Latvāņu apkarošana Ķekavas novadā

Ķekavas novada pašvaldība uzsākusi latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus – tiek veikta ar latvāni pārņemto zemes gabalu apzināšana, lai jau maija beigās aicinātu konkrēto teritoriju īpašniekus veikt latvāņu apkarošanu sev piederošajā zemes gabalā tam paredzētajā termiņā.

 

Atsākoties veģetācijas sezonai, kad pavasara zaļums visapkārt priecē ikvienu, sarosīties liek arī Latvijas dabai un cilvēkiem nevēlami augi – Sosnovska latvāņi. Arī pie mums Ķekavas novadā šie augi skāruši ne mazums pļavu, mežu un grāvmalu, kur zemju īpašniekiem jācīnās ar šo nevēlamo ienācēju.

 

Sākot no 2013.gada Ķekavas novada domē ir apstiprināts „Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskais plāns 2013.-2020.g.”, saskaņā ar kuru pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas speciālisti veic visu ar latvāni invadēto zemes gabalu monitoringu novada teritorijā pēc izveidotā platību reģistra - uz šo brīdi 105 zemes vienības ar kopējo platību aptuveni 148 ha. Plāns atbilstoši normatīvo aktu prasībām ir pieejams pašvaldībā.

 

Kā paredzēts plānā, arī šogad monitorings turpināsies – jau maija beigās katrs invadētā zemes gabala īpašnieks saņems pašvaldības vēstuli ar uzaicinājumu veikt latvāņu apkarošanu konkrētā termiņā savā zemes gabalā.

 

Šajā gadā saviem spēkiem pašvaldība ieplānojusi veikt konkrētus latvāņu ierobežošanas pasākumus – pļaušanu vienā zemes gabalā, kas pieder privātpersonai, ar kopējo platību apmēram 2.2 ha, kurā pēc pašvaldības uzaicinājuma un monitoringa 2016.gadā īpašnieks neveica latvāņu apkarošanu. Attiecīgā zemes gabala īpašniekam rosināts piemērot administratīvo sodu, kā arī tiks piemērota pašvaldības iztērēto finanšu līdzekļu piedziņa.

 

Iepriekšējos divos gados pēc 2014.gadā veiktā monitoringa, pašvaldība 2015.gadā veica latvāņu apkarošanu piecos zemes gabalos, par to iztērējot 243.06 Euro – pašvaldība šos līdzekļus atguvusi piedziņas ceļā no zemes gabalu īpašniekiem. Savukārt pēc 2015.gada monitoringa, 2016.gadā pašvaldība iztērējusi 155.11 euro, veicot apkarošanu vienā zemes gabalā – notiek izlietoto naudas līdzekļu atgūšanas process.

 

Atgādinām, ka pēc reģistra datiem Ķekavas novadā ar latvāni invadēto zemju īpašniekiem ir iespējams saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides līdz 90% par nākamo kalendāro gadu, ja viņi veic latvāņu apkarošanas pasākumus un ir reģistrējuši savas platības Valsts Augu aizsardzības dienestā.

 

 

Vides un labiekārtošanas daļa

23.05.2017.

 

 

 

 

 

  Drukāt