Atmiņas ietērpj izstādē

6. jūlijā Doles Tautas namā Ķekavā atklāšanu piedzīvoja izstāde, kuras ekspozīcija veidota par godu Ķekavas un Bordesholmas pašvaldību sadraudzības 20.gadadienai.

 

Ar atziņu, ka draudzības pirmie 20 gadi ir paskrējuši nemanot, izstādi atklāja Ķekavas – Bordesholmas draudzības biedrības priekšsēdētājs Juris Firsts. Viņš arī uzsvēra, ka šie 20 gadi ir tikai sākums, to ilustrējot ar piemēru - vienu no izstādes eksponātiem – Draudzības jostu. Tās darināšanā piedalījušies daudzi cilvēki no abām pašvaldībām, katrs izgatavojot 15x15 centimetrus lielu posmiņu dažādās tehnikās. Kopējais elementu skaits ir 330, kas savienoti veido aptuveni 50 metrus garu jostu. Lielu darbu paveikušas māsas Gaida Vītoliņa un Ērika Mālniece, satamborējot gabaliņus kopā. Tomēr josta vēl nav pabeigta un to varētu turpināt vēl un vēl, pievienojot arvien jaunus elementus. Salīdzinājumam ar Ķekavas un Bordesholmas draudzību – arī tā vēl nav galā, bet ir krāšņa un daudzveidīga kā šī josta. Pašlaik Draudzības josta ir apskatāma Doles Tautas nama zālē, bet jūlija vidū kopā ar pārstāvjiem no Ķekavas ceļos uz Bordesholmu.

 

 

Izstādes ekspozīcijas ietvaros apskatāma vēl kāda īpaša kolekcija – mākslas darbi, kas tapuši, par pamatu izmantojot Rīgas Melnā balzama pudeles. Kā stāsta šīs idejas autore Agita Eizenberga, 20 gadu laikā uz Vāciju aizceļojušas liels skaits balzama pudeļu. Šis dzēriens ir viens no tipiskajām latviešu dāvanām ārzemēs dzīvojošiem draugiem. To atzinīgi novērtējuši arī draugi Bordesholmā. Tomēr Melnais balzams ir ne tikai augstas kvalitātes produkts ar labu reputāciju, bet arī iedvesmas avots radīt mākslu. Uz izstādes atklāšanu bija ieradies AS Latvijas Balzams komercdirektors Viesturs Kaže, kas izstādes viesiem pastāstīja, ka Rīgas Melnais balzams ir ne tikai unikālākais Latvijā ražotais dzēriens, bet arī viens no senākajiem dzērienu zīmoliem pasaulē ar 300 gadu ilgu vēsturi.

 

Kā trešo lielo izstādes daļu var minēt fotogrāfijas. Tās apkopotas, pateicoties Aijai Traubergai, kas ir viena no aktīvākajām Ķekavas – Bordesholmas draudzības veidotājām jau kopš pašiem pirmsākumiem. Fotogrāfijās iemūžinātas abu pašvaldību iedzīvotāju kopējās atmiņas. Teju katrs klātesošais varēja atrast sevi kādā no bildēm un atsaukt atmiņā tolaik piedzīvoto. Daudzi izstādes apmeklētāji ar smaidu sejā krietnu brīdi kavējās pie izstādītajām fotogrāfijām, atceroties draugus un sajūtas, kas saistās ar iemūžinātajām epizodēm.

 

Iedzīvotāji laipni aicināti apmeklēt izstādi par godu Ķekavas un Bordesholmas sadraudzības 20 gadu jubilejai, kas apmeklētājiem jūlijā atvērta Doles Tautas nama darba laikā.

 

Inga Auziņa

08.07.2013

 Foto: Ķekavas un Bordesholmas pašvaldību sadraudzības 20.gadadienai veltītā izstādes ietvaros Ķekavas–Bordesholmas draudzības biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Firsts un a/s Latvijas Balzams komercdirektors Viesturs Kaže

 

  Drukāt