Ķekavas novada pašvaldība vienojas par sadarbību ar beļģiem

22.oktobrī Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji viesojās Aizsardzības ministrijā, lai tiktos ar Beļģijas vēstnieku Latvijā Franku Arnautsu (Frank Arnauts) un pārstāvjiem no Aizsardzības ministrijas. Sarunu galvenā tēma bija turpmākās sadarbības iespējas ar Beļģijas pašvaldību Ipru.

 

Ipra ir pirmā vieta Eiropā, kur Pirmā pasaules kara laikā Rietumu frontē vācu karaspēks pretinieka nonāvēšanai izmantoja indīgu gāzi – iprītu (no tā arī ir cēlies šīs vielas nosaukums).  Savukārt, fosgēna gāzi kā masu iznīcināšanas ieroci vācieši izmantoja Austrumu frontē - vēsturiskajās cīņās Nāves salā, kurās dzīvību zaudēja ap 170 karavīri.

 

2013.gadā toreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks vērsās pie Beļģijas vēstnieka Rīgā ar iniciatīvu sadarboties Eiropas sabiedrības izpratnes veicināšanā par mūsu kopējo vēsturi, kā galveno tēmu izvirzot masveida iznīcināšanas ķīmisko ieroču postošās ietekmes skarto reģionu sadraudzību.

 

Šobrīd starp abām valstīm panākta vienošanās par divu pasākumu īstenošanu. Vispirms 2015.gada aprīlī Iprā notiks vairāki Pirmā pasaules kara atcerei veltīti pasākumi, tajā skaitā starptautiska konference. Tajā piedalīsies delegācija no Latvijas, kuras sastāvā būs arī Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji. Savukārt gadu vēlāk, atzīmējot Pirmā pasaules kara kauju Nāves salā simtgadi, plašu programmu plāno īstenot Latvijas puse.

 

Ķekavas novada pašvaldība izrādījusi gatavību aktīvi iesaistīties sadarbības projektos, kas skar novada teritorijā atrodošos vēsturisko objektu – Nāves salu.

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

23.10.2014.

  Drukāt