Ķekava un Bordesholma – ceļā uz nākotni

6. jūlijā Ķekavas Doles Tautas namā par godu Ķekavas Bordesholmas sadraudzības 20. gadadienai norisinājās konference Ķekava un Bordesholma – ceļā uz nākotni.

 

 

Ar vārdiem: „Ne attālums, ne laiks nemazina draudzību starp cilvēkiem, kas ir pārliecināti viens par otru”, iesākās sadraudzības 20. jubilejai veltītā konference. Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks, uzrunājot klātesošos, uzsvēra: „Pateicoties Latvijas ekonomiskajai attīstībai nozīmīgiem soļiem un Eiropas valstu robežu atvēršanai, Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti, Ķekavas novada pašvaldība ir pilnveidojusies un kļuvusi spēcīgāka. Šo gadu laikā Ķekava no palīdzības saņēmējas izaugusi par līdzvērtīgu partneri, kas spēj dot lielāku un daudzveidīgāku ieguldījumu abu pušu sadarbības attīstībā.” Viņš atzina, ka ir svarīgi apvienot abu pašvaldību centienus un resursus, lai pienācīgi atbildētu mūsdienu izaicinājumiem. Ķekavas novads ir gatavs nospraust ambiciozākus mērķus, jo apzinās, ka divu pašvaldību divpusēja sadarbība ir labs ieguldījums šo teritoriju attīstībā.

 

Savukārt Bordeshomas birģermeistars Helmuts Tiede norādīja, ka arī Bordesholmā tāpat kā Ķekavā ir mainījusies politika, bet draudzība ir saglabājusies. Šī konference ir pierādījums tam, ka 20 gadu laikā abu pašvaldību sadraudzības rezultātā ir ielikts stabils fundaments, uz kā turpmāk būvēt nākotni un šajā notikumā iesaistīt arī jauno paaudzi. Ar runu par sadarbības lomu pašvaldību attīstībā uzstājās Latvijas Pašvaldību savienības pirekšsēdis Andris Jaunsleinis, atzīstot, ka laikā, kad Latvijas neatkarība bija nosacīta un nākotne bija neskaidra, Bordesholmas palīdzībai bija milzīga nozīme, jo 20 gadus atpakaļ palīdzīga roka bija ļoti nepieciešama. Sadarbības pamats ir ne tikai sadarbība starp politiķiem, bet arī starp iedzīvotājiem – tur slēpjas īstais pamats ilgtspējai, norādīja A. Jaunsleinis.

 

Uzsverot, ka sadarbība ar Vāciju notiek visos līmeņos, un atzinīgi novērtējot Ķekavas un Bordesholmas sadraudzību, konferencē ar lekciju uzstājās Saeimas deputāte Lolita Čigāne. Viņa pauda cerību, kaut visām pašvaldībām Latvijā būtu tāds sadraudzības partneris kā Bordesholma, lai abpusēji iedvesmotos.

 

Uzrunājot klātesošos ar tematu - Vienādas iespējas Eiropas Savienībā, ar savu klātbūtni pagodinājā Eiropas Savienības Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere. Valdību līmenī sakari tiek attīstīti no augšas uz leju, bet mēs pašvaldību līmenī varam to darīt pretējā virzienā. Ar lielajām problēmām nav iespējams tikt galā, kamēr mazās nav atrisinātas. Risināt mazās problēmas ķekaviešiem gadiem ilgi palīdzējuši Bordesholmas iedzīvotāji. Šī sadraudzība ir viens no apliecinājumiem tam, ka Eiropā katrai valstij ir vienādas iespējas neatkarīgi no tā, vai šī valsts ir Latvija vai Vācija. 

 

Paveiktos un topošos projektus sadraudzības laikā prezentēja Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja un cilvēks, kas ir ieguldījis lielu enerģiju, nesavtīgi veltījis laiku sadraudzības veidošanā - Astrīda Vītola. Tuvākajā nākotnē Ķekavā ir plānots atklāt jauniešu centru, kura tapšanai naudu sniedza Rīgas un Bordesholmas Rotari klubi.

 

Par sadraudzības pirmsākumiem, brīnišķīgākajiem mirkļiem un nākotnes plāniem konferencē pastāstija abu sadraudzības biedrību priekšsēdētāji Manfreds Ostbahrs un Juris Firsts, kā arī Aija Trauberga, kura ir bijusi klāt lielai daļai notikumu kopš sadraudzības pirmsākumiem, kā arī veltījusi laiku, apkopojot un saglabājot iemūžinātos fotomirkļus un avīžu rakstus par Ķekavas – Bordesholmas sadraudzību 20 gadu laikā.


 

 

 

 

Artūrs Zālītis, Inga Auziņa

08.06.2013.

 

 


 

 

  Drukāt