Beļģijas vēstnieks Ķekavā atklāj pastkaršu izstādi

3. jūnijā Ķekavas novadpētniecības muzejā tika atklāta Beļģijas Karalistes vēstnieka Latvijā Franka Arnautsa ģimenes pastkaršu izstāde “Postwar”, kas veltīta Pirmā pasaules kara simtgadei un stāsta par kara notikumiem Beļģijā.  Atklājot izstādi, vēstnieks izstādes apmeklētājus uzrunāja latviešu valodā.

 

Vēstnieka ģimene glabā vecvectēva Luī Arnautsa-Loksa un viņa dēla Morisa pastkaršu kolekciju, kurā ietilpst vairāk kā 500 pastkaršu oriģinālu, bet izstādē būs aplūkojamas 150, aptverot laika posmu no 1914. līdz 1920. gadam. Izstādi rīko Beļģijas Karalistes vēstniecība Latvijā.

 

Pastkartes stāsta par nežēlīgo Beļģijas okupāciju, kas nesa līdzi plašus materiālo un kultūras vērtību postījumus, civiliedzīvotāju masveida slepkavības, piespiedu darbu un deportācijas, bezdarbu un badu. Tomēr bija arī militārā un humānā palīdzība no ārvalstīm, pretošanās kustība un kolaboracionisms. Pastkartes ir nenovērtējams vēstures avots, jo tajās iedzīvināts gan attēls, gan sūtītāja domas un emocijas.

 

Izstāde būs skatāma līdz 3. jūlijam Ķekavas novadpētniecības muzejā,  Ķekavā, Rīgas iela 26.

 

Izstādes atklāšana bija viens no Beļģijas Karalistes vēstnieka Latvijā Franka Arnautsa vizītes Ķekavā pieturas punktiem. Vēstnieks Ķekavas novadā viesojās kopā ar vēstniecības pārstāvi Andri Pirtnieku un Beļģijas-Luksemburgas-Latvijas tirdzniecības kameras prezidentu Remī Trohu.

 

Viesi pirms izstādes atklāšanas apmeklēja jauno Ķekavas sākumskolu, par kuru bija patīkami pārsteigti  gan dizaina, gan ar izglītības pakalpojumu ziņā, kā arī viesojās  vienā no lielākajiem Ķekavas novada uzņēmumiem  - putnu fabriku “Ķekava”.

 

Savukārt vizītes noslēgumā vēstniecības pārstāvji devās uz Daugmali, lai apskatītu Nāves salu, kur Pirmā pasaules karā pirmo reizi Austrumu frontē tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Savukārt Rietumu frontē šie ieroči pirmo reizi tika pielietoti pirms 100 gadiem tieši Beļģijā, Iprā.  Šī ir kopīgā vēsturiskā liecība, kas vieno Ķekavas novadu, Latvijā, ar Ipras pašvaldību, Beļģijā.

Pieminot bojāgājušos, Beļģijas vēstnieks Latvijā Franks Arnauts un Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks nolika ziedus pie Nāves salas aizstāvju pieminekļa.

 

Atgādinām, ka aprīlī Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks devās uz Ipru, Beļģijā, lai piedalītos atceres pasākumos un konferencē „Gadsimts masu iznīcināšanas ieročiem: Pietiek!”, kas bija veltīti simtgades piemiņai pirmajai ķīmisko ieroču izmantošanai Pirmā pasaules kara laikā.

 

Tikšanās laikā ar Ipras pašvaldības vicemēru tika apspriestas turpmākās sadarbības iespējas, virzieni un kopīga projekta sagatavošanas iespējas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” ietvaros starptautisku aktivitāšu organizēšanai 2016. gada pasākumā, kas veltīts Nāves salas notikumu 100. gadu atcerei.

 

Sadarbība ar Ipras pašvaldību turpmāk arī veicinātu tūrisma nozares attīstību Ķekavas novadā, pārņemot pozitīvo Ipras pašvaldības pieredzi saistībā ar 1. pasaules kara kaujas vietu izmantošanu tūrisma nozarē.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

04.06.2015.

  Drukāt