Kā tapa ciemats jaunajā Ķekavā un ne tikai ...

 

 

„... nav grūtāka un arī svētāka amata – kā būt Celtniekam. Kur sākas celtniecība, sākas arī jebkuras citas nozares attīstība.” Tā 1989. gada izdevumā par Ķekavas pārvietojamo mehanizēto kolonu jeb PMK raksta Indriķis Teivāns.

 

1964. gada 1. novembrī nodibināja pārvietojamo mehanizēto kolonu Ķekavas ciemā. Tās pamatuzdevums bija Ķekavas putnu fabrikas celtniecība. Pirmais priekšnieks no 1964. līdz 1969. gada bija Alfons Strumpmanis. Pēc tam vienu gadu strādāja Jūlijs Naļivaiko, bet no 1970. gada – Indriķis Teivāns. Liela loma uzņēmuma darbā bija galvenajiem inženieriem – Vilim Balodim, Valentīnam Žibam, Ērikam Ķikstem un daudziem citiem darbiniekiem – būvdarbu vadītājiem, meistariem, plānotājiem, grāmatvežiem, celtniekiem.

 

Iepretim tagadējam Ķekavas kultūras namam tika uzcelta baraka ar vienu telpu un telefonu visiem. Tā sākās Ķekavas PMK darbība – putnu fabrikas un jaunā ciemata celtniecība.

 

Ķekavas PMK būvēja objektus ne vien Ķekavā, bet daudzviet Latvijā, arī Baldonē, Siguldā, Jelgavā, Jaunjelgavā, Bauskā, Babītē, Bulduros, Mālpilī, Rīgā un citur. Tika celtas putnu fabrikas, siltumnīcas, skolas, bērnudārzi, daudzdzīvokļu mājas.

 

Pēdējos gados Ķekavas PMK strādāja kopā ar somiem, rekonstruējot Rīgas piena kombinātu un  tenisa kortus Jūrmalā.

Ķekavas PMK bija plaši attīstīta palīgražošana: betona mezgls, kokapstrādes cehs, metālapstrādes cehs, armatūru izgatavošanas un skārdnieku darbnīcas, mehāniskais un auto parks. Strādnieki ik dienas tika vesti uz objektiem ar autobusiem.

Par to, kur un kas tika būvēts, kā ritēja darbi objektos aicinām iepazīties izstādē „Ķekavas PMK – 50” Ķekavas novadpētniecības muzejā, kura būs apskatāma līdz 6. decembrim. Izstādes tapšanā lielu palīdzību sniedza Indriķis Teivāns, Broņislava Priedīte, Ilmārs Rocis, Anna Zgirska, Aivars Kokins, bet par fotogrāfijām pateicība Armīnam Bičkam un Pēterim Kāpiņam.

Priecāsimies muzejā satikt bijušos Ķekavas PMK darbiniekus un uzklausīt viņu stāstus un varbūt, saņemt arī kādu dāvinājumu muzeja krājuma papildināšanai.

Izstādes atklāšana notika 7. novembrī, neilgi pirms svinīgā brīža, kad Doles Tautas nama lielajā zālē pulcējās bijušie PMK darbinieki, lai atzīmētu PMK 50. jubileju, neformālā atmosfērā satiktos ar bijušajiem kolēģiem un kopīgi atcerotos pavadītos mirkļus PMK. Uzrunājot sanākušos, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks atzina, ka “senas leģendas vēsta, ka mūsu planētu tur trīs vaļi. Citas teikas gan apgalvo, ka tie esot trīs ziloņi un bruņurupucis. Lai kā arī būtu - zemeslodes balstīšana parasti tiek uzticēta pašiem stiprākajiem un pamatīgākajiem. Un, raugoties uz Ķekavas vēsturi pirms 50 gadiem – jāatzīst, ka tolaik arī  Ķekava balstījās uz trīs stipriem vaļiem – putnu fabriku, kolhozu un pārvietojamo mehanizēto kolonnu jeb PMK. Pateicoties tieši šiem uzņēmumiem, kuri veiksmīgi strādāja ne tikai Latvijā, bet tolaik visā Padomju savienībā - Ķekava no neliela ciematiņa dažu desmitu gadu laikā izauga par nozīmīgu un plaukstošu centru”.

Viņš pateicās visiem bijušajiem PMK darbiniekiem par lielo ieguldījumu Ķekavas ciema veidošanā, jo īpaši ilggadējam PMK vadītājam Indriķim Teivānam. Tā kā dzirdēts bija nostāsts, ka toreiz Teivāna kungam viens no atbalsta punktiem celtniecības objektos bijis lietussargs, kas ne jau vienmēr kalpojis kā patvērums no lietus, tāpēc  PMK jubilejas reizē Ķekavas novada pašvaldības vadītājs viņam dāvāja simboliski jauno patvērumu – lietussargu!

 

FOTO no izstādes atklāšanas

FOTO no PMK balles

 

 

Ināra Rumbina, Vineta Bērziņa

08.11.2014.

 

  Drukāt