Dzīvnieku patversmes „Mežavairogi” pārstāvji viesojas Vācijā

Projekta „Kvalitatīvas dzīves nodrošināšana Ķekavas novadā” ietvaros biedrības „Dzīvnieku patversme „Mežavairogi”” pārstāvji no 25. jūnija līdz 1. jūlijam devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Vāciju. Projekta mērķis ir attīstīt un pilnveidot ilgtermiņa kompleksu pasākumu programmu, kas veicinās dzīves vides kvalitātes uzlabošanu Ķekavas novadā.

 

 

 

Ķekavas sadraudzības pilsētā Bordesholmā, kas bija brauciena pirmā pieturvieta, projekta dalībnieki tikās ar vietējās pašvaldības Vides daļas speciālistiem, lai iepazītos ar dzīvnieku turēšanas noteikumiem Bordesholmā.

 

Kā vēsta projekta dalībnieki, Vācijā dzīvnieku reģistrācijas sistēma ir ļoti sakārtota. Visiem dzīvniekiem, tajā skaitā kaķiem, ir mikročipi, un tie ir reģistrēti vienotā Vācijas dzīvnieku aizsardzības biedrības TASSO izveidotā un uzturētā reģistrā.

 

Savukārt Latvijā mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība paredz, ka līdz 2016. gada 1. jūlijam dzīvnieks ir jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra (LDC) bāzē. Process ir vienkāršs - vetārsts ievada mikročipu un reģistrē čipa numuru. Taču nereti ir gadījumi, kad mikročipa numurs netiek uzreiz ievadīts datu bāzē. Tādēļ dzīvnieka saimniekam pēc mikročipošanas svarīgi ir pārliecināties, vai dzīvnieka reģistrācija LDC datu bāzē ir veikta. Šaubu gadījumā par to pārliecināties var, vēršoties pašvaldībā pie lauksaimniecības konsultantes Daces Kārkliņas. Reģistrācija ir vienreizēja un to iespējams veikt pie veterinārārsta, Ķekavas novada pašvaldībā, kā arī vēršoties personīgi LDC Republikas laukumā 2, Rīgā.

 

Ķekavas novada pašvaldības izdotie saistošie noteikumi papildus paredz ikgadējo nodevu par mājdzīvnieku turēšanu. Veicot šo maksājumu, dzīvnieks tiek reģistrēts arī vietējā novada datu bāzē, un tam tiek piešķirts žetons. Arī tad, ja dzīvniekam nav implementēta mikroshēma.

 

Biedrības pārstāvji interesējās arī par mājdzīvnieku turēšanas nodevu apmēriem Vācijā. Tika noskaidrots, ka nodevas apmēri mēdz būt ļoti atšķirīgi, jo katrai pašvaldībai ir tiesības noteikt tās lielumu. Ievērojamas atšķirības šajā ziņā ir, piemēram, Bordesholmā un Ķīlē. Bordesholmā mājdzīvnieku turēšanas nodeva par vienu suni ir 15 EUR gadā, savukārt Ķīlē tās apjoms sasniedz 120 EUR. Salīdzinājumam - Ķekavas novadā ikgadējās nodevas apmērs par vienu suni ir 4,27 EUR un 2,85 EUR par kaķi.

 

Vizītes ietvaros dzīvnieku patversmes „Mežavairogi” pārstāvji apmeklēja arī dzīvnieku patversmi Ķīlē un suņu skolu/pansionātu Mibrukā. Dalībnieki atzinīgi vērtēja patversmē atrodamo izglītojošo materiālu klāstu, kas brīvi pieejams iedzīvotājiem, kā arī pozitīvi novērtēja parkos esošās dzīvnieku saimniekus informējošās norādes, tajā skaitā par atkritumu maisiņu pieejamību.

 

Kopumā vizītes laikā Vācijā gūti jauni iespaidi un vērtīga pieredze par pašvaldību sadarbību ar patversmēm.

 

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

16.07.2015.

 

  Drukāt