Ķekavas novada avīzē turpmāk vairs nepublicēs Dzimtsarakstu nodaļas informāciju

Līdz šim Ķekavas novada pašvaldības ikmēneša avīzē tika publicēti Dzimtsarakstu nodaļas sniegtie dati par dzimšanas, miršanas un laulības reģistrēšanu. Taču līdz ar 2015. gadu avīzē šo informāciju vairs neredzēsim. Kāpēc?

 

„Informācija, kas skar fiziskās personas privāto dzīvi, ir ierobežotas pieejamības informācija,” skaidro Ķekavas novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas speciāliste: „Personas datus informatīvajā izdevumā pašvaldība nedrīkst publicēt, pamatojoties uz Informācijas atklātības likuma 5. panta „Ierobežotas pieejamības informācija” 2. daļas „Par ierobežotas pieejamības informāciju uzskatāma informācija” 4. punktu „par fiziskās personas privāto dzīvi”.  Arī Satversmes 96. pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

 

Balstoties uz to, daudzās pašvaldībās jau ir ieviesta prakse nepublicēt šāda veida informāciju. Personas dzimšana, miršana, vai laulība ir ļoti personiski pārdzīvojumi, katrs cilvēks ir citādāks un šādās situācijās jūt savādāk - vienam varbūt liekas pareizi, ka visi uzzina par viņa laimi vai nelaimi, bet citam labāk patīk sērot vai priecāties vienatnē. Daudzi pat izsaka īpašu lūgumu nepublicēt vietējā avīzē dzimtsarakstu nodaļā reģistrēto informāciju.”

 

Jāpiemin, ka līdz šim avīzē publicētie saraksti arī pilnībā neatspoguļoja reālo situāciju, jo kā dzimšanu, tā arī miršanu un laulību var reģistrēt jebkurā Latvijas dzimtsarakstu nodaļā. 

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

17.02.2015.

  Drukāt