Valdlauču iedzīvotājus maldina ar skrejlapām

Ķekavas novada pašvaldība ap Jāņiem saņēma ziņu, ka nezināmas personas Valdlauču iedzīvotājiem izplata maldinošu informāciju.

 

Pašvaldības rīcībā ir nonākušas divas skrejlapas, kas izgatavotas pēc viena parauga. Viena no skrejlapām brīdina par to, ka Valdlaučos, īpašumā “Erceni”, plānotajās noliktavās tiks glabātas ķīmiski bīstamas, sprādzienbīstamas un radioaktīvas kravas, (..) apdraudot visus Valdlauču iedzīvotājus nopietna ķīmiskā piesārņojuma riskam.

 

Otras skrejlapas saturs rosina iedzīvotājus paust protestu pret apbūvi Valdlauču teritorijā, konkrētāk – nekustamajā īpašumā “Valki”, kur šobrīd darbojas kokapstrādes uzņēmums “Mežmaļi”, un uzņēmuma paplašināšanos. Skrejlapā apgalvots, ka no fabrikas izplatās kodīgas un veselībai bīstamas laku un krāsu smakas un ka, uzbūvējot jauno ražotni īpašumā “Valki”, lakošana un krāsošana notiks industriālā apjomā.

 

SIA “RIX” īpašnieks Andris Lovnieks, kas plāno paplašināt sava uzņēmuma darbību un būvēt loģistikas centru īpašumā “Erceni”, noraida pārmetumus par ķīmisko un radioaktīvo apdraudējumu Valdlauču iedzīvotājiem un paaugstinātu sprādzienbīstamību jaunajā noliktavā. Viņš skaidro, ka uzņēmums savā noliktavā Valdlaučos, līdzīgi kā jau esošajā noliktavā Ziepniekkalnā, uzglabās lielākoties rūpnieciskās preces – metāla izstrādājumus, kartonu, kokmateriālus, plastmasas un keramikas izstrādājumus, būvmateriālus, mēbeles, kā arī plaša patēriņa preces. Bīstamākais, ko varētu būt nepieciešamība uzglabāt noliktavā, ir aerosoli. Un arī šīs kategorijas precēm riska faktors ir spēkā tikai pārvadāšanas, nevis uzglabāšanas procesā. Iedzīvotāju satraukums nav pamatots, uzskata uzņēmējs. Jaunā noliktava būs moderna, Eiropas Savienības drošības standartiem atbilstoša būve, kas būs tehniski aprīkota tā, lai preču iekraušana un izkraušana notiktu pārsvarā noliktavas iekšienē, līdz ar to netraucējot Valdlauču ciema iedzīvotājiem un blakus esošo zemju īpašniekiem. Turklāt uzņēmējdarbības attīstība veicina novada izaugsmi - plānots, ka jaunajā loģistikas centrā būs līdz pat 40 jaunām darbavietām.

 

Otrā skrejlapā minētā kokapstrādes uzņēmuma ZS “Mežmaļi” īpašnieks Andris Ābiķis pauda nostāju, ka Valdlaučos izplatīto lapiņu saturs ir “tendenciozs, apmelojošs un manipulējošs”. Raksturojot uzņēmuma darbību un krāsošanas specifiku, uzņēmējs stāsta, ka strādā ar divu veidu apdares materiāliem - ar ūdens bāzes materiāliem logu un ārdurvju apdarei un skābās cietēšanas divkomponentu materiāliem – iekšdurvju apdarei. Ūdens bāzes materiāli ir ekoloģiski, ar ļoti vāju aromātu. Krāsu ražotājs, vācu firma “Remmers”, komentējot krāsu testēšanas protokolus, norāda, ka bīstamo vielu klātbūtne šajās krāsās ir tik minimāla, ka pieļaujama pat bērnu rotaļlietu krāsošanai. Ieejot krāsotavā, kur strādā ar šīm krāsām, pēc aromāta pat ir grūti pateikt, ka atrodies krāsotavā.

 

“Krāsošana notiek un arī turpmāk notiks telpā, no kuras nepārtraukti gaisu atsūc caur filtriem,” stāsta A. Ābiķis. “Šajos filtros atfiltrējas krāsu vai laku sausne, ārā izmetot attīrītu gaisu bez krāsu piejaukuma. Pie mums ekskursijās nāk Valdlauču bērnudārza grupiņas, skolēnu klases, nevienam nesmird, un visi priecājas par patīkamo koka smaržu. Mēs esam priecīgi, ka varam parādīt ko vairāk kā tikai lielveikalu tirdzniecības zāles. (..) Ja runā par dezorientējošo lapiņu izplatītāja patieso nolūku, mērķis ir nevis lielā rūpe par vides aizsardzību, bet zemiska iedzīvošanās kāre. Neminēšu konkrētu naudas summu, kura man ir nosaukta, lai varētu turpināt celtniecību, bet ticiet, tā ir iespaidīga”.

 

Jāpiemin, ka ZS “Mežmaļi” šogad pasākumā “Iepazīsti savējos” dalīja pirmo/otro vietu ar kempingu “Zanzibāra” dalībnieku balsojumā par labākajiem kontrolpunktiem.

 

Arī pēc pašvaldības ieskatiem skrejlapās paustā informācija neatbilst patiesībai. Visa informācija par aktuālajām sanāksmēm teritorijas plānošanas jautājumos un izstrādes stadijā esošajiem teritorijas plānošanas dokumentiem ir pieejama vietnē www.kekavasnovads.lv un ikmēneša izdevumā “Ķekavas Novads”.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

14.07.2015.

  Drukāt