Plāno Ķekavas novadā attīstīt tehnisko jaunradi

Pieprasījums pēc inženiertehniskās zinātnes speciālistiem turpina pieaugt, tādēļ interešu izglītība, kas atbalsta tehnisko jaunradi, var kalpot par atspēriena punktu bērnu un jauniešu zināšanu veicināšanai. Attīstot tehnisko jaunradi Ķekavas novadā, dome atbalstījusi lokalplānojuma izstrādes uzsākšanu zemes gabalam Dzelzs ielā 32, Baložos, kur nākotnē plānots izveidot tehniskās jaunrades centru.

 

Dinamiska un inovācijām labvēlīga vide ir viens no galvenajiem ilgtspējīgas attīstības pamatelementiem, tādēļ novadā plānots plašāk attīstīt tehnisko jaunradi.

 

Lidmodeļu entuziasti jau šobrīd aktīvi darbojas biedrībā “Tehniskās Jaunrades klubs”, veidojot lidmašīnu modeļus un piedaloties sacensībās. Tehniskās jaunrades pulciņu rudens un pavasara sezonā apmeklē vairāk nekā 50 bērnu, pilnveidojot savas zināšanas un prasmes dažādu lidaparātu modeļu veidošanā. Līdz šim Ķekavas novadā pulciņa dalībniekiem nav bijusi iespēja izgatavotos modeļus izmēģināt brīvā dabā – tuvākā lidmodeļu izmēģinājumu vieta atrodas Ādažos. Līdz ar to 2015. gadā tika parakstīts nodoma protokols par sadarbību ieceres realizēšanas procesā Ķekavas novadā.

 

Gaisa telpas izmantošana tiek stingri regulēta, tādēļ viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem pirms lidmodeļu palaišanas ir atļaujas saņemšana. Šogad Civilās aviācijas aģentūra šo atļauju ir izsniegusi biedrībai “Tehniskās Jaunrades klubs”, tādējādi sniedzot iespēju nodarboties ar lidmodeļu palaišanu aptuveni 24 ha lielā gaisa telpā.

 

Ķekavas novada pašvaldība 9.marta domes sēdē skatīja jautājumu par lokalplānojuma izstrādes uzsākšanu zemes gabalam Dzelzs ielā 32, Baložu pilsētā, sperot nākamo būtisko soli tehniskās jaunrades attīstībā. Lokaplānojuma izstrāde sniegs pamatu tehniskās jaunrades centra projektēšanas uzsākšanai un attīstībai, kā arī ļaus sakārtot zemes funkcionālo zonējumu, veikt trokšņu izpēti un tās ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī organizēt sabiedrisko apspriešanu.

 

Ņemot vērā, ka jautājums vairākkārt tika izskatīts Attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejā, šobrīd ir izstrādāts plašāks redzējums par zemes gabala nākotnes attīstības iespējām. Teritorijā plānots ierīkot ne tikai lidmodeļu palaišanas laukumu, bet papildu tam ierīkot arī vietu radio vadāmajiem auto modeļiem, laivu modeļiem un BMX trasei, tādējādi veidojot daudzfunkcionālu, sakārtotu un mūsdienu tendencēm atbilstošu vidi. Zemes gabalā paredzēts arī kempings un citi sabiedriski objekti, kas ļautu tehniskās jaunrades centrā rīkot arī lielāka mēroga sacensības, ilgtermiņā veicinot tehniskās jaunrades konkurētspēju.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

28.04.2017.

 

 

  Drukāt