Baložos sirēna neiztur VUGD pārbaudi

Piektdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) uz trim minūtēm visā Latvijā iedarbināja trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību.

 

Trauksmes sirēnu centrālā pults uzrādīja, ka no 164 pārbaudītajām sirēnām bojājumi tika konstatēti 29 sirēnās, bet nenoskanēja 24 sirēnas. Piemēram, sirēnai ir jārotē un līdz ar to tiek aptverta lielāka teritorija, bet bija gadījumi, kad rotācijas dzinējs nedarbojās – līdz ar to skaņa pārsvarā izplatījās tikai uz vienu pusi. Trauksmes sirēnas darbojas gan no autonomās barošanas sistēmas, gan elektrotīkla, kas arī tiek pārbaudīts, bet, piemēram, piecos gadījumos bija traucējumi akumulatorā.
 

Kā nepieciešams, sirēna Pierīgā nav noskanējusi Siguldā, Baložos, Salaspilī un Olainē. Turklāt Siguldā līdzīgas problēmas tika konstatētas gan šopavasar notikušajā pārbaude, gan iepriekšējā gadā. Savukārt Baldonē, Saulkrastos un Vangažos trauksmes sirēnu centrālā pults nekādas problēmas nav uzrādījusi. Kopējā situācija par trauksmes sirēnu darbību tiks precizēta, apkopojot un salīdzinot šos datus.
 

Skaņu sirēnu pārbaudes laikā 112 zvanu centru dispečeres saņēma 86 satrauktu iedzīvotāju zvanus. Daļa cilvēku nebija informēti par pārbaudi un satraucās par trauksmes signāliem, citi glābšanas dienestu informēja, ka savās dzīves vai darba vietās sirēnu skaņas dzird slikti vai nedzird vispār.
 

Saskaņā ar likumdošanu sirēnu gatavības pārbaudi, iedarbinot trauksmes sirēnas, veic ne retāk kā divas reizes gadā – maijā un novembrī.

 

www.aprinkis.lv

14.11.2014.

 
 
 
  Drukāt