Ķekavas parka teritorijā -1736 koki

 20. novembrī Doles Tautas namā notika informatīva sanāksme iedzīvotājiem par Ķekavas parka Tehniskā projekta izstrādes gaitu, kurā piedalījās Tehniskā projekta izstrādātāji SIA „Baltic Group” pārstāvji - dendrologs Gvido Leiburgs, un ainavu arhitektes Iveta Grīviņa un Kristīne Viļuma.

 

Sanākušiem novada iedzīvotāji tika iepazīstināti ar parka projekta izstrādes gaitu un projekta veicējiem.

 

Dendrologs G. Leiburgs veicis pētījumu „Dendroloģiskā inventarizācija ar koku stāvokļa novērtējumu”, kura ietvaros apsekoti visi Ķekavas parka teritorijā augošie koki - kopā 1736. Saskaitīts, ka parkā šobrīd aug 35 koku sugas (taksoni), izceltas galvenās pozīcijas – 365 kļavas, 787 baltalkšņi, 187 ievas. Sastopami arī stādīti koki: skābardis, gobas, nokarenais osis, duglāzija, Sibīrijas ciedru priede un dažādu sugu vītoli.

 

Tā kā liela daļa teritorijas bijusi vēsturisko dzirnavu uzpludinājumā, vecāko koku vecums ir apmēram 60-70 gadi. Kopumā 45,33 % no parka kokiem veido baltalkšņi, 21,03 % parastās kļavas, 10,77 % ievas.

 

Kvalitatīvu parku var veidot no vietējām koku un krūmu sugām, bet jābūt dažādībai, jāņem vērā koku vainags, lapu krāsa, ziedēšanas laiks un citi faktori. Ja parkā dominēs tikai viena koku suga, tad koku slimību gadījumā var aiziet bojā koki lielā teritorijā. Līdz ar to parka teritorijā baltalkšņu šobrīd ir par daudz, to aptuvenais vecums 30-40 gadu, līdz ar to tie paši dabīgi sabrūk. Kļavas augšanas ilgums savukārt ir 120-140 gadu, liepas un ozola - līdz pat 200 gadiem. Parks būtu jāveido no ilgi augošiem kokiem. Ievu skaits varētu būt mazāks, jo to ziedēšana laiks ir īss, tāpēc vajadzētu atstāt tikai lielos kokus. Īpaša vērība jāpievērš ošiem, jo pašreiz Latvijas teritorijā izplatīta ošu slimība, kuras rezultātā koki var izgāzties ar visu sakni. Izpētes rezultātā  157 koki atzīti par bīstamiem (skaits varētu būt arī lielāks), 267 kokiem rekomendējama likvidēšana un 160 kokiem pieļaujama likvidēšana.

 

Parka teritorijā konstatēti arī trīs īpaši aizsargājamie koki – dižkoki: divi baltalkšņi un viens melnalksnis (koka stumbra diametrs ir vismaz 50 cm). Speciālists iesaka pakāpeniski likvidēt mazvērtīgos un bīstamos baltalkšņus, palielināt skuju koku īpatsvaru (tagad uz 12 ha ir tikai septiņi skujkoki), bet gar upīti palielināt melnalkšņu un vītolu skaits. Tāpat būtu jāizvairās no parasto ošu un gobu stādījumiem un jānodrošina vērtīgo koku kopšana.

 

Koku ciršanai jānotiek pakāpeniski, pirmkārt izcērtot bīstamos un bojātos kokus, tikai tad plānot tālākās darbības. Bez tam – izcirstās vietas neatstājot tukšas, bet stādīt jaunus kokus un krūmus.

 

Savukārt ainavu arhitektes Iveta Grīviņa un Kristīne Viļuma prezentēja parka projektēšanā paveikto: parks tiks labiekārtots visa vecuma iedzīvotāju atpūtai, paredzot zonas bērniem, jauniešiem, senioriem un ģimenēm ar bērniem.

 

Paredzēts dalīts zonējums dažāda vecuma bērniem: mazuļiem, pirmsskolas vecuma bērniem un jauniešiem. Mazo bērnu atpūtas zona būs esošajā vietā, bet jauniešu atpūtas zonu iecerēts veidot sākumskolas stadionam pieguļošajā teritorijā. Atpūtas zonas ģimenēm un senioriem tiks veidotas ainaviskajās vietās, kur paredzēts izvietot soliņus ar atzveltnēm, izveidot dabas takas.

 

Vecās sākumskolas tuvumā  tiks izveidota „mākslas zona”, kurā varēs izvietot dažādas ekspozīcijas. Kultūras zonai atvēlēta vieta esošās estrādes teritorijā, ko piedāvāts pārveidot arī par vasarā izmantojamu kinozāli. Esošie celiņi tiks papildināti ar uzbrauktuvēm ratiņiem. Pie ieejām paredzēts izvietot informatīvos stendus un košas puķu piramīdas, bet teritorijā stādīs daudzgadīgus krūmus un puķes.

 

Mitrās palieņu pļavas tiks saglabātas esošajā stāvoklī. Paredzēts, ka tur varētu veidot izziņu takas, gan izgatavotas no koka seguma, gan mulčētas. Šī daļa varētu būt klusā atpūtas zona.

 

Parka teritorijā blakus vidusskolai un estrādei paredzēta atpūtas zona jauniešiem - skeita laukums un kāpšanas siena, bet esošais stadions tiks papildināts ar trenažieriem. Ģimeņu atpūtas zona paredzēta aiz estrādes esošajā ugunskura vietā, kura tiks saglabāta un papildināta ar labiekārtošanas elementiem, kas paredzēti ģimenēm ar bērniem. Padomāts arī par vietām piknikam, mežaparka zonu ar pastaigu takām, ziemas priekiem, lai varētu slidināties esošajās nogāzēs, autostāvvietām, labierīcībām.

 

Būvdarbus pašvaldība paredz veikt vairākās kārtās, apjomu sadalot uz turpmākajiem gadiem.

 

Parka skice

 

Par sapulcē sniegto informāciju iedzīvotāji šobrīd var iesūtīt savu viedokli līdz novembra beigām, rakstot uz e-pastu  sigita.varika@kekava.lv.

 

Vides un labiekārtošanas daļas vadītāja Sigita Varika

27.11.2014. 

  Drukāt