Kas ir cilvēktirdzniecība?

 28.oktobrī, skolas rudens brīvlaikā, Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrā notika izzinoša lekcija jauniešiem par cilvēktirdzniecību. Nodarbību vadīja vienaudžu izglītotāji Reinis Grāvītis un Lauma Bauermemeistere no biedrības “Patvērums “Drošā māja””. Ar neformālu izglītojošu metožu palīdzību jauniešiem bija iespēja izpētīt, izzināt un iedziļināties būtiskākajos jautājumos par cilvēktirdzniecības procesu un to, kā pasargāt sevi no kļūšanas par upuri.

 

Pēc Biedrības “Patvērums “Drošā māja”” mājas lapā sniegtās informācijas cilvēku tirdzniecība tiek definēta kā, “”mūsdienu verdzības forma, kurā personas, visbiežāk sievietes un meitenes, ar varu, draudiem, spaidiem vai krāpšanu tiek izmantotas darbam, seksuālai ekspluatācijai un verdzības nolūkos. Cilvēku tirdzniecība ir starptautiska problēma, kurā iesaistīta gandrīz katra pasaules valsts  - vai nu kā pārdoto cilvēku saņēmējvalsts, vai arī kā nosūtītājvalsts. Cilvēku tirdzniecības galvenais mērķis ir personas ekspluatācija - parasti peļņas gūšanas nolūkos. Personas ekspluatācija nozīmē personas izmantošanu dažādiem nolūkiem: prostitūcija un citas seksuālās ekspluatācijas formas, piespiedu darbs vai pakalpojumi, verdzība, orgānu izņemšana.”

 

Nodarbības laikā jaunieši tika informēti par trīs cilvēktridzniecības procesa posmiem – vervēšanu, transportēšanu un ekspluatāciju. Kā tika noskaidrots, nodarbības iesākumā vājais posms jauniešu zināšanās ir vervēšana, tāpēc arī nodarbībā uzsvars tika likts uz to, lai padziļināti izpētītu metodes ar kādām notiek cilvēku vervēšana, kas ir ilgstošs process ar nopietnu iepriekšēju sagatavošanos. Vislielākie draudi kļūt par cilvēktirdzniecības upuri ir tieši jauniem cilvēkiem bez saistībām, kam ir visgrūtāk rast argumentus, lai nekristu labākas dzīves kārdinājumā, kādu parasti mēdz solīt vervētāji.

 

 

Nozīmīgākie fakti, ko der zināt ikvienam:

 

·         Vervētāji bieži izmanto sociālajos tīklos brīvi pieejamo informāciju par personas emocionālo stāvokli, problēmām un sadzīves situācijām.

·         Citi faktori, kas var veicināt cilvēku ietekmējamību ir bezdarbs, vāja sabiedrības ekonomiskā un sociālā struktūra, izglītības iespēju trūkums, vardarbība pret sievietēm un bērniem, kā arī bruņoti konflikti.

·         Vervēšanā var tikt izmantoti personīgi sakari (draugi, paziņas vai pat radi), nelegālās darbā iekārtošanas firmas, darba un studiju piedāvājumi laikrakstos, sludinājumi internetā un “čatu lapās”, modeļu un iepazīšanās aģentūras, u.c.

·         Nelegāli piedāvājumi bieži tiek izteikti staigā, nedodot laiku apdomai, piedāvājot visu nokārtot ātri un bez liekām formalitātēm, savukārt legāli piedāvājums noteikti ietver garāku sagatavošanās laiku un rūpīgu dokumentu sagatavošanu.

·         Nozīmīgi atcerēties, ka dokumentiem vienmēr ir jābūt sastādītiem abiem līguma slēdzējiem saprotamā valodā.

·         Uzturoties ārzemēs, nekad un nekādā gadījumā neatdod savu pasi, izņemot gadījumus, kad tev to pieprasa amatpersona

·         Ja tev nozog pasi vai nokļūsti sarežģītā situācijā, nekavējoties ziņo policijai vai Latvijas vēstniecībai attiecīgajā valstī. Valstīs, kurās nav Latvijas pārstāvniecība, Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības pēc palīdzības vērsties citu Eiropas savienības valstu vēstniecībās.

 

Nodarbības noslēgumā ikvienam bija iespēja iepazīties ar Pretcilvēktirdzniecības informatīvajā treilerī izvietoto ekspozīciju, kas atspoguļo vairākas cilvēku tirdzniecības formas, kuras ir izplatītas Latvijā un pasaulē. Pēc 30 sekunžu individuāla treilera apmeklējuma jaunieši dalījās savās pārdomās par treilerī redzēto, sajusto un piedzīvoto, pēc tam veidojot diskusiju, kā palīdzēt sabiedrībai un cilvēkiem mazināt šādu upuru skaitu.

 

Aktivitātes notika projekta „Multidisciplināras iniciatīvas cilvēku tirdzniecības ierobežošanai” ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, ko līdzfinansē sociāli atbildīgs uzņēmums „Philip Morris International”. 

 

 

Santa Auziņa - Stucere

  Drukāt