AKTUĀLI Ķekavas pagasta novadpētniecības muzejā

 

Ķekava un tās novadnieki.
 
Apmeklējot Ķekavas novadpētniecības muzeju paveras lieliska iespēja apskatīt uzreiz trīs dažādas izstādes – izstādi „Annusu dzimtas mākslinieki”, ekspozīciju „Mākslinieka un novadnieka - Edgara Ozoliņa - dzīve un daiļrade ” un izstādi „Muzeja priekšmetu parāde”.
 
Kāds viņu pazīst kā Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru, cits kā vienu no ievērojamākajiem latviešu figurālās glezniecības meistariem, bet viņa bērni viņu pazīst kā tēvu un mazbērni kā vectēvu, kas ieaudzinājis viņos mākslas mīlestību un varbūt tieši pateicoties viņam viņi izvēlējušies savu dzīvi saistīt ar mākslu. Izstādē „Annusu dzimtas mākslinieki” apskatāmi trīs Annusu paaudžu mākslinieki – tēvs Augusts Annuss, bērni Anna Annus Hagen, gleznotāja un skulptore, un Jānis Augusts Annuss, scenogrāfs un fotogrāfs, mazbērni - Fabiola Angelika Margarita Laima Annus un Aurēlija Annuss. Izstādē līdz 29. janvārim  var iepazīties ar fotogrāfijām, dokumentiem no ģimenes arhīva, kā arī ar oriģināldarbiem. Turpat netālu, dažus soļus no muzeja, Doles – Ķekavas Sv. Annas luterāņu baznīcā apskatāma Augusta Annusa gleznotā altārglezna.
 
Katram no mums ir savas atmiņas – kādam labas, kādam ne tik labas par pirmo skolas dienu un par pirmo „Ābeci” ar krāšņo gaili uz vāka. Bet tikai retais ir aizdomājies par mākslinieku, kas šo cēlo gaili ir zīmējis. Ķekavas novadpētniecības muzejā izstādē „Mākslinieka un novadnieka - Edgara Ozoliņa - dzīve un daiļrade” apskatāma arī „Ābece”, kuras vāku veidojis mākslinieks Edgars Ozoliņš. E. Ozoliņš daudzus gadus nostrādājis par ārštata mākslinieku humora un satīras žurnālā „Dadzis”, izstādē aplūkojami daudzi šā laika darbi; kā arī zīmējis afišas tādai labi zināmai kinofilmai kā „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Izstādē apskatāmas arī vairāku labi zināmu grāmatu ilustrācijas, kā J. Grīziņa „Vārnu ielas republika”, Z. Ērgles „Starp mums meitenēm runājot...” un daudzas citas ilustrācijas, skices, zīmējumi un pat zīmējums žurnāla „Zīlīte” vākam.
 
Aleksandrs Čaks krājumā „Mūžības skartie” Ķekavas varoņiem velta dzejoli Marta kauja. Izstādē „Muzeja priekšmetu parāde” Ķekavas novadpētniecības muzejs ļauj ielūkoties karavīru ikdienā – apskatīt dažādas patronas, katliņu, karotes un citas kara laika liecības. Muzejs piedāvā ieskatu Ķekavas novada iedzīvotāju ikdienā lietotu priekšmetu vēsturē no seniem laikiem līdz pat 20. gadsimtam – apskatāmas pašdarinātas sieviešu somiņas, pūra lādes, dažādi svari, mēri un pat Jēgermana firmas ap 1860. gadu ražotās klavieres.
 
Sīkāk par Ķekavas novadpētniecības muzeju iespējams uzzināt www.kekava.lv .
Laiks: Līdz  2010.gada 29. janvārim.
 
Vieta: Ķekavas novadpētniecības muzejs, Rīgas iela 26, Doles Tautas nams, Ķekava.
Muzeja darba laiks:
Svētdiena, pirmdiena – brīvs
otrdiena – piektdiena: 10.00 – 17.00
sestdiena - : pēc iepriekšējas vienošanās, tel. 67935826
 
Papildus informācijai:
Ināra Rumbina
Muzeja vadītāja
Tel. 28679514,
e pasts kekavasmuzejs@inbox.lv
 
 

Ķekavas pagasta novadpētniecības muzejs

  Drukāt