27.jan. 18:00 Latviešu tradicionālajai kultūrai veltīti priekšlasījumi - tikšanās ar V.Celmu un G.Celmu Doles Tautas namā

 

 

Saules stundas
 
Latviešu tradicionālajai kultūrai veltītu priekšlasījumu un sarunu rits
 
27. janvārī 18:00
 
Viesos mākslinieki Gunta Celma un Valdis Celms
 
 
 
Programmā:
 
Saruna izstādē Staru vainagi - piedalās Gunta Celma
Priekšlasījums Gadskārtas un zīmes – Valdis Celms
 
 
Ieeja par ziedojumiem Saules stundu norisei
 
 
Izstāde Staru vainags apskatāma līdz 27.janvārim
Gunta Celma dzimusi Stirna, Rīgā, 1950.gada 7. septembrī. Latvijas Dizaineru Savienības biedre no 1997. gada. No 1982. gada strādājusi par mākslinieci grafiķi reklāmas dizaina jomā - Latvijas kooperācijas reklāmā  un  Sojuztorgreklāmā. Radījusi firmu zīmes, žurnālu logo un vāku dizainu, plakātus, bukletus, kartiņas, firmas stilu un gaismas reklāmu kafejnīcai Luna. Ilgstoši strādājusi par galveno mākslinieci žurnālos Māja, dzīvoklis un Mēbeles, interjers .
     Līdztekus iemīļotajam pamatdarbam pievērsusies glezniecībai. Īpaši iedziļinājusies krāsu mācībā un krāsu pāru iedarbē uz cilvēka psihoemocionālo sfēru, studējot gan dizaina pētījumus, gan apgūstot pasaulē pazīstamā ārsta un psihologa Maksa Lušera krāsu testu mācību un latviešu tautas mākslas izcilos krāsu salikumus. Mācījusies arī astroloģiju, pievēršot uzmanību tieši planetārajām un zvaigžņu gaismām, cilvēka biolauka starojumam. Tas viss guvis atspoguļojumu pēdējos 12 gados radītajās gleznās un konkrētiem cilvēkiem veidotajās mandalās – aurās (individuālie staru vainagi).
    Gan ar dizainprojektiem, gan gleznām Gunta Celma piedalījusies profesionālās mākslas izstādēs. Māksliniece iemīļojusi smalku gleznojumu miniatūrā formātā. Daudzi darbi nopirkti Latvijā, daudzi aizceļojuši uz Vāciju, arī ASV , Indiju un Itāliju.
 
 
  
 
    No autores.
 
    Šajā satraucošajā laikā, kad, mēs visi gaidām atkal piedzimstam Gaismu un atgriežamies Saulīti – māmuliņu, gribas ātrāk izklīdināt tumsu, sapurināt kažociņu, sakārtot spalviņas un justies līdzsvarā un drošībā. Pietuvināt svētsvinīgo Saulgriežu brīnumu.
    Tādēļ mīļi aicinu Jūs visus uz savu gleznu izstādi, kam devu nosaukumu Staru vainagi. Būs izstādītas arī manis darinātās konkrētu cilvēku personīgās mandalas – auras. Darbi radīti samtainajā temperas tehnikā un ar labām domām.
     Staru vainagi ir mans mākslinieces un Dainu filozofijai piederīgas būtnes redzējums par gaismas un krāsu maģiju pasaulē – kā redzamajā, tā neredzamajā.
    No viena maza gaismas punkta piedzimst zvaigznīte, kas staro un plešas uz visām pusēm. No sīkas sēkliņas izplaukst puķe, izveidojas cilvēciņš. Tas ir sākums – gaisma. No gaismas rodas dzīvība un prieks virs zemes, un visa pasaule uzmirdz krāsu niansēs, krāšņumā un formu daudzveidībā. Dvēsele atnāk un aiziet kā gaisma. Gaisma rada laimes hormonus. Gaisma ir mūsu Laima. Latvija ir pilna ar īpašām, mums vajadzīgām gaismām un krāsām. Šeit dzīvo mūsu Laima un laime, reizēm dziļi biezoknī paslēpusies, reizēm nabadzīgas sieviņas izskatā, reizēm suņa acu skatā un putna tuvumā. Latvijai ir savs īpašs mirdzums un katram mums ir savs īpašs mirdzums.
     Diža un mūžsena ir apļa forma: kā Saule, kā pilns Mēness debesjumā, kā mūsu planēta un mātes vēders. Tā saudzē un sargā savējo no svešā. Rada saskaņu un harmoniju. Sakārto. Austrumnieki apļus ar dvēselīti vidū sauc par mandalām. Latviski tie būtu dižapļi saucami. Es savus dižapļus piepildu ar krāsviļņu un staru pulsācijām, ziedu un zvaigžņu formām. Zīmējot dižapļus izjūtu, ka aizmirstu rūpes un raizes, gūstu arvien priecīgāku prātu, koncentrējos un atjaunoju spēkus.
    Vēlos, lai arī citi cilvēki manās ezotēriskajās, priekam domātajās apļu gleznās atrod savu cerību stariņu, atklāj jaunu–gaišu pasauli, uzspodrina savus staru vainadziņus.
 
Gunta. 2009.09.17.
 
 Piedalīšanās profesionālās mākslas izstādēs
 
1986. – Līdzdalība semināra Dizains Kuldīgai izstādē Gadatirgus. LMS,     Zinību nama izstāžu zāle.Rīgā.
1997. – Latviešu Dziesmusvētkiem veltītajā izstādē. Rīgas Latviešu biedrības namā.Rīgā.
1997.- Līdzdalība kultūras projektā Baltā rija.Gut Biberkora Minhenes apkaimē.Statthaus Bocklerpark Berlīnē.
1997. – PersonālizstādeKosmogrammas. Rīgas Latviešu biedrības namā. Rīgā.
1997. – Personālizstāde Latvijas Dizaineru savienībā.Rīgā.
1999. – Izstāde Kosmogrammmas. Kultūras biedrība Harmonija zālē.Starptautiskās konferences Cimdu pasaule ietvaros.                    (kopā ar V. Celmu.)
2002. – Mākslas meistari pavasarim. Radošo Senioru nams. Rīgā.
2002. – Ziemassvētku brīnums. Radošo Senioru nams.Rīgā.               2003. – Mākslas darbs katram. Radošo Senioru nams. Dailes teātrī. Rīgā.
2003. – Meistaru mākslas darbi.Radošo Senioru nams.Dailes teātrī. Rīgā.
2004. – Mākslas meistari. Radošo Senioru nams. Dailes teātrī. Rīgā.              
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  Drukāt