Vācijas karavīri atjauno brāļu kapus pie Silu mājām

15. jūlijā ar svinīgu ziedu nolikšanu atklāti atjaunotie brāļu kapi pie Silu mājām Daugmales pagastā, kuros atjaunošanas darbus nedēļas garumā veica karavīri no Vācijas Bundesvēra. 

 

Klātesošos uzrunāja Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks un Vācijas militārais atašejs Latvijā Tomass Hakens.

 

Svinīgā pasākuma izskaņā V. Variks Vācijas atašejam pasniedza simbolisku piemiņas dāvanu - pērn izdoto J. Hartmaņa grāmatu "Latviešu strēlnieki Nāves salā 1916", kurā apkopoti vēstures materiāli par I Pasaules kara kaujām Daugmales apkaimē.

 

Jau ziņots, ka 7. jūlijā tika uzsākti atjaunošanas darbi brāļu kapos pie Silu mājām, kur atrodas 1917. gadā kritušo vācu karavīru piemiņas vieta. Piemineklis šajā vietā tika uzstādīts 1940. gadā.

 

Karavīru atdusas vietu atjaunošanā piedalījās 9 karavīri no Vācijas Bundesvēra un Jānis Raciņš no Latvijas, kurš pārstāv organizāciju „Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.”. Kapos esošos pieminekļus bija nepieciešams attīrīt no sūnām, atjaunot cementa krustus un padarīt redzamus pieminekļu tekstus, kas gadu gaitā kļuvuši grūti salasāmi.

 

Kopš 2008. gada Vācijas Bundesvēra karavīri Ķekavā viesojas gandrīz katru vasaru, lai ar speciālu aprīkojumu palīdzību atjaunotu, notīrītu un restaurētu pieminekļus un izlīdzinātu kapu apmalītes.

 

Ķekavas novada teritorijā atrodas daudzas kauju piemiņas vietas un kritušo karavīru brāļu kapi. Kopskaitā apmēram 24 karā kritušo latviešu strēlnieku, vācu un krievu karavīru apbedījuma vietas, kā arī Otrā pasaules karā kritušo Sarkanās armijas karavīru kapavietas.

 

Līdz šim labiekārtošanas darbi Ķekavas novadā ir veikti Trušeļu kapos un brāļu kapos pie Miķelsonu un Celtnieku mājām.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

08.07.2015.

  Drukāt