Ūdens analīzes: peldēties drīkst Daugavā un Ķekavas upē, aizliegts – Titurgas ezerā

 

Veicot Ķekavas novadā ikgadējās ūdens pārbaudes populārākajās iedzīvotāju atpūtas vietās pie ūdens, ir konstatēts, ka novada teritorijā Daugavā un Ķekavas upē ūdens ir tīrs un peldēšanai drošs, savukārt Baložu pilsētā Titurgas ezerā nepieciešams aizliegt peldēties  sadzīves kanalizācijas piesārņojuma dēļ.

 

Ūdens pārbaudes veica laboratorija - SIA “Vides audits”, pēc Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas pasūtījuma  šādās iedzīvotāju atpūtas vietās pie ūdens: Daugmalē - Daugavā pretī Nāves salai, Ķekavā - Daugavā Dārznieku ielā un Ķekavas upē „Dambītī”, Katlakalnā – Daugavā Ievu ielā un Ziedonī, kā arī  Baložos  - Titurgas ezerā.

 

Rezultātā secināts, ka novada teritorijā Daugavā un Ķekavas upē ūdens ir tīrs un peldēšanai drošs, paraugi atbilst peldūdeņu normatīviem.

 

Taču Baložu pilsētā Titurgas ezerā, saskaņā ar testēšanas pārskatu (kopija pieejama Vides un labiekārtošanas daļā, Baložu pilsētas pārvaldē), secināts, ka nosakāms aizliegums peldēties sadzīves kanalizācijas piesārņojuma dēļ (ūdenī E-coli baktēriju skaits trīs reizes pārsniedz robežnormatīvu). Līdz ar to pašvaldība šovasar veiks ezera ūdens kvalitātes biežākas pārbaudes. Ar testēšanas pārskata pielikumu iespējams iepazīties šeit.

 

Lai risinātu ūdens kvalitātes problēmu Titurgas ezerā un novērstu neattīrītu kanalizācijas notekūdeņu ieplūdi, pašvaldība aicinām iedzīvotājus – īpaši dārzkopības sabiedrības „Buras” individuālo māju īpašniekus, būt atbildīgiem par savu māju sadzīves kanalizācijas apsaimniekošanu un godprātīgi veikt krājrezervuāru asenizāciju, kā arī pieslēgties centrāliem kanalizācijas tīkliem, kur tos pašvaldība ir izbūvējusi.

 

Lai noskaidrotu, cik tīrs un lietošanai pārtikā derīgs ir populārā Ķekavas avotiņa ūdens (Ķekavas centrā pie autoceļa A7), veiktas ūdens kvalitātes pārbaudes. Saskaņā ar testēšanas pārskatu (kopija pieejama Vides un labiekārtošanas daļā), ūdens ir tīrs, ar nedaudz sārmainu vides reakciju, augstu cietību, bez bakteriāla vai notekūdeņu piesārņojuma, atbilst dzeramā ūdens normatīviem.

 

 

Vides un labiekārtošanas daļa

08.06.2017.

 

 

  Drukāt