Bijusī Baložu pašvaldība kapitālsabiedrībās ieguldījusi zemi par santīmiem

 

Ķekavas novada Dome, šonedēļ iepazīstoties ar kapitālsabiedrību darbību un finansiālo stāvokli 2008.gadā, konstatēja, ka bijusī Baložu pašvaldība sešu gadu laikā savās kapitālsabiedrībās ir ieguldījusi vairāk nekā 104 hektārus (vairāk nekā 1 milj. kvadrātmetrus) pilsētas zemes par tirgus vērtībai neatbilstoši zemu cenu - tikai par 730 tūkst. latu.
 
Balstoties uz sniegto ziņojumu par kapitālsabiedrības darbību, kopumā bijusī Baložu pilsētas pašvaldība kopš 2002.gada ir ieguldījusi pašvaldības zemi 18 kapitālsabiedrībās, no kurām viena jau ir pasludināta par maksātnespējīgu, bet pārējo uzņēmumu kopējie zaudējumi ir vērtējami vairāk kā 1 milj. latu apmērā.
 
Šīs kapitālsabiedrības ir izveidotas ar Baložu pilsētas Domes lēmumu. Tajās Baložu pašvaldībai pieder vidēji tikai 20-25% kapitāldaļas, kas neļauj iesaistīties lēmumu pieņemšanā. Pašvaldībai, veicot šo ieguldījumu, zeme tika novērtēta neadekvāti zemu nekustamā īpašuma tirgus situācijai, lai gan Baložos zemes vērtība bija līdzvērtīga Rīgai un Jūrmalai.
 
Tā kā uz ieguldītās pašvaldības zemes ir uzceltas arī dzīvojamās mājas un nekustamā īpašuma tirgus jomā vēl joprojām vērojama lejupslīde, Ķekavas novada pašvaldība pauž bažas, ka šīs kapitālsabiedrības arī turpmāk visticamāk varētu ciest zaudējumus. Tā rezultātā Ķekavas novada pašvaldība kā Baložu pašvaldības saistību pārņēmēja pēc novadu reformas var zaudēt ieguldīto zemi šajās kapitālsabiedrībās, jo uzņēmumu maksātnespējas un bankrota gadījumā būs jāsedz kreditoru prasījumi.
 
Ņemot vērā augstākminēto, Ķekavas novada pašvaldība uzskata, ka par radušos situāciju un iespējamiem draudiem zaudēt ieguldīto pašvaldības zemi, atbildība pilnībā ir jāuzņemas bijušajam Baložu pilsētas pašvaldības priekšsēdētājam Andim Adatam un deputātiem.
 
Lai pēc iespējas mazinātu pašvaldībai radītos zaudējumus, Ķekavas novada Domes sēdē, 24. novembrī, tika apstiprināts rīcības plāns par kapitālsabiedrību turpmāko darbību, paredzot pat vairākos uzņēmumos pārdot pašvaldībai piederošās kapitāldaļas vai arī ierosināt to maksātnespēju. 
 
 
Informāciju sagatavoja:
Sabiedrisko attiecību daļa
Tālr. 29345606
  Drukāt