5.aprīlī, 19.00 RADIO KORA KONCERTS "MĪLAS VALŠI" - Koncertzālē Doles Tautas nams

 

 

Koncertprogrammas "Mīlas valši" pieteikums 24.februāra koncertam Spīķeru koncertzālē, 5.aprīlī19.00 šo pašu programmu varēs baudīt Koncertzālē Doles Tautas nams 

Derīgas arī uz 24.02. iegādātās biļetes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ak, cik maigi straume vijas caur pļavu, ak, cik burvīgi ir, kad mīlestība atrod mīlestību” – tā sapņo dzejnieks Georgs Frīdrihs Daumers Johannesa Brāmsa „Mīlas valšu” tekstos.

Diriģents Sigvards Kļava šo programmu dēvē par ideālās mīlestības meklējumu ceļu, uz kura Brāmsa „Mīlas valši” sastapsies ar latviešu romantisko dzejnieku un komponistu liriku.

Juteklisko programmu caurvīs stāsts, kas Brāmsa mūzikas mīļotājiem palicis neatklāts, proti, dižā skaņraža vārdos nenosauktā 40 gadus ilgā draudzība ar pianisti Klāru Vīku – komponista Roberta Šūmaņa sievu. Koncertā stāstnieks Orests Silabriedis atklās abu mūzikas dižgaru sarakstes lappuses, savukārt, par muzikālo labskanību rūpēsies pianisti Dace Kļava un Aldis Liepiņš.

 

  
Latvijas Radio kori uzskata par vienu no Eiropas labākajiem profesionālajiem kamerkoriem. Koris gadā sniedz vidēji 60 koncertu Latvijā un ārzemēs.
 
 
 
Ik gadu kora repertuārā nonāk aptuveni desmit Latvijas komponistu jaundarbu, ko koris speciāli pasūtinājis. Latvijas Radio kori var saukt par skaņu laboratoriju – koristi regulāri dažādo savu vokālo arsenālu, pievēršoties gan tradicionālās dziedāšanas noslēpumiem, gan ceturtdaļtoņu un virsskaņu dziedāšanas mākslai. Komponistiem līdz ar to ir unikāla iespēja eksperimentēt ar skaņveides paņēmieniem un kora mēģinājumos uz karstām pēdām novērot, vai eksperiments bijis veiksmīgs. Var teikt, ka Latvijas Radio koris ir jaunas kora paradigmas radītājs – katrs dziedātājs ir konkrētā vārdā nosaucama individualitāte ar konkrētiem vokāliem un skatuviskiem uzdevumiem. Līdz ar to koris regulāri ir galvenais varonis ne tikai tradicionālos koncertos, bet arī ar teātra elementiem un multimediju saistītos priekšnesumos.Latvijas Radio koris aktīvi popularizē Latvijas komponistu mūziku visā pasaulē. Kora veiktie Ērika Ešenvalda, Kristapa Pētersona un Mārtiņa Viļuma jaundarbu ieskaņojumi uzvarējuši UNESCO starptautiskajā komponistu konkursā ROSTRUM.
 
 
 
 
 
Latvijas Radio kora kvalitātes ir labi pazīstamas Eiropas koncertdzīves rīkotājiem un festivālu veidotājiem – to pierāda regulāri aicinājumi uzstāties prestižos starptautiskos mūzikas forumos (toskait Baltic Sea Festival, Klangspuren, La Musica, Ultima, Venēcijas biennāle) un prestižās koncertzālēs, kuru skaitā ir Amsterdamas Concertgebouw un Musiekgebouw, Berlīnes Konzerthaus, Parīzes Elizejas lauku teātris u. c. Korim izveidojusies veiksmīga sadarbība ar tādiem izciliem maestro kā Larss Ulriks Mortensens, Stīvens Leitons, Tenu Kaljuste, Džeimss Vuds.Latvijas Radio koris regulāri veic ieskaņojumus.
 
Vidēji trīs četras reizes sezonā nāk klajā jauni CD sadarbībā ar tādiem skaņu ierakstu namiem kā BIS, GB Records, Ondine, Naïve u. c. Latvijas Radio koris ir partneris Eiropas profesionālo koru asociācijā Tenso, kā arī viens no četriem šīs asociācijas dibinātājiem. LRK Rīgā rīkoja Tenso dienas 2008 un plāno līdzīgu pasākumu arī 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Par radošo darbību koris piecas reizes (1994, 2000, 2004, 2005 un 2007) saņēmis profesionālo sasniegumu augstāko novērtējumu Latvijas mūzikā – Lielo mūzikas balvu.Latvijas Radio kori 1940. gadā dibināja viens no leģendārajiem Latvijas kordiriģentiem Teodors Kalniņš, kurš kora vadībā bija līdz aiziešanai mūžībā 1962. gadā. Vēl viens būtisks kora darbība posms saistīts ar Edgaru Račevski, kurš bija LRK mākslinieciskais vadītājs no 1963. līdz 1986. gadam.
  Drukāt