Ķekavas novadā aizvadīta jau desmitā “Muzeju nakts”

Sestdien, 20. maijā, Ķekavas novadā jau 10. reizi veiksmīgi aizvadīta starptautiskā akcija “Muzeju nakts”, pulcējot Ķekavas novadpētniecības muzejā un topošajā šaursliežu muzejdzelzceļā Baložos kopskaitā vairāk nekā 1300 apmeklētāju. Šogad muzeja nakts aktivitāšu vienojošais moto bija E. Veidenbauma dzejas rindas: "Laiks ātrāki steidzas kā vagona rats”.
 

Ķekavas novadpētniecības muzejs apmeklētājus pārsteidza ar režisora Jāņa Putniņa dokumentālo filmu “To atceras tikai vilcieni”, pūtēju orķestra “Auseklītis” koncertu “Mūzika cauri laikiem”, kā arī aicināja muzeja viesus izzināt gadskārtu kalendāra darināšanas noslēpumus. Kā ierasts, lielu interesi izraisīja Ķekavas Mākslas skolas orientēšanās spēle „Iegriežot laika ratu” – izpildot visus uzdevumus, spēles dalībnieki balvā varēja saņemt senlaicīgu rotaļlietu kā atsauci uz šī gada muzeju akcijas tematiku. Savukārt, iestājoties tumsai, padomju laikā būvēto Ķekavas ēku stāstus iedzīvotājiem stāstīja Ķekavas Jaunatnes iniciatīvu centrs.
 

“Ķekavas novadpētniecības muzejs šogad piedāvāja atgriezties laikā pirms 60 gadiem, kad iznāca pirmais žurnāla “Dadzis” numurs. Apmeklētāji bija izbrīnīti, ka “Dadzis” iznācis vēl 2008. gadā un dalījās atmiņās, cik interesanti bijis bērnībā gaidīt katru žurnālu un pētīt Gunāra Bērziņa un Edgara Ozoliņa karikatūras. Cilvēki atzina, ka retāk pievērsta uzmanība zīmējumu autoriem, jo skatītas tikai pašas karikatūras. Tāpat "Muzeju nakts" apmeklētājiem bija iespēja apskatīt jaunā Daugmales ģerboņa galveno elementu – saktu, kas atrasta Daugmales pilskalnā un darināta pirms gandrīz 1000 gadiem. Tā kā ir doma, ka saktas forma varētu būt sens gadskārtu kalendārs, tad muzeja viesiem piedāvājām sastādīt savu gadskārtu kalendāru,” stāsta Ķekavas novadpētniecības muzeja galvenā krājuma glabātāja Aija Grīnvalde.
 

Kā informē biedrības “Bānīša Draugu klubs” valdes priekšsēdētājs Dāvis Bušs, Baložos “Muzeju nakts” tika pavadīta ar devīzi – "Šaursliežu vagona rats pa kūdras purvu steidzas".  Apmeklētājus sagaidīja Baložu kūdras bānītis, lai nogādātu pasažierus uz kūdras fabriku, kur bija iespēja aplūkot kūdras ieguves tehniku, ēdnīcas vagonu, šaursliežu motordrezīnu, dažādus citus vagonus un topošā šaursliežu muzejdzelzceļa eksponātus. Pasākuma apmeklējuma intensitāte, kā vēsta biedrības pārstāvis, šoigad bijusi krietni lielāka, tādēļ apmeklētāju pārvadāšanai līdz pasākuma vietai kursēja vilciens ar trīs pasažieru vagoniem.
 

Akcija “Muzeju nakts” ik gadu sniedz iespēju aizraujošā veidā visas nakts garumā bez maksas apmeklēt muzejus, izzināt vēstures, mākslas un kultūras notikumus, doties ekskursijās pa vēsturiskām vietām, piedalīties radošajās darbnīcās un citās aizraujošās aktivitātēs.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

23.05.2017.

 

 

  Drukāt