un vēlāk uz skolu līdz 12. klases beigšanai. Medicīnas kartē tiek ierakstīti bērnudārzā veikto profilaktisko apskašu dati (augums, svars, asinsspiediens, redzes pārbaude), kā arī tiek uzglabātas izziņas par kavējumiem slimības dēļ un cita ar bērna veselību saistīta informācija. Pēc pirmsskolas izglītības iestādes beigšanas medicīnas karte tiek izsniegta bērna vecākiem. Bērna sagatavošanai 1.klasei nepieciešama ģimenes ārsta profilaktiska apskate praksē, oftalmologa un stomatologa slēdzieni par redzes funkciju un mutes dobuma veselību (speciālistu konsultācijas vēlams plānot savlaicīgi garo plānveida rindu dēļ). Ģimenes ārsts medicīnas kartē veic ierakstus par bērna veselības stāvokli, vakcināciju, kā arī ieteikumus un speciālus norādījumus.

 

Pieaugušajiem ( virs 18 g.)

 

Vispārēja veselības pārbaude pienākas visiem pacientiem virs 18 gadu vecuma reizi gadā, ja pacients gada laikā nav izmeklēts ar citām veselības problēmām. Ja nav sūdzības par veselību, pacients var pieteikties uz vizīti pie sava ģimenes ārsta uz profilaktisko apskati, kuras laikā ārsts veiks vispārēju veselības pārbaudi un izvērtēs, kādi izmeklējumi vai speciālistu konsultācijas pacientam nepieciešami.

 

Vakcinācija pret difteriju un stingumkrampjiem (Td) ir bezmaksas. To var saņemt pie sava ģimenes ārsta. Difterijas un stingumkrampju revakcinācija jāveic ik pēc 10 gadiem. Riska grupu pacientiem (medicīnas darbiniekiem, jauniesaucamajiem, policijas iestāžu operatīvajiem darbiniekiem, apkalpojošā sfērā strādājošiem) revakcinācija jāveic vienu reizi piecos gados. Vairākām iedzīvotāju grupām 50% apmērā apmaksā vakcīnu pret gripu (piemēram, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, cilvēkiem no 65 gadu vecuma, grūtniecēm, bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem) - vakcīnas iegādei ģimenes ārsts izraksta īpašo recepti ar diferencētu apmaksu. Hemodialīžu slimniekus vakcinē pret B hepatītu (valsts apmaksātu).

 

Bērnus un pieaugušos pēc saskares ar dzīvniekiem, kas ir slimi vai tiek turēti aizdomās par saslimšanu ar trakumsērgu, vakcinē pret trakumsērgu.

 

Dzemdes kakla vēža skrīnings – sievietēm no 25 līdz 70 gadiem. Reizi trijos gados sievietēm uz deklarēto dzīvesvietu tiek nosūtīts rakstisks uzaicinājums uz onkocitoloģisko pārbaudi, kas jāņem līdzi uz vizīti pie ginekologa, jo tas apliecina, ka par onkocitoloģisko izmeklēšanu sievietei nav jāmaksā. Uzaicinājuma vēstulē norādītas deklarētai dzīvesvietai tuvākās ārstniecības iestādes, kurās iespējams saņemt bezmaksas izmeklēšanu, pilnu iestāžu sarakstu var saņemt Nacionālajā veselības dienestā, kā arī interneta vietnē www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” “Vēža savlaicīgas atklāšanas programma” “Ārstniecības iestāžu saraksts”. Saņemot uzaicinājuma vēstuli, jādodas pie ginekologa, kas sniedz valsts apmaksātas konsultācijas. Vēršoties pie ginekologa, kas nav līgumattiecībās ar valsti, par ārsta apmeklējumu jāmaksā atbilstoši maksas pakalpojumu cenrādim, bet laboratoriskā izmeklēšana būs valsts apmaksāta.

Visā pasaulē dzemdes kakla vēzis ir otrs izplatītākais vēzis sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem. Dzemdes kakla onkocitoloģiskais skrīnings ir efektīvākā metode, kas palīdz agrīni noteikt dzemdes kakla šūnu izmaiņas un cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju.  

 

Krūts vēža skrīnings – sievietēm no 50 līdz 69 gadiem. Reizi divos gados sievietēm uz deklarēto dzīvesvietu tiek nosūtīts rakstisks uzaicinājums uz bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumu. Uzaicinājuma vēstulē norādītas dzīvesvietai tuvākās ārstniecības iestādes, kurās iespējams saņemt bezmaksas izmeklēšanu. Pilns ārstniecības iestāžu saraksts www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” “Vēža savlaicīgas atklāšanas programma” “Ārstniecības iestāžu saraksts”. Informāciju par mobilā mamogrāfa  grafiku skat. www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” “Vēža savlaicīgas atklāšanas programma” “Mobilais mamogrāfs”. Par mamogrāfijas iespējām Ķekavā skatīt  www.kekava.lv sadaļā “Noderīgi” -“Veselība” -“Pašvaldības aģentūra “Ķekavas ambulance”- “Ziņojumu dēlis”.

Krūts vēzis ir visizplatītākā vēža forma sievietēm. Ļaundabīgo audzēju savlaicīgi diagnosticējot, iespējama krūts vēža sekmīga un pilnīga izārstēšana.

 

Zarnu vēža skrīnings – gan sievietēm, gan vīriešiem no 50 līdz 74 gadu vecumam izmeklēšanu apmaksā valsts. Reizi gadā pie sava ģimenes ārsta iespējams saņemt testa komplektu slēpto asiņu izmeklēšanai fēcēs mājas apstākļos, kā arī informāciju par testa veikšanu. Šo testu iespējams veikt arī laboratorijā, ja pacientam ir ģimenes ārsta nosūtījums. Tievās un resnās zarnas vēzis ir viens no visbiežāk sastopamajiem vēžu veidiem (apmēram 10% no visiem vēža gadījumiem). Izmeklējums nepieciešams tādēļ, ka zarnu vēzis nerada specifiskas sūdzības. Vēzis, zarnai sabrūkot, rada asiņainus piejaukumus izkārnījumos, taču tie nav saskatāmi ar aci, bet tikai mikroskopiski. Pacienti nereti slimību nepamana līdz pat pēdējai stadijai. Vairāk nekā puse saslimšanas gadījumu tiek diagnosticēti novēloti.

 

Atsauces:

www.vmnvd.gov.lv

5. pielikums pie MK noteikumiem Nr.1046

Vadlīnijas “Bērna veselības novērošana līdz 3 gadu vecumam”, 2001. gads

www.spkc.gov.lv

 

Ģimenes ārste

Rasa Dauškane

17.09.2014.

 

 

  Drukāt