Tiek risināts jautājums par piekļuvi Ķekavas avotam

Viena no iedzīvotāju un viesu visapmeklētākajām vietām Ķekavā, tā dēvētais „Ķekavas avotiņš” pēdējā laikā kļuvis par aktuālu sarunu tematu. Pēc sižeta TV3 raidījumā „Bez Tabu” pašvaldība saņēmusi daudz jautājumu un pārmetumu no iedzīvotājiem par piekļuvi avotam.

 

Iedzīvotāji vērsās televīzijā pēc tam, kad kāda kundze bija guvusi smagas traumas, kāpjot pa kāpnēm, kuras ļauj pārvarēt nogāzi. Un jāatzīst, ka cilvēku reakciju var saprast – acīmredzami pašvaldība nav sakārtojusi šo objektu, tādēļ atliek vērsties pie tā dēvētās „ceturtās varas” – medijiem – lai vainīgie ar savu reputāciju samaksātu par nolaidību.

 

Taču situācija nav vērtējama viennozīmīgi, jo zeme, uz kuras atrodas slavenais avotiņš, nepieder Ķekavas novada pašvaldībai. Līdz šim avotam piegulošā teritorija bija Doles - Ķekavas evaņģēliski luteriskās draudzes īpašums, bet, spriežot pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, draudze pārdevusi šo zemes gabalu trešajai personai, neraugoties uz to, ka arī pašvaldība bija izteikusi vēlmi to iegādāties, lai ietvertu plānotā parka teritorijā.

 

Šobrīd iedzīvotāju drošībai pie nogāzes, kas iepriekš kalpoja nokļūšanai pie avota, ir uzstādīta barjera un brīdinājuma zīmes „Gājējiem iet aizliegts”. Aizliegums būs spēkā līdz brīdim, kamēr tiks nodrošināta droša piekļuve avotam. Projektētājs, kurš pēc VAS „Latvijas Valsts ceļi” pasūtījuma izstrādāja līdzās esošo gājēju un veloceliņu, ir iesniedzis skices arī kāpnēm. Taču vēl nav izlemts, kura no iesaistītajām pusēm finansēs jaunu kāpņu izbūvi.

 

Ķekavas novada pašvaldība ir uzsākusi pārrunas ar esošo zemes īpašnieku, lai rastu iespēju iegūt šo zemi savā īpašumā. Tādā gadījumā tiktu atrisināta radusies situācija – pašvaldība varētu avotiņa teritorijā rīkoties, uzbūvēt kāpnes un nākotnē iekļaut avotiņu plānotajā parka teritorijā.

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

10.10.2014.

  Drukāt