Sirds siltums un draudzība virmo Bordesholmā

Divi gadu desmiti ... Tāds ir laiks skrējiens, ko mēro draudzības saites starp Ķekavas un Bordesholmas pašvaldībām. Vasaras vidū sadraudzība svinēja savu lielo jubileju – 20 gadus, ar dažādiem pasākumiem Ķekavas novadā un Bordesholmā (Vācijā).

 

 

Jūlija sākumā pie mums viesojās ciemiņi no Bordesholmas, bet no 17. līdz 22. jūlijam sadraudzības pilsētu Vācijā apmeklēja Ķekavas novada delegācija, kuru vidū bija domes priekšsēdētājs Valts Variks, pašvaldības dažādu nozares speciālisti, Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrības un Doles-Ķekavas evaņģēliski luteriskās draudzes pārstāvji un pedagoģes no Ķekavas Mūzikas skolas, kas ar savu muzikālo priekšnesumu izraisīja vētrainus aplausus. 

 

Šīs jubilejas vizītes ietvaros Bordesholmas draugi no sirds bija padomājuši par mūsu uzņemšanu, ik brīdi apliecinot draudzības lielo nozīmi, patiesās draudzības saites starp ģimenēm, kas izturējušas 20 gadu pārbaudījumu un vēl joprojām ir stipras un sirsnīgas. Mūsu latviešu mentalitātei raksturīgais atturīgums sabruka neviltotā sirdssiltuma priekšā.  

 

Jubilejai veltītajā svinīgajā pasākumā sadraudzības lomu un tās stiprināšanu, meklējot jaunas attīstības iespējas starp Ķekavas un Bordesholmas pašvaldībām, uzsvēra abu pašvaldību vadības pārstāvji - Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks, Bordesholmas pašvaldības birģermeistars Helmuts Tīde (Helmut Tiede) un izpilddirektors, kas vienlaicīgi ir arī Bordesholmas-Ķekavas sadraudzības biedrības vadītājs Manfrēds Osbārs (Manfred Osbahr).

 

 M.Osbārs salīdzināja sadraudzību ar zobrata mehānismu, kur katrs ir būtisks zobratiņš, kas, strādājot sazobē, to nemitīgi darbina. Tāpēc kā piemiņas velti Ķekavas novada viesiem simboliski tika dāvināti zobratiņi. Ar piedzīvoto šajos 20 sadraudzības gados dalījās arī Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrības vadītājs Juris Firsts.

 

Vizītes ietvaros paralēli par godu jubilejai sarūpētajiem kultūras pasākumiem - piemēram, garīgās mūzikas koncertu, sadraudzības tirdziņu, Eidertāla dabas parku, laikmetīgās mākslas muzeja apmeklējumu, kur ir izstādīti arī Latvijas mākslinieku darbi, Ķekavas novada delegācija tikās lietišķajās darba grupās ar Bordesholmas pašvaldības un komunālās saimniecības uzņēmuma, kā arī vietējā Rotari kluba pārstāvjiem.

 

Viens no galvenajiem apspriežu jautājumiem bija kopīgā projekta sagatavošana ar Rotari klubu, lai labiekārtotu Ķekavas novada jauniešu centru pie, tā dēvētās, Ķekavas mazās skoliņas. Rotari klubs šī mērķa īstenošanai plāno piešķirt 82 500 ASV dolāru lielu ziedojumu. Klātienē jau detalizēti tika pārrunāta šī ideja, noteikti nākamie uzdevumi un darbības soļi.   

 

Pieredzes apmaiņas nolūkā mūsu delegācijas pārstāvji iztaujāja Bordesholmas pašvaldības vadību, piemēram, par pašvaldības administratīvo struktūru, budžeta plānošanu un finansējuma sadali, par situāciju izglītības jomā un iespējām piesaistīt bērnus mācīties Bordesholmas skolās. Pēc Bordesholmas pašvaldības izpilddirektora Manfrēda Osbārs teiktā, šobrīd viņiem pastāv trīs skolas, un vienai no tām noteikts ģimnāzijas statuss ar dabaszinātņu novirzienu. Šāds solis gadā skolai piesaistīja vairāk kā 100 jaunus bērnus. Arī Ķekavas novada pašvaldība raugās uz savu izglītības iestāžu profilēšanu.

 

Abu pašvaldību pārstāvji vienojās par vēl vienu projekta - pētījuma īstenošu, kurā varēs iesaistīties ikviens iedzīvotājs. Tā mērķis ir apzināt kopīgo starp Vāciju un Latviju dažādās jomās – kā, piemēram, kultūrā, vēsturē, vārdu un uzvārdu veidošanā. Projekta rezultātā taps grāmata.  

  

Vērtīgu informāciju sniedza arī Bordesholmas pašvaldības komunālā uzņēmuma vadītājs Franks Ginters (Frank Günther), kura darbības jomas ir elektroenerģija, dabasgāze, dzeramais ūdens, siltumapgāde un informācijas tīkli. Tika iztaujāts, piemēram, par atjaunojamo resursu izmantošanu, šķeldas izmantošanas lietderību siltumapgādes nodrošināšanā iedzīvotājiem, par ūdenssaimniecību un pastāvošajām šīs jomas likumdošanas prasībām. Vizītes noslēgumā mūsu novada pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar 2011. gadā izbūvētās ūdens attīrīšanas stacijas darbu. 

 

Iegūtā informācija un pieredze noderēs turpmākā pašvaldības darbā, lai, pilnveidojot pašvaldības pakalpojumus, uzlabotu iedzīvotāju labklājību mūsu novadā. 

 

Vineta Bērziņa

24.07.2013.

 

  Drukāt