Ķekavas vidusskolēni un skolotāji viesojas Turcijā

8.-13. oktobrī Ķekavas vidusskolas skolotājas Jūlija Nazarova, Ludmila Teka un Zigrīda Smagiņa, kā arī skolēni Aivars Ozoliņš, Paula Jurģe un Sandis Krūmiņš „Comenius” projekta ietvaros viesojās Turcijā. „Comenius” projekts „Vides ilgstpējība ir mūsu atbildība” ilgst otro gadu, un šis bija jau ceturtais brauciens uz sadarbības valstīm.

 

Turcija ir slavena ar savu viesmīlību un eksotiku. To Ķekavas vidusskolas pārstāvji arī baudīja sešu dienu garumā. Pirmajā dienā tika apmeklēta Stambula un apskatītas tādas vietas kā Topkapi pils, Aijas Sofijas katedrāle, sultāna Ahmeda mošeja, arheoloģiskais muzejs un Lielais Bazārs. „Tas bija mans pirmais ceļojums uz Āziju,” stāsta projekta dalībniece Paula Jurģe, „un tā bija lieliska pieredze, jo ir aizraujoši iepazīt citas valstis, tradīcijas, kultūru. Ekskursija Stambulā bija mana mīļāka ekskursija.”

 

Otrās dienas naktī projekta dalībnieki sasniedza brauciena galamērķi – pilsētu Biga, kas atrodas Canakkale rajonā. Viesus uzņēma Turcijas Biga Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi partnerskolā, kur skolēni prezentēja savus darbus, stāstot par vietējo ekoloģisko kompāniju apmeklējumiem un vizītēm pie savu reģionu ekoražotājiem. Te viesi labprāt izmantoja arī iespēju izmēģināt EBRU gleznošanu, kas ir īpaša turku gleznošanas tehnika uz ūdens virsmas. Tika radīti daži tiešām neatkārtojami darbi.

 

Trešā diena bija veltīta ekskursijām uz divām ekoloģiski draudzīgām kompānijām. Pirmā no tām - metālapstrādes rūpnīca lepojas ar vairākiem Eiropas līmeņa sertifikātiem, kas piešķirti, jo tās darbība nav kaitīga apkārtējai videi. Otra - biogāzes kompānija – mēslojuma un enerģijas ražošanā izmanto dzīvnieku un putnu mēslus.

 

Savukārt pēdējā dienā projekta dalībnieki devās ekskursijā uz Assosas un Trojas pilsētām, lai apskatītu senās drupas un iedziļinātos antīkajā vēsturē, kā arī uz brīdi atgrieztos vasarā, jo laika apstākļi šajā dienā lutināja - bija pārsteidzoši silts un saulains.

 

Kopumā brauciens bija iespaidiem pilns. Skolēni bija ļoti apmerināti ar savām viesģimenēm un ieguva jaunus draugus. Turpretī skolotāji bija baudīja turku mūziku un izmēģināja dažas turku dejas skolotāju vakarā.

 

„Šis ceļojums man bija liels notikums, un to es atcerēšos visu mūžu. Turklāt tā bija pirmā reize, kad lidoju ar lidmašīnu. Esmu pateicīgs „Comenius” projektam un maniem skolotājiem par šo braucienu.”, atzīst projekta dalībnieks Sandis Krūmiņš.

 

Jūlija Nazarova

23.10.2014.

  Drukāt