Ķekavā un Inčukalnā labākā piekļuve datoram un internetam
Ne tikai Latvijā, bet arī Pierīgā e-vides infrastruktūras līmenis ir viduvējs. Taču Pierīgā tieši Inčukalna un Ķekavas novadi izceļas ar to, ka iedzīvotājiem vairāk pieejami datori un WiFi interneta pieejas punkti, secināts "Latvijas e-indeksa" mērījumā, kas aptver 116 no 119 pašvaldībām.
 

Nepārspēts līderis e-vides infrastruktūras jomā vidējo novadu grupā Latvijā ir Inčukalna novads, savukārt Ķekavas novads ieņem piekto vietu. Tas nozīmē, ka tieši šajos novados, rēķinot uz tūkstoti iedzīvotāju, pieejams vairāk datoru un WiFi interneta pieejas punktu.



Taču vairākos citos Pierīgas novados, piemēram, Mārupē, Ikšķilē, Babītē un Garkalnē, spriežot pēc "Latvijas e-indeksa" mērījuma rezultātiem, e-vides infrastruktūra nav nemaz tik pieejama. Pierīgas novados pašvaldības nenodrošina iedzīvotājiem pieeju mūsdienu tehnoloģijām un e-pakalpojumiem tikpat labi kā citos novados Latvijā. Turklāt minētās pašvaldības, vērtējot pēc "Latvijas e-indeksa" mērījuma rezultātiem, lielo novadu grupā ieņem pēdējās vietas.



Kā atzīmē eksperti, tieši datori un internets ir spēcīgi instrumenti, kas saista cilvēkus ar informāciju un zināšanām, un lielāko ieguvumu tie sniedz gadījumā, ja ir pieejami pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam. Izvēršot bezmaksas WiFi tīklu, pašvaldības veicina ne vien iedzīvotāju iespēju piekļūt informācijai, bet arī uzņēmējdarbības attīstību.



"Pašvaldību mērījuma rezultāti liecina, ka šobrīd iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir pieejama zema pašvaldību mājaslapu funkcionalitāte. Visretāk pašvaldību mājaslapās iedzīvotājiem tiek nodrošināta iespēja pieteikt bērnus skolai, vērot domes sēžu tiešraides un pieteikt bērnus bērnudārzam. Labāka situācija ir tehniskā atbalsta jomā – 114 pašvaldības iedzīvotājiem nodrošina brīvpiekļuves datorus un gandrīz deviņās no desmit ir pieejams pašvaldības nodrošināts bezmaksas WiFi," sacīja "Lattelecom" Biznesa klientu daļas direktors un Latvijas pašvaldību e-indeksa darba grupas vadītājs Gusts Muzikants.



Vietnes funkcionalitātē augstākos rezultātus ne vien Pierīgā, bet arī Latvijā uzrāda Ķekavas novada pašvaldība, kuras vietnē pieejamas gandrīz visas no ekspertu identificētajām nozīmīgākajām funkcijām. Ķekaviešiem seko Kuldīgas, Siguldas, Strenču, kā arī Talsu novada pašvaldības. Visbiežāk vietnēs tiek iekļautas pašvaldības teritoriālā plānojuma kartes, ne vairāk kā trīs klikšķu attālumā ir atrodama saite uz www.latvija.lv un ir pieejama meklēšanas funkcija.



Latvijas e-indekss veidos Latvijas pašvaldību un valsts institūciju topu, sniedzot priekšstatu, cik aktīvi un savai situācijai atbilstoši iestādes un pašvaldības izmanto mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtos risinājumus, lai veicinātu iedzīvotājiem un komersantiem sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību e-vidē.

 

Apriņķis.lv
03.03.2015.

  Drukāt