Ķekavas novada uzņēmēji tiekas jau otrajās „Uzņēmēju brokastīs”

22.oktobrī Ķekavas novada pašvaldība jau otro reizi vienkopus aicināja novada uzņēmējus, lai neformālā gaisotnē iepazīstinātu ar esošajām iespējām piesaistīt finansējumu biznesa attīstībai. Šim aicinājumam atsaucās vairāk nekā 50 novada uzņēmēji.

 

Atklājot pasākumu, pašvaldības izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja Astrīda Vītola atzina, ka šāda veida tikšanās ir ļoti vērtīgas kā pašvaldībai, tā arī pašiem uzņēmējiem. Savstarpēja sadarbība iespējama vairākās jomās. Pašvaldība no savas puses var piedāvāt atbalstu un konsultācijas, nepieciešamības gadījumā piesaistot profesionāļus. Savukārt uzņēmēji ir tie, kas ar savu darbu veicina visa novada izaugsmi, radot darba vietas, veicot nodokļu iemaksas, stimulējot konkurenci un vispārēju dzīves līmeņa uzlabošanos.

 

Kā pirmais no pieaicinātajiem viesiem ar prezentāciju par iecerētajām aktivitātēm plānošanas periodā, kas ilgst no 2014. līdz 2020. gadam, uzstājās Ekonomikas ministrijas ES fondu ieviešanas departamenta direktors Edmunds Valantis, pastāstot par galvenajām nozarēm, kurām iedalīts Eiropas fondu finansējums. Viņš norādīja uz būtiskākajām atšķirībām un ieguvumiem, salīdzinot ar iepriekšējo plānošanas periodu. Latvijā ir tikai ap 200 uzņēmumu, kuri Eiropas mērogā uzskatāmi par lieliem. Tādēļ arī lielākā daļa finanšu līdzekļu tiks novirzīti mazo un vidējo uzņēmumu sektorā. Kā vājo posmu Latvijas uzņēmējdarbībā, ko finansiāli stimulēs, piešķirot Eiropas fondu finansējumu, E.Valantis minēja inovācijas un uzņēmēju sadarbību ar zinātniekiem. Tāpat tiks atbalstīti energoefektivitātes pasākumi, tūrisma jomas attīstība, darbaspēka apmācības, biznesa inkubatori u.c.

 

Ķekavas novada uzņēmējus ar valsts atbalsta saņemšanas iespējām iepazīstināja finanšu organizācijas ALTUM Rīgas filiāles vadītāja Agrita Vagoliņa. ALTUM īsteno sešas kreditēšanas valsts atbalsta programmas, tai skaitā divas ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Savukārt par iespējām piesaistīt finansējumu nepietiekama nodrošinājuma gadījumā un kredītgarantiju iespējām Ķekavas uzņēmējiem stāstīja Latvijas Garantiju aģentūras Garantiju un mezanīna aizdevumu daļas vadītāja Marita Zirne.

 

Atskatoties uz iepriekšējo Ķekavas novada pašvaldības un uzņēmēju sadarbības periodu, tika pārrunāta šovasar gūtā pieredze skolēnu nodarbinātībā. Savu labo pieredzi kolēģiem pastāstīt bija ieradusies AS „Putnu fabrika Ķekava” personāla daļas vadītāja Aiva Banga. Viņa atzina, ka sākotnēji bažas raisījis nepieciešamais sagatavojamo dokumentu apjoms. Tomēr šo jautājumu uzņēmumā izdevies loģiski un vienkārši sakārtot. Viņa arī iedrošināja pārējos uzņēmējus iesaistīties šajā pašvaldības rīkotajā projektā arī nākamajā sezonā.

 

Šo „Uzņēmēju brokastu” noslēdzošais jautājums bija dzelzceļa līnijas „Rail Baltic” izveide un iespējamais trašu novietojums Ķekavas novadā. Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks aicināja uzņēmējus aktīvi iesaistīties un izteikt savu viedokli plānotajās publiskajās apspriedēs par dzelzceļa līniju izvietojumu.

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

22.10.2014.

 

  Drukāt