Kas notiek ar Ķekavas Mākslas skolu?

Kopš oktobra beigām viena no aktuālām tēmām cilvēku mutēs virmo Ķekavas Mākslas skolas nākotne. Kā tad būs – vai mazo sākumskoliņu pārbūvēs par mākslas skolu? Kāpēc mākslas skola nepārņem šīs telpas no nākamā gada janvāra un daudzi citi jautājumi? Diemžēl informācija par Ķekavas novada domes lēmumiem saistībā ar mākslas skolu no atsevišķiem cilvēkiem, iespējams, tiek apzināti kļūdaini skaidrota, līdz ar to nepamatoti satraucot mākslas skolas audzēkņu vecākus un pedagogus.

 

Skaidrs ir viens - vecā sākumskolas ēka tiks pārbūvēta Ķekavas Mākslas skolas vajadzībām, bet tikai ne nākamgad, kad pašvaldības budžetā diemžēl vairāk kā vienu miljonu eiro nevarēs ieplānot, jo 2015. gadā lieli līdzekļi ir jāatvēlē, lai pilnībā pabeigtu Ķekavas sākumskolu, uzbūvējot sporta zāli un peldbaseinu. Bet darbs pie jaunas mākslas skolas turpinās, 2015. gadā notiks tehniskā ekspertīze, lai, piemēram, 2016. gadā vai 2017. gadā varētu veikt ēkas rekonstrukciju.  Procesu nedrīkst sasteigt un pieņemt populistiskus lēmumus – projektam ir jābūt ne tikai vizuāli skaistam, bet arī finansiāli pamatotam un pašvaldībai “paceļamam”.   Bet tagad visu pēc kārtas.

 

2015. gada 4. janvārī tiks atklāta jaunās Ķekavas sākumskolas 2. kārta, līdz ar to šī mācību gada otrajā pusē (sākot ar 5. janvāri) visi Ķekavas skolēni līdz 4. klasei mācīsies jaunajās telpās Nākotnes ielā 1 c, un brīvas paliek vecās sākumskolas telpas, Skolas ielā 2.

 

Lai lemtu par to, kas notiek ar šīm telpām tuvākajā laikā, Ķekavas novada domes deputāti 23. oktobra domes sēdē izskatīja jautājumu par iepirkuma procedūras “Ķekavas sākumskolas ēkas rekonstrukcijas un teritorijas labiekārtošanas tehniskā projekta izstrāde” izsludināšanu. 

 

Šis jautājums deputātu vidū raisīja plašas diskusijas – tika runāts, piemēram, par ēkas tehnisko ekspertīzi, par iespējamajām būvniecības izmaksām, par būvniecības uzsākšanas laiku un finansēm, par telpu nodošanu mākslas skolai no nākamā gada un daudziem citiem jautājumiem. (Plašāk var iepazīties pašvaldības interneta  vietnē www.kekavasnovads.lv sadaļā “Domes sēdes” – “27.10.2014. Domes sēde” – “Sēdes protokols”.)

 

“Mēs visi esam par to, lai Ķekavas sākumskolas ēkā izveidotu mākslas skolu. Vienīgais šķērslis, kas no tā attur, ir nauda. Šobrīd budžetā ir paredzēti 5000 eiro, bet jaunās mākslas skolas projekta izmaksas varētu būt līdz 50 000 eiro, būvniecība - pēc esošajām aplēsēm - pat līdz 1,5 miljonam eiro, un šādas naudas šobrīd budžetā nav, un arī Valsts kase aizdevumu pašvaldībai nedos ne šogad, ne nākamgad, jo pašvaldības prioritāte numur viens ir Ķekavas sākumskolas trešā kārta un Pļavniekkalna sākumskola, kurai vēl aizvien tiek īrēti moduļi, lai varētu nodrošināt bērniem pamatizglītību,” skaidro Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks.

 

Tāpēc domes sēdē tika ierosināts nodot skolas ēku Ķekavas Mākslas skolas  valdījumā no 2015. gada 5. janvāra, lai tā nestāvētu tukša un mākslas skolai būtu papildu telpas mācību programmu īstenošanai un varētu uzņemt jaunus audzēkņus. Un tā varētu izmantot gan esošās telpas, gan jaunās.

