LPS valde diskutē par FM piedāvājumu jaunajai pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai

Latvijas Pašvaldību savienības valde otrdien, 17. martā ārkārtas sēdē diskutēja par Finanšu ministrijas piedāvāto jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, taču pagaidām nekādu vērtējumu vai gala lēmumu LPS nepieņem.

 

Sēdē pašvaldību vadītāji akcentēja, ka ir būtiski runāt ne tikai par pašvaldību ieņēmu savstarpējo izlīdzināšanu, bet arī par pašvaldību finanšu bāzi kopumā, kā arī par pieaugošu valsts budžeta līdzdalību izlīdzināšanas sistēmā.

 

Vienlaikus valdes pārstāvji norādīja, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšana nevar būt vienīgais instruments, kā risināt citu cēloņu dēļ radušās reģionu attīstības atšķirības, iedzīvotāju migrācijas radītās problēmas.

 

Pašvaldībām joprojām ir aktuāls arī jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pārdales proporciju starp valsti un pašvaldību, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājums, citi aspekti.

 

Diskusijas par FM priekšlikumiem turpināsies vēl arī LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē, savukārt kopējo LPS viedokli plānots formulēt un pieņemt domes sēdē aprīļa pirmajā pusē.

 

LPS ir gatava diskutēt ar Finanšu ministriju un iesniegt savus priekšlikumus, lai konstruktīvās sarunās atrastu vispiemērotāko risinājumu jaunās sistēmas ieviešanai.

 

 

Latvijas Pašvaldību savienība

  Drukāt