Dienas centram „Gaismas iela” – gada jubileja

 

Dienas centrs „Gaismas iela” 2011. gada 1. februārī nosvinēja gada jubileju, kurā centra darbinieki saņēma apsveikumus un laba vēlējumus turpmākajā darbā. Svinīgā pasākuma laikā ar muzikālu priekšnesumu priecēja Dienas centra dalībnieki, pēc tā bija apskatāma dalībnieku radošo darbu izstāde.
 
Tieši pirms gada – 2010.gada 1.februārī tika pārgriezta sarkanā lenta, atklājot Ķekavas dienas centru „Gaismas iela”, un jau nākamajā dienā tas vēra durvis pirmajiem klientiem – cilvēkiem ar kustību vai funkcionāliem traucējumiem (demenci). Tā kā dienas centrs atrodas Ķekavas sociālās aprūpes centra paspārnē, tad arī aprūpes centra iemītniekiem ir iespējams iesaistīties dienas centra organizētajās nodarbībās un pasākumos. Savukārt, datorzinību pamatus dienas centra datorklasē individuāli vai kursos jau ir bijusi iespēja apgūt 24 Ķekavas novada pensionāriem.
 
Kā ir pagājis gads „Gaismas ielā”?
Ikdienā klientiem tiek dota iespēja piedalīties dažādās nodarbībās – vingrošanā, keramikā, filcēšanā, rokdarbos, zīmēšanā, muzicēšanā, dvēseles stundā. Ir pieejami datori, trenažieri, masāžas krēsls, novuss, galda spēles. Tiek svinētas dzimšanas un vārda dienas. Labā laikā klienti dodas tuvākās vai tālākās pastaigās, reizēm sarīkojot arī pa kādam piknikam. Kopā ar aprūpes centra iemītniekiem pabūts gan Doles salā, gan Plakanciema „Valmonirās”, kur tika skaisti ielīgoti Jāņi (paldies par viesmīlību Ilgvaram Bitem!). Dienas centra klienti kopā ar darbiniekiem apmeklējuši Ķekavas baznīcu, izstādi Mākslas skolā, dzejas dienas Doles tautas namā.
 
Taču svētkiem dienas centrā gatavojas sevišķi laicīgi un rūpīgi. Tie, kam patīk un kas spēj dziedāt, regulāri sanāk uz mēģinājumiem, kuros top tematikai atbilstoša koncertprogramma – ne vien pašu un tuvinieku priekam, bet, galvenokārt, lai svētkos kaut mazliet iepriecinātu un izklaidētu aprūpes centra iemītniekus. Uz Lieldienām un Jauno gadu tapuši pat nelieli uzvedumi. Muzicējot dienas centra klienti pabijuši arī Ķekavas novada bibliotēkā (paldies par sadarbību bibliotēkas darbiniecēm!), dziedāšanas svētkos Siguldā un dienas centros „Oāze” un „Mēness māja” Rīgā.
 
Noteikti jāatzīmē viens no skaistākajiem gada notikumiem – atpūtas un pastaigu laukuma izveidošana un atklāšana pie Ķekavas sociālās aprūpes centra. Centra iemītnieki tā trūkumu izjuta jau gadiem, jo nekur tālu vecie ļaudis aiziet nespēj, tomēr svaigs gaiss un kaut minimālas kustības ir nepieciešamas. Un aizvadītajā vasarā arī dienas centra klienti un darbinieki pārliecinājās, cik jauki pavadīt laiku nevis telpās, bet turpat ārā zālē, koku paēnā. Tā nobrieda ideja par pastaigu laukuma ierīkošanu, ar soliņiem un celiņiem, un paldies Ķekavas novada Domei, kurā atradās dzirdīgas ausis, atsaucīgas sirdis un izdarīgas rokas, lai šo sapni pārvērstu realitātē. Vēl gan laukumā būtu ļoti nepieciešama nojume jeb lapene un klienti būtu pateicīgi un priecīgi arī par dārza šūpolēm.
 
Ir sācies jauns gads un savā otrajā gadā iesoļo arī dienas centrs – ar jaunām rūpēm un jaunām iecerēm. No Gotlandes saņemts vērtīgs ziedojums – stelles un iegādāta šujmašīna, tāpēc gribētos uzsākt aušanas un šūšanas nodarbības. Savukārt, vīriem sirdij tuvs būtu darbs ar koku. Vairakkārt no klientiem izskanējusi vēlme pēc deju un svešvalodu nodarbībām. Taču tas viss un arī daudz kas no tā, kas paveikts aizvadītajā gadā, nebūtu bijis iespējams bez brīvprātīgo iesaistīšanās. Protams, tas ir jautājums par to, cik esam gatavi labdarībai un vai visu var izmērīt naudā. Vislielākais paldies Brigitai Ruško, Diānai Špākai, Spulgai Lodziņai, Astrīdai Lesnikai, Ramonai Brālis un citiem, kas ar savām prasmēm, ziedojot savu laiku, bagātinājuši centra klientu ikdienu. Priecāsimies ar jums sadarboties arī turpmāk! Tomēr brīvprātīgie joprojām tiek aicināti pieteikties! Ikviens, kas vēlētos piedalīties un palīdzēt dienas centra darbā, tiks labprāt uzklausīts.
 
Tāpat dienas centrā aicināti un gaidīti ir jauni klienti. Kādam varbūt grūti pārvarēt kūtrumu, lai saņemtos un izietu ārpus mājas, citam varbūt šķiet, ka tas nav domāts viņam, bet labāk vienreiz redzēt nekā simtreiz dzirdēt – ir jāatnāk un jāpamēģina! Vislielākais ieguvums ikvienam nācējam neapšaubāmi ir iespēja būt sabiedrībā, kaut vai tikai, lai parunātos, satiktos ar domubiedriem, tādējādi kaut uz brīdi aizmirstoties no savām ikdienas nebūšanām vai tieši otrādi – savstarpējās pārrunās atrodot tām risinājumu, gūstot kādu vērtīgu padomu, mierinājumu vai uzmundrinājumu.
 
Dienas centrs „Gaismas iela” tapis Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta ietvaros ar mērķi attīstīt alternatīvās aprūpes pakalpojumu pieejamību Ķekavas novada iedzīvotājiem. Tas ir atvērts katru darba dienu no plkst.8 līdz plkst.18. Klienti ar funkcionāliem traucējumiem, kas centrā uzturas visu dienu, ieturot arī maltītes, sedz uzturēšanās izmaksas Ls 5 dienā. Tālrunis uzziņām – 29173695 (vadītāja Silvija Puisāne).
 
 
Dienas centra vadītāja
Silvija Puisāne

  Drukāt