Comenius viesojas Rumānijā

13. - 18. janvārī Ķekavas vidusskolas delegācija trīs skolotāju un trīs skolēnu sastāvā projekta Comenius ietvaros devās braucienā uz Rumāniju, Satu Mare pilsētu.

  

Šoreiz Satu Mare uzņēma tiešām lielu projekta dalībnieku grupu – 16 skolotājus un 31 skolēnu. Vizītes laikā visu projekta dalībvalstu skolēni dzīvoja skolas kopmītnēs, savukārt skolotāji tika izmitināti viesnīcā.

 

Comenius projekta dalībniece Amanda Ciematniece stāsta: „Bija interesanti iepazīt skolēnus no citām valstīm un uzzināt par viņu pilsētu, dzīvesveidu, tradīcijām. Visi bija tik draudzīgi, un bija viegli ar visiem saprasties. Šis brauciens bija brīnišķīga iespēja, lai iepazītu rumāņu kultūru, tradīcijas, virtuvi, cilvēkus. Man ir ļoti daudz iespaidu!”

 

Pirmās dienas programmā bija ekskursija pa skolu – Liceul Tehnologic „Constantin Brancusi” - tā ir vairāk nekā 100 gadu veca un tajā mācās ap 600 skolēnu vecumā no 14 līdz 19 gadiem. Skola piedāvā iespēju apgūt profesionālo izglītību, piemēram, galdnieka vai skolotāja profesiju.

 

Skolēni prezentēja savas vides reklāmas un piedalījās diskusijās ar citiem partnerskolu skolēniem. Viņu uzdevums bija prezentēt skolas vides aptaujas rezultātus un izstāstīt par lietām, kuras skola jau realizē, lai saudzētu un uzlabotu savu apkārtējo vidi. Diskusijas bija vērtīgas un skolēni atgriezās ar jaunām idejām, ko realizēt arī savās skolās. Tāpat skolēniem bija iespēja iesaistīties radošajās darbnīcās, veidot gleznas no dažādām sēklām.

 

Nākamajā dienā projekta dalībnieku delegācija viesojās Satu Maru pilsētas mērijā, tikās ar mēru un apskatīja pilsētu no mērijas ēkas jumta. Savukārt vēlāk visi devās uz vietējo ūdens attīrīšanas kompāniju un vides aģentūru, kā arī ekskursijā pa pilsētu. Tās laikā pilsētas viesi apskatīja dažādas baznīcas - pareizticīgo, romas katoļu un grieķu katoļu, sinagogu. Rumāņi ir ļoti reliģiozi un izturas toleranti attiecībā pret dažādām reliģiskām konfesijām.

 

Pēdējā dienā viesmīlīgie saimnieki bija sarūpējuši braucienu uz Turdas pilsētas sāls raktuvēm, kas rumāņu valodā skan kā Salina Turda. Raktuvju dziļums pārsniedz 100 metrus un tās ietver vairākas šahtas, kurās 19. gadsimtā ieguva sāli. Šobrīd raktuves tiek izmantotas tikai kā haloterapijas centrs un tūristu atrakcija.

 

Ķekavas vidusskolas pārstāvji ir gandarīti par gūtajiem iespaidiem un pateicīgi Rumāņu kolēģiem par sirsnību, draudzīgu atmosfēru vizītes laikā un rumāņu viesmīlību!

 

Ķekavas vidusskolas skolēns Pāvels Pecēvičs pēc brauciena atzīst: „Rumānija ir apbrīnojama valsts. Man ir prieks, ka bija iespēja aizbraukt uz šo valsti, jo tās kultūra un tradīcijas ievērojami atšķiras no pārējām Eiropas valstīm. Šajā braucienā es ieguvu jaunu pieredzi, draugus un uzzināju daudz ko interesantu. Paldies, Rumānija!”

 

 

Projekts Comenius tiek īstenots Mūžizglītības programmas ietvaros, un tā finansējums tiek nodrošināts no Eiropas Savienības līdzekļiem.

 

Jūlija Kokoreviča

 

18.02.2015. 

 

  Drukāt