Iedzīvotāji izstrādā radošas idejas Ķekavas novada identitātei

 

 

2011.gada 28.-29.janvārī Ķekavas novada iedzīvotāji piedalījās Nākotnes pilsētas spēlē, kuru rīkoja Britu padome, Ķekavas novada pašvaldība un biedrība "Zināšanu un inovācijas sabiedrība". Iespēju rīkot Nākotnes pilsētas spēli Ķekavas novada pašvaldība ieguva, piedaloties Britu padomes konkursā 2010.gada rudenī.
 
Divu dienu garumā trīsdesmit spēles dalībnieki - Ķekavas novada iedzīvotāji, kas pārstāvēja uzņēmējus, nevalstiskās organizācijas, radošās industrijas, publiskās pārvaldes institūcijas, jauniešus un izglītības sektoru – izstrādāja 60 radošus priekšlikumus Ķekavas novada attīstības prioritātēm un tika aicināti sniegt savu redzējumu Ķekavas novada identitātei. Ieguldījumu ideju izstrādē un pilnveidošanā sniedza arī esošie un topošie speciālisti teritorijas plānošanas jautājumos - Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinību fakultātes studenti un pasniedzēji.
 
Sešu komandu sāncensībā visvairāk punktu ieguva Violetās komandas ideja „PĪLĀDZIS’n NOVADS”, kuras autori piedāvāja risinājumu novada identitātes stiprināšanai, attīstot pīlādžu audzes vietējā līmenī, veidojot pamatu ne tikai unikālai ainavai un vizuālai identitātei, bet arī ekonomiskai attīstībai. Ideja aizgūta no Ķekavas iedzīvotāju dārzu veidošanas un kopšanas kultūras, tai nav nepieciešami apjomīgi līdzekļi, drīzāk vietējo iedzīvotāju kopīgas aktivitātes apkārtējās vides sakārtošanai. Pīlādzis kā identitātes simbols ir pateicīgs, jo tā ir oga, kas velk muti „čiekurā”, tātad - saistās ar spēcīgu, izturīgu un skaistu simbolu. Būtisks ir arī ekonomiskais aspekts – no pīlādžiem var pagatavot želeju, džemu, sukādēs, tēju, vīnu, kā arī tos izmanto matu kopšanas līdzekļos un medicīnā – šādas aktivitātes var veicināt pašnodarbināto skaita pieaugumu, kā arī jaunu produktu attīstību, kas izstrādāti tieši Ķekavas novadā.
 
Jaunu skatījumu uz novada iedzīvotāju aktivitātes rosināšanu deva Zaļās komandas ideja „Ūdens vista”, kuras autori piedāvā plašu sociāla un ekonomiska rakstura aktivitāšu loku, kas ir saistošas dažādām sabiedrības grupām. Savukārt iedzīvotāju radošā potenciāla pielietojumam tika piedāvāta Oranžās komandas ideja „Vis (tas) skrējiens”, kuras autori piedāvā netradicionālas aktīvās atpūtas disciplīnas, kas noteikti būtu saistošas arī citiem Latvijas iedzīvotājiem. Balstoties uz Ķekavas novada ģeogrāfisko novietojumu, atzinību guva Zilās komandas ideja „PIT STOP Ķekava”, kuras autori piedāvā blakus izvietot kravas auto stāvvietu (līdzīgi kā tas ir citās Eiropas valstīs) un aktīvās atpūtas parku. Sabiedrības kvalitatīvākai iesaistei lēmumu pieņemšanā tika piedāvāta Sarkanās komandas ideja „Brīvprātīgo ministrija”, kas parādītu, ka vietējā pārvalde var būt efektīva. Savukārt Dzeltenās komandas idejas „H-ub(p)s” autori piedāvā koncentrēt aktīvās atpūtas un izklaides aktivitātes vienuviet, veidojot to par savdabīgu centru, kur satiekas dažādas paaudzes.
 
Kā atzina spēles eksperti un uzaicinātie viesi, piedāvātās idejas ir ne tikai radošas un novadam piemērotas, bet arī praktiski īstenojamas, pie tam - ar salīdzinoši nelielu finansējumu, izmantojot jau esošās iestrādnes Ķekavas novadā.
 
Spēles rezultāti tiks iekļauti Ķekavas novada attīstības plānošanas dokumentos, palīdzēs noteikt novada attīstības prioritātes, mērķus, virzienus, kā arī palīdzēs labāk izprast prioritārās problēmas un šķēršļus novada turpmākai attīstībai.
 
Ķekavas novada pašvaldība izsaka milzīgu pateicību spēles dalībniekiem par ieguldījumu un aicina arī citus novada iedzīvotājus iepazīties ar idejām un kopā ar ideju autoriem un pašvaldību iesaistīties to īstenošanā. Ar ideju plašākiem aprakstiem sākot ar februāra mēnesi būs iespējams iepazīties Ķekavas novada pašvaldības interneta vietnē.
 
 
Plašāka informācija:
-          par projektu „Radošās pilsētas“: http://creativecities.britishcouncil.org
-          par „Nākotnes pilsētas spēlēm“ Latvijā: http://www.britishcouncil.org/latvia-projects-nakotnes-pilsetas-spele.htm
-          par „Zināšanu un inovācijas sabiedrību“: http://www.zinis.lv/

 

Kontaktinformācija:
 
Vita Brakovska
„Nākotnes pilsētas spēles“ vadītāja
Biedrība „Zināšanu un inovācijas sabiedrība”
Britu padomes partneris Nākotnes pilsētas spēles rīkošanai Latvijā
Tālr.: 29203533
E-pasts: fcg@zinis.lv
 
 
Iveta Zālīte
Ķekavas novada pašvaldības
Telpiskās plānošanas daļas vadītāja vietniece, teritorijas plānotāja
Tālr. 67847161
E-pasts: iveta.zalite@kekava.lv  

 

  Drukāt