Informācija par bērnu robežšķērsošanu

Ir sācies pavasaris un drīz jau klāt būs vasara, tādēļ vēlamies vērst uzmanību uz kārtību, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas valsts robežu. Šo kārtību nosaka Ministru kabineta 2010.gada 3.augusta noteikumi Nr.721 „Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu". 

 

Šengenas līguma dalībvalstu iekšējās robežas šķērsošana

 

Viens no Šengenas zonas pamatprincipiem ir brīva personu kustība, t.i., uz Šengenas zonas iekšējām robežām nav robežkontroles un personas, kas dzīvo Šengenas zonā, var brīvi pārvietoties bez robežkontroles. Robežkontrole notiek tikai uz ārējām robežām, t.i., personai ieceļojot Šengenas zonā.

 

Braucot uz jebkuru no Šengenas līguma dalībvalstīm – Čehiju, Maltu, Ungāriju, Poliju, Slovēniju, Slovākiju, Austriju, Beļģiju, Dāniju, Franciju, Grieķiju, Itāliju, Igauniju, Lietuvu, Islandi, Luksemburgu, Lihtenšteinu, Nīderlandi, Norvēģiju, Portugāli, Somiju, Spāniju, Šveici, Vāciju, Zviedriju un Gruziju, vienmēr līdzi jābūt pasei vai personas apliecībai.

 

Bērnam, ja viņš šķērso valsts iekšējo robežu: Latvijas Republikas robežu ar kaimiņvalstīm Lietuvas Republiku un Igaunijas Republiku, kā arī lidojumos un braucienos uz Šengenas līguma dalībvalstīm, ir nepieciešams vienīgi ceļošanai derīgs dokuments – pase vai personas apliecība.

 

Tomēr vecākiem ir ieteicams pirms plānotā ceļojuma pārliecināties, vai valsts, uz kuru vai caur kuru ceļojat, vai kompānija, kura sniedz pasažieru pārvadājumus un kuras pakalpojumus izmantos bērns, lai nokļūtu citā Šengenas līguma dalībvalstī, nav noteikusi kādas papildu prasības (papildu dokumentu uzrādīšanu) saistībā ar bērnu ceļošanu.

 

Šengenas līguma dalībvalstu ārējo valsts robežu šķērsošana

 

Latvijas Republikas robeža ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju, kā arī braucieni uz valstīm, kuras nav Šengenas līguma dalībvalstis, piemēram, uz ASV, Īriju, Apvienoto Karalisti, Rumāniju, Bulgāriju u.c. Kas būtu nepieciešams?

Bērnam (arī bērnam aizbildnībā), patstāvīgi izceļojot no valsts, līdzi jābūt:

  • derīgai bērna pasei;
  • vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecinātai piekrišanai bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts.


Bērnam, kurš nodots audžuģimenei, patstāvīgi izceļojot no valsts, līdzi jābūt:

  • derīgai bērna pasei;
  • bāriņtiesas lēmumam par atļauju bērnam patstāvīgi izceļot no valsts.

 

Bērnam, izceļojot no valsts vecāka pavadībā, kurš ir Latvijas Republikas pilsonis, Latvijas Republikas nepilsonis, līdzi jābūt:

  • derīgai bērna pasei;
  • bērna dzimšanas apliecībai vai tās notariāli apliecinātai kopijai, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.
  • tā vecāka ceļošanas dokumentam ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu.

 

Ja šajos noteikumos minētais dokuments vai līdzvērtīgs dokuments, kas apliecina kādu no šajos noteikumos minētajiem faktiem, ir izdots ārvalstīs, šādu dokumentu uzrāda, pievienojot tam noteiktā kārtībā notariāli apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

 

Bāriņtiesa ir tiesīga apliecināt savas darbības teritorijas deklarēto iedzīvotāju pilnvaras (izņemot universālpilnvaras). Bāriņtiesa ir tiesīga apliecināt arī viena vai abu vecāku vai aizbildņa piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts, ja vecāka vai aizbildņa deklarētā dzīvesvieta ir Ķekavas novadā.


Infografiku par nepieciešamajiem dokumentiem bērnu robežšķērsošanai Šengenas līguma dalībvalstu telpā un ārpus tās aicinām skatīt šeit.

 

Neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar Ķekavas novada bāriņtiesu, zvanot par tālr. 67935872; 67847160.

 

Ķekavas novada bāriņtiesa

28.04.2017.

 

  Drukāt