Valsts prezidents pasniedz Daugmales pagasta ģerboni

27. aprīlī Ģerboņu svētkos Valsts prezidents Raimonds Vējonis svinīgi pasniedza apstiprināto Daugmales pagasta ģerboni. Šajā svētku reizē pilsētu, novadu un pagastu ģerboņus saņēma kopskaitā 10 pašvaldības.

 

Ģerboņu svētkos pašvaldībām klātesošie bija jāiepazīstina ar sevi.  Ķekavas novads Daugmales pagastu prezentēja  ar īpaši veidoto video stāstu par Daugmali un Daugmales ģerboni, Daugmales folkloras kopas skanīgo uzstāšanos, savukārt Daugmales patrioti   - podniece Linda un bitenieks Jānis Sulutauri klātesošajiem ļāva izbaudīt Daugmales bišu sarūpēto cienastu. 

 

Kā piemiņas velti no Daugmales Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics Valsts prezidentam pasniedza no māla darinātu podu ar medu.

 

Daugmales pagasta ģerboņa heraldiskais apraksts – dalīts galvā ar izliektu griezumu: sudrabs un zaļš; apakšējā laukā sudraba ažūra krustasakta.

 

Ģerbonī ietvertās krāsas, zaļš un sudrabs, simbolizē pagasta teritoriju un Daugavu. Savukārt sakta simbolizē Daugmali kā senu un nozīmīgu kultūrvēsturisku vietu ar ievērojamām tirdzniecības, amatniecības un zemkopības tradīcijām. Sudraba ažūra krustasakta ir atrasta Daugmales pilskalnā. Tā ir darināta no dzelzs un sudraba un apliecina amata prasmes meistarību. Šāda sakta ir vienīgā Latvijā un ir raksturīga zemgaļiem.

 

Daugmales pagasta ģerboni veidoja mākslinieki Juris Ivanovs un Ilze Lībiete.

 

Iedzīvotāji aicināti novada svētkos piedalīties īpašā Daugmales pagasta ģerboņa prezentācijas pasākumā “Novada dārgumi”. Pasākums norisināsies 16. jūnijā plkst. 19.00 Doles Tautas namā. Pasākumā daugmalieši prezentēs pagasta ģerboni, kā arī ikviens apmeklētājs varēs klātienē aplūkot tajā attēloto unikālo sudraba ažūra krustasaktu.

 

Krustasaktas oriģinālu var apskatīt Ķekavas novadpētniecības muzejā  līdz 22. jūnijam, kur tā ir deponēta uz laiku no Latvijas nacionālā vēstures muzeja.

 

Atzīmējot un svinot Daugmales pagasta Jaunā ģerboņa apstiprināšanu un saņemšanu, 20. maijā Daugmales multifunkcionālajā centrā notiks Ģerboņa balle. Aicināts ikviens interesents.

 

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

03.05.2017.

 

  Drukāt