Pašvaldības speciālisti daugmaliešiem skaidro izmaiņas ceļu uzturēšanas jautājumos

18. septembra vakarā Daugmales multifunkcionālā centra konferenču telpā Daugmales pārvalde aicināja pagasta iedzīvotājus uz tikšanos, lai pārrunātu izmaiņas , kas turpmāk skars privāto ceļu īpašniekus.

 

Pēc Valsts kontroles veiktās revīzijas saņemts atzinums, ka Ķekavas novada pašvaldība ir tiesīga uzturēt tikai pašvaldībai piederošus ceļus. Tas nozīmē, ka tā nedrīkst tērēt finanšu līdzekļus privāto ceļu uzturēšanai.

 

Tā kā tuvojas ziema, tad šī brīža aktualitāte numur viens ir sniega tīrīšanas jautājums. Sekojot Valsts kontroles norādījumiem, sākot ar šo gadu, ceļu uzturēšanas kārtība tiek mainīta. Visvairāk pārmaiņas skars Daugmales pagasta iedzīvotājus, jo šajā teritorijā privāto ceļu kopējais garums ir vislielākais un situācija vissarežģītākā.

 

Uz šo brīdi ir precizēts pašvaldībai piederošo ceļu saraksts Daugmales pagastā. Ceļu karte šeit. Pastāv vairāki iespējamie risinājumi šajā situācijā. Viens no tiem ir izdalīt ceļus kā atsevišķas zemes vienības un nodot pašvaldībai uzturēšanai un apsaimniekošanai. Tas gan ir salīdzinoši sarežģīts un laikietilpīgs process, taču, kā norādīja speciālisti, pašvaldība ir gatava izskatīt iespēju nodrošināt visus tehniskos un finansiālos jautājumus. Ceļa īpašniekam atliks vien vērsties pašvaldībā ar iesniegumu un vēlāk izdarīt izmaiņas Zemes grāmatā.

 

Sarežģījumi varētu rasties situācijā, ja ceļš pieder vairākiem īpašniekiem, jo, lai ceļu varētu nodot pašvaldībai, nepieciešama visu īpašnieku piekrišana.

 

Ja ceļa īpašnieks izvēlas saglabāt ceļu savā īpašumā, ir otra iespēja - īpašnieki paši izvēlas uzņēmumu, kas veic viņiem piederošo ceļu tīrīšanu, uzturēšanu, un slēdz privātu līgumu par pakalpojuma saņemšanu. Uz šo brīdi ir apzināti iespējamie ceļu uzturēšanas pakalpojuma sniedzēji Daugmales pagastā:

•       SIA „Ķekavas sadzīves servisa centrs” (Ķekava), kontaktpersona Juris Aperāns, tālr. 22023663;

•       SIA „Ūdensdārzs” (Daugmale, Pilskalna ceļš), kontaktpersona Jānis Bondars, tālr. 29636118;

•       SIA „Līves 2” (Daugmale, Centra masīvs), kontaktpersona Dmitrijs Grubins, tālr. 27055398;

•       Jānis Krūmiņliepa (Daugmale, Kompleksa ceļš), tālr. 28447454.

 

Kā tikšanās laikā akcentēja SIA „Ūdensdārzs” pārstāve Angelika Bondare, šī situācija tomēr nav īsti vērtējama kā izdevīga biznesa iespēja, jo ietver daudz vairāk sarežģījumu nekā ieguvumu. Pie katra privātā ceļa īpašnieka, kas noslēgs līgumu ar pakalpojuma sniedzēju, ir jānokļūst. Lai to izdarītu var nākties tīrīt papildus ceļus, kas atrodas cita uzturētāja pārziņā. Tāpat katrs īpašnieks kā klients var izvirzīt īpašas prasības attiecībā uz tīrīšanas regularitāti, diennakts laikiem, kvalitāti utt. Līdz ar to jebkurā gadījumā būtu nepieciešama pašvaldības iesaistīšanās, lai koordinētu daudzo pakalpojuma sniedzēju plānveidīgu darbu.

 

Pastāv vēl arī trešā iespēja, kas gan attiecas tikai uz tiem ceļa īpašniekiem, kuru ceļa galā atrodas pašvaldības īpašums. Šajā gadījumā var nodibināt reālservitūtu par labu pašvaldībai, un pašvaldība savu iespēju robežās to uztur. Jāatzīmē, ka pašvaldība joprojām turpinās uzturēt ceļus, kuri atrodas skolēnu autobusa maršrutā.

 

Ķekavas pašvaldības speciālisti aicina iedzīvotājus vērsties pašvaldībā ar visām neskaidrībām un jautājumiem, lai šo situāciju atrisinātu iespējami operatīvāk.

 

Kontaktpersonas Ķekavas novada pašvaldībā:

 

Ceļu uzraudzības speciālists Arvis Krūmiņš; tālrunis 67847163

Attīstības daļas vadītāja p.i. Māris Ozoliņš; tālrunis 67847157

Teritorijas plānotājas Gita Rengrte un Ilona Jēkabsone; tālrunis 67936019

Īpašumu daļas jurists Jānis Zvaigzne; tālrunis 67847150

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

19.09.2014.

  Drukāt