Bijušais konstruktoru birojs Valdlaučos svin 50. jubileju

18. oktobrī izstāžu kompleksā „Rāmava”, Valdlaučos pulcējās bijušie vadošā specializētā konstruktoru biroja (VSKB) darbinieki, lai atcerētos savas kādreizējās darbavietas dibināšanas 50. gadadienu.

 

Diezin vai daudzi Ķekavas novada iedzīvotāji zina, ka padomju laikā Valdlaučos atradās visā PSRS vienīgais specializētais piena lopkopības tehnikas konstruktoru birojs (VSKB). Tai laikā visas Padomju Savienībā ražotās slaukšanas un lopbarības izdalīšanas iekārtas, kā arī kūtsmēslu transportieri bija projektēti Valdlaučos. VSKB izstrādātā tehnika tika ražota 56 rūpnīcās, kas bija izvietotas teritorijā no Baltijas jūras līdz Tālajiem austrumiem.

 

Pirms 50 gadiem, tālajā 1964. gadā, kad tika organizēts VSKB, praktiski tukšā vietā tika uzceltas ražotnes, dzīvojamās mājas, veikali un bērnu dārzs. Izveidojās apdzīvota vieta, ko tagad mēs pazīstam kā Valdlaučus. VSKB rīcībā bija arī izmēģinājumu saimniecība „Rāmava”, kur jaunās iekārtas izmēģināja pirms nodošanas ražošanā.

 

Organizācijā strādāja vairāk nekā 500 konstruktori, pētnieki, tehnikas izmēģinātāji un eksperimentālo mašīnu izgatavošanas ceha strādnieki. Lielākā daļa no viņiem tika nodrošināti ar dzīvokļiem jaunuzceltajās mājās, bērni varēja apmeklēt bērnudārzu, kā arī darbiniekiem tika piešķirti dārza gabali jaunizveidotajā dārzkopības kooperatīvā „Ziedonis”.

 

VSKB tika likvidēts 1994. gadā, kad sabruka PSRS, jo tam, tāpat kā VEF un citām lielām rūpnīcām, nebija vairs produkcijas noieta.

 

VSKB bijušie darbinieki ar cieņu un mīlestību atceras savu bijušo darbavietu un laiku pa laikam satiekas. Arī VSKB dibināšanas 50. gadadiena nebija izņēmums, izstāžu kompleksa „Rāmava” telpās bija sapulcējušies vairāk nekā simts bijušie VSKB darbinieki. Jubilejas reizē tika sniegts atskats VSKB vēsturē, aplūkotas senas fotogrāfijas, satikti agrākie darbabiedri un pie kafijas tases pārrunāti notikumi no VSKB senās  un cienījamās pagātnes.

 

VSKB darba veterāns

Armīns Laurs

27.10.2014.

  Drukāt