 

Atbalstot šo ideju, deputāts Ilgonis Leišavnieks uzsvēra: “Lai arī kā mēs vēlētos atvērt jauno mākslas skolu 2015. gada rudenī, diemžēl laiks gan iepirkumam, gan būvniecības uzsākšanai aizņem sākot vismaz deviņus mēnešus. Līdz ar to būvniecība praktiski nevar sākties 2015. gadā.”

 

Pretējs viedoklis bija, piemēram, deputātam Robertam Jurķim, kurš ierosināja: “Ja šo ēku mākslas skola nevar lietot, tad to vajadzētu iekonservēt, un vienu ziemu ēka varētu nostāvēt bez apkures, kas neprasīs līdzekļus, izņemot apsardzi un sētnieku darbu”. 

 

Jautājot domes sēdē Ķekavas Mākslas skolas direktorei Ingai Zālītei-Cērūzei par iespēju ēku pārņemt jau no janvāra un tādējādi iegūt papildu telpas, viņa no šāda piedāvājuma atteicās, to pamatojot, ka “šobrīd bez pārbūves mākslas skola šo ēku nevar izmantot – nevienā klasē nav ūdens, kas ir galvenais priekšnosacījums, lai mākslas skola varētu realizēt savu programmu”.

 

Līdz ar to jautājums, kas apsaimniekos mazo skoliņu pēc jaunā gada, šajā domes sēdē palika atklāts.  Taču tika pieņemts svarīgs lēmums - izsludināt iepirkumu “Ķekavas sākumskolas ēkas rekonstrukcijas un teritorijas labiekārtošanas tehniskā projekta izstrāde” un piešķirt naudu ēkas tehniskās ekspertīzes veikšanai.

 

Ņemot vērā, ka Ķekavas Mākslas skolas direktore attiecās pārņemt no janvāra vecās sākumskolas ēku, tad 20. novembra domes sēdē tika izskatīts un atbalstīts jautājums par ēkas nodošanu Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centram līdz brīdim, kamēr tiks uzsākta ēkas rekonstrukcija mākslas skolas vajadzībām. Līdz ar to ēkas pārbūves procesa plānošanas un projekta izstrādes laikā telpas lietderīgi tiks izmantotas un Jaunatnes iniciatīvu centrs varēs paplašināt savu brīvā laika aktivitāšu piedāvājumu bērniem un jauniešiem.

 

Pateicoties jaunajām telpām, jauniešu centrs varēs veiksmīgāk īstenot starptautisko projektu sadarbībā ar Rotari klubu. Tā ietvaros centrs jauniešiem piedāvās dažādas neformālās izglītības programmas - žurnālistu skolu, teātra studiju, dažādu lietu darbnīcu, ritma, video, audio, foto un modes lietu studijas, datorgrafiku, eko skolu un veselīgas gatavošanas skolu.

 

Atgādinām, ka vīzija par to, kā varētu izskatīties „mazā skoliņa” pēc renovācijas, jeb mets jau tapis 2013. gadā, to izstrādājis arhitekts Juris Poga, un tas paredz arī bēniņstāvā izbūvēt mūsdienīgas mācību telpas un ar stikla piebūvi skolā  nodrošināt vertikālo komunikāciju, gaismas un skaistās Ķekavas upītes ainavas klātbūtni, papildus iegūstot nepieciešamo kvadratūru. Iecerēts, ka līdzšinējā sākumskolas ēka, kas būvēta pirms gandrīz 120 gadiem (1896. gadā) un ir daļa no Ķekavas vēsturiskā centra, tiks pārbūvēta, saglabājot arhitekta Konstantīna Pēkšēna telpu plānojumu, bet pielāgojot to mākslas skolas vajadzībām.

 

Fakti:

  • Ķekavas Mākslas skolas finansējums 2014. gadā:
  • pašvaldības finansējums (vairāk kā 126 000 eiro)
  • valsts mērķdotācija (gandrīz 58 000 eiro),
  • plānotais vecāku līdzfinansējums (apmēram 31 000 eiro).
  • mācās 241 bērns (dati uz 2014. gada 1. decembri).

 

Sabiedrisko attiecību un 

konsultatīvā atbalsta daļa

09.12.2014.

  Drukāt