V. Variks: Jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums būtiski palielinās finansiālo slogu arī Ķekavas novadam

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks uzskata, ka jaunās izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumā būtiski palielinās finansiālo slogu tām pašvaldībām, kuras jau šobrīd fondā iemaksā lielus līdzekļus. Starp tā sauktajām donorpašvaldībām ir arī Ķekavas novads. Ja šobrīd pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā mēs iemaksājam divus miljonus eiro, turpmāk tie būs vismaz trīs miljoni.

 

Šobrīd sanāk absurda situācija, ka no vienas puses mēs lielu naudas summu atdodam citām pašvaldībām, bet no otras puses esam spiesti ņemt aizņēmumu un maksāt procentus par  novadā būtiskiem attīstības projektiem – piemēram, sākumskolas būvniecību, ielu un ietvju sakārtošanu, ūdenssaimniecības attīstību.

 

Tāpat patlaban tiek spriests arī par jauno pedagogu algas modeli. Pēc būtības ir labi, ja tiek aizstāvētas pedagogu intereses, tomēr valdībai vajadzētu ņemt vērā, cik tas prasīs no pašvaldības budžeta, un mums ir jāsaprot, no kā turpmāk būs jāatsakās. Arī šie papildu izdevumi mums var prasīt vēl vairāk nekā miljonu eiro. Ja šai summai pieskaitām klāt papildu miljonu, kas saskaņā ar jauno likumu jāiemaksā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, redzam, ka līdzekļi, ko mēs varētu atļauties tērēt novada attīstībai, jau ir būtiski sarukuši. Turklāt pašvaldībām tiek uzliktas arvien jaunas funkcijas, papildu līdzekļus tam nepiešķirot.

 

Savu viedokli un bažas par izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumā jau esam vairākkārt pauduši, tai skaitā arī finanšu ministram.  Jaunais likums, mūsuprāt, nav pietiekami izsvērts un nav izvērtēta tā ietekme ne tikai uz atsevišķu pašvaldību iedzīvotāju labklājību, bet arī uz valsts attīstību kopumā.

 

Arī Latvijas pašvaldību savienība pauž bažas par jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma ilgtspējību. Par to vairāk - http://kekava.lv/pub/index.php?id=150&gid=1&lid=7392.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

04.06.2015.

  Drukāt